Læsetid: 2 min.

Blindtarmens hemmelighed afsløret

Amerikanske forskere har opdaget, at blindtarmen virker som et 'safe house' for bakterier, der har afgørende betydning for en sund fordøjelse; i praksis genstarter de fordøjelsessystemet, efter værten har pådraget sig sygdomme som dysenteri eller kolera
17. oktober 2007

I generationer har det været god medicin at hævde, at blindtarmen er overflødig og kun får opmærksomhed på grund af sin tendens til at blive smertefuldt betændt og kræve hurtig fjernelse. Men nu har denne blindgyde i menneskets vom fået sit ry rehabiliteret af en teori fra et hold immunologer.

De amerikanske forskere opdagede, at blindtarmen fungerer som et 'safe house' for bakterier, der har afgørende betydning for en sund fordøjelse; i praksis genstarter de fordøjelsessystemet, efter at værten har pådraget sig sygdomme som dysenteri eller kolera, som dræber nyttige mikrober, og renser maven.

Denne funktion er blevet overflødiggjort i det moderne, industrialiserede samfund. Befolkningstætheden er nu så koncentreret, at mennesker modtager vigtige bakterier fra hinanden, hvilket giver maveorganismer mulighed for at vokse sig stærke igen uden hjælp fra blindtarmen, siger forskerne.

Men i tidligere århundreder, da enorme landområder var tyndt befolkede, og hele regioner kunne blive udslettet af en koleraepidemi, leverede blindtarmen et vitalt lager af passende bakterier til de overlevende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu