Læsetid: 2 min.

En bombefil vender altid tilbage

Hvis du tror, at det er nok at geninstallere eller formatere din computer for at skjule pinlige eller kriminelle spor, kan du godt tro om. PET ved det hele. Og slettede bombemanualer har de ikke svært ved at finde
Hvis de anklagede i Vollsmosesagen havde håbet at slette spor ved at geninstallere deres computere, tog de fejl. PET fulgte hele tiden med fra sidelinjen og fandt senere spor af slettede filer, der indeholdt bombemanualer, på computerne.

Hvis de anklagede i Vollsmosesagen havde håbet at slette spor ved at geninstallere deres computere, tog de fejl. PET fulgte hele tiden med fra sidelinjen og fandt senere spor af slettede filer, der indeholdt bombemanualer, på computerne.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
26. oktober 2007

Klokken 22.58 den 4. september 2006 åbnede AK en bombemanual på sin computer. Tre timer senere, klokken 02.03, var han og otte andre anholdt i det, PET kalder Operation Compaq. Vollsmosesagen hedder den også.

Men den aften i september sidste år vidste den 22-årige slagterlærling ikke, at PET observerede hans hjem. Han vidste heller ikke, at en kriminalassistent i flere måneder havde fulgt med i alt det, han og de andre i den såkaldte Odense-celle foretog sig, når de sad hjemme foran deres computere.

De havde ellers tænkt sig om. Både den 34-årige MZ og den 22-årige AK, der nu sidder på anklagebænken i Østre Landsret, geninstallerede deres computere i august, få uger før anholdelserne.

"Jeg kan kun antage, at det er for at skjule, hvad der er foregået på computeren," sagde kriminalassistenten fra vidneskranken i går.

Spor fra bombemanualer

Men det hjalp ikke at gen-installere, hvis formålet altså var at skjule noget. Udover at følge med i alt, hvad de tiltalte foretog sig på internettet sidste sommer, gennemsøgte PET også computeren for spor af slettede filer.

Navnligt fire filer med de kryptiske navne Bejedean 1 og 2 og Nemo 2 og 10 var interessante, syntes efterretningstjenesten. Det er navne på filer, der indeholder bombemanualer, og som PET har fundet spor af på AK's og MZ's computere.

At de to tiltalte bare skulle have haft bombemanualerne liggende på deres elektroniske skriveborde uden egentlig at have åbnet og læst dem, mener kriminalassistenten er usandsynligt. Der er nemlig fundet mange såkaldte 'referencer', ikke mindst på MZ's computer. Referencerne bliver skabt, når man aktiverer en fil. Altså åbner, flytter eller kopierer den. Nemo 10, også kaldet gasbombe-videoen, havde 122 referencer, mens Nemo 2 havde været endnu mere populær med 778 hits - eller referencer - på den 34-åriges computer.

"Jo flere referencer der er, jo flere gange har man haft fat i den, og jo mere tyder på, at man åbner den - og læser den," sagde kriminalassistenten i retten i går.

Til sammenligning fandt kriminalassistenten "nul" referencer til ord for fyrværkeri på MZ's computer. Det var det, den 34-årige var interesseret i, har han fortalt i retten. MZ ville nemlig fremstille fyrværkeri for at fejre sin søns fødsel. Kriminalassistenten var ellers grundig. Han prøvede at finde spor efter fem forskellige arabiske ord for fyrværkeri i både eksisterende og slettede filer. Stadig ingen hits.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Åbenbart ved den gode kriminalassistent intet om, at nogle it-eksperter ligefrem anbefaler folk at gen-installere windows xp, eller andre styresystemer mindst en gang om året eller i hvert fald hvert andet år.
Jeg har da i hvert fald været tvunget til at gen-installere mit windows XP
styresystem to eller tre gange siden jeg købte den computer jeg sidder og skriver dette ved - 2003. Ikke fordi jeg havde noget at skjule, men pga. system-nedbrud. Noget der kan ske i enhver computer.

Gad vide om den gode kriminalassistent også har søgt efter det engelske ord 'fireworks' eller det danske ord 'fyrværkeri'. Det har han åbenbart ikke.

Kriminal-assistentens antagelse om at gen-installationen skete for slette hvad der var på computeren må jo forudsætte at MZ og AZ mv. vidste at der blev holdt øje med dem fra PETs side. Og det tror jeg ganske enkelt ikke på.

Information skriver jo selv, at MZ mv. ikke anede, at PET holdt øje med hans hjem eller hans computer. Det vil altså sige at MZ i august vidste at PET ville anholde MZ mv. i september, så derfor geninstallerede han styre-systemet i august. Det holder jo altså ikke. Det er jo en fuldstændig bagvendt argumentation, især da når MZ mv. IKKE vidste, at han mv. blev overvåget,
jvf.Informations nærværende artikel.

Det er altså meget almindeligt i arabiske kredse at skyde fyrværkeri af for at fejre en søns fødsel, men det er jo klart, at det aner en dansk kriminal-betjent jo intet om.

I det hele taget synet mig som om at PET har an formodet antagelse om, hvordan araberne og palæstinenserne er, og at de så bruger de fundne beviser til at fremstille de anholdte arabere mv. så de passer til PET's formodninger om, hvordan arabere og palæstinensere, og da især muslimer, opfører sig.

/Karsten

Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange ord for "fyrværkeri", politiet har søgt på.

Og der er heller ikke noget, der tyder på, man i de arabiske lande laver terrorbomber fra manualer på nettet for at fejre fødselsdage. Araberre plejer at købe fyrværkeri og at skyde i luften med gevær.

Nu skal man heller ikke gøre sig dummere, end man behøver at være for at forsvare den adfærd, der her er afdækket.

Det er muligt. Jeg siger bare at man kan ikke altid tolke korrekt, hvis man f.eks. som dansk kriminalassistent bevæger sig ind i et arabisk hjem, da man jo som bekendt vil tolke ud fra sin egen danske kultur's vaner, begreber, normer og regler.

F.eks. er der fundet hydrogenperoxid, også kaldet brintoverilte, i de her hjem. Og det er altså meget almindeligt at finde i arabiske hjem, da de bruger det, dels til sårbehandling, dels til blegning af duge, dels til blegning af kvindernes sorte hår på benene mv. Det ved en dansk kriminalassistent altså ikke nødvendigvis, det eneste han ser er hydrogenperoxid 3% eller måske 10%, og så tænker han, at aha, det kan kombineres med NPK gødning til et eller andet farligt. Og ja, det kan det. Men der kan sandelig også lades være med at kombinere det.

Pointen var nu snarere, at det er usandsynligt at MZ mv. skulle have gen-installeret sit styresystem i august, fordi han vidste at PET var på sporet af ham. Det er der intet, der tyder på.

/Karsten

Som artiklen starter med : Klokken 22.58 den 4. september 2006 åbnede AK en bombemanual på sin computer.
Det gjorde han sikkert for at lave fyrværkeri, fordi han ikke kunne huske det rette arabiske ord for fyrværkeri.
Karsten, hvis du ikke synes de her er rigtige terrorister, så må du da indrømme at de en for alle drenge sund og naturlig interesse for sprængstof