Læsetid: 2 min.

Afskedsbrevet var et digt

Det var et digt skrevet af fra Internettet - ikke et afskedsbrev fra en ung muslim på vej i hellig krig. Det blev slået fast i Østre Landsret i går
Indland
2. oktober 2007

Margin er rykket ind fra højre. Mindst tre gange gentages den samme sætning. Sproget er et gammeldags arabisk og fortæller om 'afsky for slægten', 'de vantro' og 'Jihad'.

Ordene stammer ikke fra en digtoplæsningen, men fra gårsdagens retsmøde i Østre Landsret. Et af de tunge beviser mod den 22-årige AK i terrorsagen fra Vollsmose har været et formodet afskedsbrev fra den unge kurder til hans forældre. Men i går blev det klart, at der er tale om et digt, som den 22-årige har hørt på nettet og skrevet ned.

AK sad i vidneskranken for sjette dag i træk. Med tolken ved sin side skiftede han mellem dansk og arabisk. Dansk taler han med accent. Arabisk har han ikke haft i skolen siden 5. klasse, hvor familien flyttede fra Bagdad. Derfor er hans arabiske heller ikke fejlfrit. Afskriftet af digtet er fyldt med stavefejl, fortalte tolken bag den danske oversættelse.

"Var der mange ord, du ikke forstod?" spurgte forsvarer Bjørn Elmquist.

"Der var mange."

Alligevel blev AK bedt om at forklare ordet Jihad, der også optræder i digtet.

"Ordet Jihad betyder det, der giver overarbejde. Du giver mere, end du plejer. Også for dem, der kæmper. For de giver mere end normalt," fortalte han.

"Så det kan både være fredeligt og betyde, at man slår folk ihjel?" spurgte Bjørn Elmquist.

Det bekræftede AK.

En gavmild ven

Gårsdagens retsmøde kom desuden - og igen kunne man sige - til at handle om forholdet mellem PET's civilagent og den unge mand i vidneskranken.

De to mødtes først i moskeen, fortalte AK. Civilagenten med initialerne LH, ville gerne være med i den gruppe, hvor AK og flere af de andre tiltalte læste i koranen og diskuterede religion. Det fik han lov til.

Men LH var ikke helt tilfreds.

"Hvorfor snakker I ikke om politik? Hvorfor kun religion, religion?" sagde civilagenten ifølge AK. Forsvarer Bjørn Elmquist har tidligere kaldt PET's civile agent for "radikalisatoren". Ham der fik tingene til at ske.

Bjørn Elmquist forsøgte i går at bevise, at AK forsøgte at bremse civilagenten. Men på en helt speciel måde. AK ville nemlig først opbygge et tillidsforhold blandt andet ved at tale vennen efter munden. Først derefter kunne AK begynde at "bearbejde" ham, som Bjørn Elmquist udtrykte det.

På retsmødet kom det også frem, at LH sidste sommer må have fremstået som en yderst gavmild ven. AK kunne låne hans nye bil, en mobiltelefon skulle AK have, og LH kunne skaffe vennen ind i hjemmeværnet.

LH havde også fundet en passende kone til AK. En konvertit på 19-20 år, som ifølge LH passede godt til AK. Han var ugift, 21 år og havde lige fået nyt job på et slagteri i Odense.

Forsvarer Bjørn Elmquist mere end indikerede, at der var tale om madding fra civilagentens side.

Bilen, mobiltelefonen og hjemmeværnet bed AK ikke på. Pigen, derimod, ville han gerne møde.

Men den 22-årige mand fik hende aldrig at se.

"Tror du, at hun overhovedet eksisterer?" spørger Bjørn Elmquist sin klient.

Det tror AK ikke længere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her