Læsetid: 3 min.

Civilagent arbejdede sort for PET

Til gengæld blev hans baggrund ikke tjekket i den terrorsag, Justitsminister Lene Espersen har kaldt 'en af de alvorligste i Danmark nogensinde'. Han virkede pålidelig, mente PET og betalte agenten drypvise honorarer i store konvolutter
Indland
13. oktober 2007

Det var stadig ikke manden selv, der sad i vidneskranken i går. Alligevel kom endnu en dag i Østre Landsret til at handle om civilagenten LH. Det er nemlig ham, der er grunden til, at de fire tiltalte i terrorsagen fra Vollsmose nu sidder på anklagebænken. Og det er ham, der kan levere de fældende beviser mod den såkaldte Odense-celle.

Men er han pålidelig? Det skulle gårsdagens vidne, den såkaldte kildefører 1, kaste lys over. Det kan han, fordi han var LH's nærmeste kontakt i PET helt op til anholdelserne den 5. september sidste år. Som eftermiddagen gik på hæld, kom afhøringen dog også til at handle om PET's samarbejde med civile agenter, der åbenbart aflønnes ved pludseligt at få stukket konvolutter med tusindkronesedler i hånden.

Fronterne i salen var fra starten trukket skarpt op. Anklageren ville bruge kildeføreren KF01 til at styrke troværdigheden af deres kronvidne, civilagenten LH. Forsvarets mål var det modsatte.

Charlotte Alsing Juul lagde ud på vegne af anklagemyndigheden. Hvordan vurderede du LH, ville hun vide.

"Han er helt klart en troværdig person," svarede kildeføreren prompte. Faktisk var der flere, der havde mødt LH for at tjekke, om han nu også var god nok. Både politiet i Odense og kildeførerens overordnede havde taget et møde med LH. Det er usædvanligt, påpegede kildefører 1. Men som han sagde:

"Nu var det jo en rimelig vigtig sag."

Anklageren spurgte til LH's motiv. Hvorfor ville han arbejde som meddeler for PET? LH, der selv er muslim, var blevet "chokeret" over nogle "meget rabiate holdninger i en bestemt moske i Odense", fortalte kildefører 1. LH kontaktede derfor politiet og blev senere agent for PET. Sådan har LH sagt til KF01, der hverken i går eller tidligere har fundet anledning til at betvivle civilagentens ord.

En konvolut i hånden

Men så tog forsvaret fat.

Frank Wenzel undrede sig over, at "pålideligheden af LH byggede på hans (LH's, red.) egne oplysninger". PET undersøgte eksempelvis ikke, om deres nye agent havde været syg, eller hvad han levede af. Kildeføreren forklarede, at han gik ud fra, at LH som jurastuderende var på uddannelsesstøtte. Men undersøgt det, nej, det havde PET ikke gjort.

Både Hugo Steinmetz og Frank Wenzel var meget interesserede i aflønningen af LH, der med kildeførerens ord "arbejdede 24 timer i døgnet".

Ifølge KF01 var der ikke aftalt noget honorar mellem PET og deres meddeler.

"Han har aldrig bedt om penge," bedyrede kildeføreren i retten i går.

Alligevel blev det til et honorar på 53.926 kroner. Pengene kom drypvis og ifølge kildeføreren uden varsel.

"Han fik stukket en konvolut i hånden alt efter, hvor meget han havde lavet," fortalte KF01.

"Førte han timeregnskab," ville Hugo Steinmetz vide.

Det gjorde LH ikke, svarede kildeføreren. Pengene blev heller ikke opgivet til skat. "Det vil sige, at han arbejdede sort for PET," borede Hugo Steinmetz.

PET's mand i vidneskranken måtte også fortælle om den bærbare computer, mobiltelefonen og den nye bil, som PET gav tilskud til. Det hele blev leveret tilbage fra LH. Men på bilkøbet scorede civilagenten en ekstra pose penge på 30.000 kr. Alt sammen ifølge gårsdagens vidne med "ledelsens" godkendelse.

"Har du hørt noget om, at han fik offentlige ydelser ud over SU," spurgte Bjørn Elmquist under sin afhøring. Men her greb anklager Charlotte Alsing Juul ind. Det måtte der ikke spørges til. Hun afbrød også Frank Wenzel, der ville vide, om LH betalte skat af de 30.000, han fik ud af at bilsalget.

"Det skal vidnet ikke svare på," sagde hun. Frank Wenzel havde lidt svært ved at se, at det kunne bringe rigets sikkerhed i fare, hvis KF01 svarede på, om civilagenten havde betalt skat af sin fortjeneste.

"Interesserede du dig for, om han kunne have en økonomisk motiv," spurgte Frank Wenzel direkte.

Men KF01 fastholdt, at det var "de ekstremistiske holdninger" i moskeen, der drev civilagenten LH.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frank Wenzel, når du læser dette, er du jo på vore egne vegne som ægtepar
& uanset hvorfor med forlov ganske velkommen(+) til at tage en vis arbejdsboligsituationssag op med hende dér min alvorligt forstyrrede mor, Kirsten Bech Rasmussen, Ringstrupvej 9, Rødovre, & siden hen omend måske skriftligt med mig selv, så jeg lettere kan finde ud af, hvordan vi 3 f.x. ser på hinanden & en løsning på, hvad min fornuftigste situation som et
ex-forbitret menneske egentligt er (=). Den kommer som resultat af en forkert ulykke, jeg selv aldrig vidste, om jeg i HENDES tilfælde endsige kunne forklare & tvinge MIG SELV til at blive 'ekspert i & klogere på' end disse 2, der åbenbart 'helst' aldrig virkede mere fornuftige på mig end selveste Svaneparken, Ex-Ebberødegård, oppe i Birkerød. Dette er imens MIT ansvar som et moralsk menneske.
Venlig hilsen fra Din, fortroligst,
J.A., +562 5589791.