Læsetid: 3 min.

En agent uden humor

En 17-årig knægt, en ’hang-around’ og en førtidspensionist udgjorde sammen med slagterlærlingen Odense-cellen. Det fastholdt anklagemyndighedens kronvidne, der i går måtte finde sig i mange nærgående spørgsmål fra forsvarerne
Indland
23. oktober 2007

Den lavmælte stemme blev for sidste dag kastet ud under loftet i det, landsdommeren har kaldt det "tilstødende lokale" i Østre Landsret. Det er her, pressen i fire dage har lyttet til afhøringen af anklagemyndighedens kronvidne, som Bjørn Elmquist med held har fået omdøbt til 'civilagenten'.

Vi må nemlig ikke se ham. Efter arbejdet for PET sidste år, hvor den 33-årige LH infiltrerede den såkaldte Odense-celle, har han levet under jorden. Han har fået ny identitet, og af hensyn til vidnets sikkerhed må vi ikke gengive rygterne om hans nye udseende.

LH lød træt igennem højtaleren. En smule forurettet, men mest bare træt. Den sidste af de fire forsvarere indledte sin afhøring klokken 16.05.

"Det er sådan en déjà vue-oplevelse for mig at komme til på dette sene tidspunkt, hvor ingen længere kan koncentrere sig," konstaterede forsvarsadvokat Georg Steensboe. Men han kløede på, og civilagenten LH måtte på 8. time svare på spørgsmål, der rakte fra ekskonens eventuelle gæld til meddelerens manglende sans for humor.

Mest af alt handlede spørgsmålene dog om vidnets omtale af de tiltalte som "radikale islamister". En stor del af anklageskriftet bygger nemlig på LH's ord og vurderinger, og det er forsvarets opgave at vise, at de er utroværdige og i mange tilfælde beror på misforståelser. Og måske en lidt for livlig fantasi hos den uerfarne civile agent.

'De er bange'

"Det har jeg fra AA," svarede LH igår. Igen og igen.

AA, den 33-årige konvertit, sad på anklagebænken og lyttede til den mand, han sidste sommer troede var en ven, og som han derfor introducerede til de andre brødre i moskeen.

LH kvitterede med at beskrive AA som en person, der led af "tankeforstyrrelser", "personlighedsskift", "autisme" og "skizofren paranoia". De ord faldt i en mail til kontakten til PET den 14. juli 2006. LH har også kaldt AA for en "hang-around" og "prospect". Altså i modsætning til en insider eller en leder.

Sådan en var til gengæld MZ. Det er i hvert tilfælde LH's og dermed anklagemyndighedens vurdering, at den 34-årige var en ledende figur i Odense-cellen. Men i går kom det frem, at LH næsten ikke kendte den 34-årige MZ. Kun få gange har de talt sammen, og samtalerne har aldrig drejet sig om bomber eller terror. Civilagentens mistanke til MZ som en slags leder bygger - ud over AA's ord - på, at den 22-årige AK skulle have kaldt MZ for 'amir', det arabiske ord for en 'leder'. Men AK har åbenbart også brugt det navn om andre.

I det hele taget blev der fra forsvarets side luftet en kraftig tvivl om 'cellen' og dens indbyrdes sammenhold.

"Efter kildens (LH's, red.) opfattelse var AA og RD ude af sagen, idet de talte for meget," læste forsvaret op fra en PET-rapport. Den var dateret den 11. juli 2006, en lille måned før anholdelserne. Og et par dage senere, den 20. juli, skrev LH en mail til sin kontakt i PET:

"Han (AK, red.) vil ikke have AA og RD med, for de er bange."

Beviserne er altså, at "de synes, det var i orden," som LH fastholdt det i går i retten. Altså det med bomberne og terrormålene. Men PET's meddeler havde svært ved at få det ned på bånd. Selv på en køretur til København, hvor han ihærdigt fiskede efter bombemålene, veg de to medpassagerer, RD og AA, udenom. Der blev nævnt bomber, ofte af LH, men især hørte man på aflytningerne de tre unge mænd grine. Også når den 17-årige RD talte om at uddanne sig til VVS-mand, så han kunne lære at lave rørbomber. Og når de talte om at bombe postvæsnet, fordi de ikke brød sig om strafporto.

"Har du ingen sans for humor," spurgte Georg Steensboe, der fortsatte sin afhøring til mørket næsten havde sænket sig over Østre Landsret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her