Læsetid: 2 min.

Blindtarmens hemmelighed afsløret

Amerikanske forskere har opdaget, at blindtarmen virker som et 'safe house' for bakterier, der har afgørende betydning for en sund fordøjelse; i praksis genstarter de fordøjelsessystemet, efter værten har pådraget sig sygdomme som dysenteri eller kolera
Indland
17. oktober 2007

I generationer har det været god medicin at hævde, at blindtarmen er overflødig og kun får opmærksomhed på grund af sin tendens til at blive smertefuldt betændt og kræve hurtig fjernelse. Men nu har denne blindgyde i menneskets vom fået sit ry rehabiliteret af en teori fra et hold immunologer.

De amerikanske forskere opdagede, at blindtarmen fungerer som et 'safe house' for bakterier, der har afgørende betydning for en sund fordøjelse; i praksis genstarter de fordøjelsessystemet, efter at værten har pådraget sig sygdomme som dysenteri eller kolera, som dræber nyttige mikrober, og renser maven.

Denne funktion er blevet overflødiggjort i det moderne, industrialiserede samfund. Befolkningstætheden er nu så koncentreret, at mennesker modtager vigtige bakterier fra hinanden, hvilket giver maveorganismer mulighed for at vokse sig stærke igen uden hjælp fra blindtarmen, siger forskerne.

Men i tidligere århundreder, da enorme landområder var tyndt befolkede, og hele regioner kunne blive udslettet af en koleraepidemi, leverede blindtarmen et vitalt lager af passende bakterier til de overlevende.

"Blindtarmens funktion synes at være relateret til den massive mængde bakterier der findes i det menneskelige fordøjelsessystem," siger Bill Parker, professor i ki-rurgi og en af de forskere, der er ansvarlig for at befæste dens status som et nyttigt organ. "Blindtarmens placering, lige under madens og bakteriernes normale envejstrafik i tyktarmen, støtter denne teori. Andre studier har vist, at i underudviklede lande, hvor blindtarmen stadig kan være til nytte, er antallet af patienter med blindtarmsbetændelse lavere end i USA."

'Evolutionær mening'

Teorien, der er udviklet af et forskerhold fra Duke University Medical School i North Carolina og offentliggjort i The Journal of Theoretical Biology, har vakt opsigt blandt videnskabsfolk. Det "virker absolut som den mest sandsynlige" forklaring på blindtarmens funktion, "og giver evolutionær mening", siger Douglas Theobald, professor i biokemi ved Brandeis University i Boston.

"Jeg tør vædde på, at vi funder ud af noget lignende om vores mandler," siger Gary Huffnagle, professor i intern medicin og mikrobiologi ved University of Michigan.

Blindtarmen er et ormelignende rør på mellem cirka fire og otte cm, der stikker frem fra begyndelsen af tyktarmen. Læger fjerner den almindeligvis, hvis den bliver inficeret og betændt - en sprængt blindtarm kan forårsage bughindebetændelse, der kan være dødelig.

I Storbritannien får hver sjette på et eller andet tidspunkt fjernet sin blindtarm, selv om blindtarmsbetændelse er mest almindelig blandt otte til 14-årige. Engelske læger foretager omkring 39.000 blindtarmsoperationer om året.

 

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her