Læsetid: 4 min.

Civilagenten: 'Jeg skulle skaffes af vejen'

Politiet var udstyret med maskingeværer, og snig-skytterne var på plads, da PET's civile agent i går skulle i vidneskranken. Hans identitet er i dag hemmelig. Men allerede sidste år, mens han arbejdede 'under cover', følte han sig truet i Vollsmose
Indland
16. oktober 2007

Den 33-årige jurastuderende var sådan set allerede blevet advaret. En af de tiltalte, den 33-årige konvertit AA, havde sagt til civilagenten, "at han skulle passe lidt på".

For når han havde købt ingredienserne til bomberne, ville han blive "skaffet af vejen". Sådan fortalte civilagenten, der tidligere havde initialerne LH, i Østre Landsret i går.

Allerede inden afhøringen gik i gang, var det tydeligt, at det var en særlig dag i Østre Landsret. Rundt om bygningen og helt ned på gadehjørnerne omkring Fredericiagade stod de uniformerede betjente med maskinpistoler i en rem over skulderen. Lænede man hovedet tilbage imellem første og anden gennemrodning af tasken, ville man få øje på de sortklædte snigskytter helt oppe ved tagryggen. Tredje gang tasken skulle tjekkes var ved metaldetektoren og kropsvisiteringen lige uden for retslokalet.

Den mand, der i går for første gang skulle i vidneskranken i midten af rummet, er måske sagens egentlige hovedperson. Anklagemyndigheden kalder ham deres kronvidne, PET deres meddeler og forsvarerne siger "civilagenten" eller "radikalisatoren". Det er også sådan, de tiltalte har beskrevet ham.

En helt anden version

I går skulle vi høre hans version. Egentlig kom der ikke så mange nye oplysninger frem. LH fortalte som de fire tiltalte om indkøb af gødning med højt nitratindhold, prøvesprængninger og om halalslagtning af politikere. Men alligevel var LH's beretning fra miljøet omkring moskeen på Ørbækvej i Odense en helt anden.

Når han hørte "rabiate holdninger" og "jihad" fra de unge muslimer, var det ifølge de fire tiltalte bare "for sjov". Og når de siger, at det var civilagenten, der pressede på for at købe gødning og lave prøvesprængninger, sagde han:

"Jeg fik instrukser". De instrukser kom - ifølge den 33-årige meddeler og i dag vidne - fra mændene på anklagebænken.

Odense-cellen

Pressen og andre tilhørere var under LH's forklaring forvist til et tilstødende lokale, hvor vidnets ord hørtes igennem en højtaler. Derfor kunne vi også kun forestille os de tiltaltes reaktioner. Alligevel fik vi en fornemmelse, da landsdommer Folmer Teilmann irettesatte RD, den yngste af de fire.

Han rystede åbenbart på hovedet, da LH beskrev ham som "yderst opsat" på at komme ind i hjemmeværnet. Der ville den dengang 17-årige knægt kunne få den militærtræning, han skulle bruge i hellig krig. Selv har RD forklaret, at det var LH, der pressede på.

RD kunne også have rystet på hovedet over civilagentens beskrivelse af den 'hårde kerne' af rabiate muslimer i moskeen på Ørbækvej i Vollsmose. Det var de fire tiltalte, der også kaldte sig Odense-cellen. Og de var alle bekendt med planerne om at sprænge en bombe et sted i Danmark, sagde LH i går.

Alligevel kom det frem, at det især var en af de fire, der var den mest foretagsomme. Nemlig den 22-årige AK.

AK instruerede kyndigt LH i, hvilken slags gødning, han skulle købe. Det var AK, der ifølge civilagenten foreslog, at de skulle tale i koder. Eksempelvis skulle de sige "bøger" i stedet for gødning. Og det var AK, der mente, at de skulle tage batterierne ud af mobiltelefonerne, så de ikke kunne spores.

"Han var meget sikkerhedsbevidst," fortalte LH i går.

AK havde også gjort noget, ingen af de andre havde. Den 22-årige havde nemlig ifølge AA været i Irak for at kæmpe imod de amerikanske styrker. Det bekræftede AK også selv, sagde LH.

"Han var blevet sendt hjem med instrukser om, at han skulle lave noget i Danmark i stedet for," lød det fra vidneskranken i går.

LH er og var ikke i tvivl om, at de instrukser havde noget med gødningen og de andre bombeingredienser at gøre.

PET godkendte indkøb

LH købte gødningen med PET's godkendelse for at komme tættere på AK. Og det lykkedes, fortalte han. Til gengæld var der andre, der ville af med ham.

AK's kontakter i udlandet mente, at danskeren skulle "skaffes af vejen", når han havde fået fat i de rigtige ting. Og den jævnaldrene AA blev jaloux, mener LH, fordi han kom til at indtage den plads i gruppen, som AA selv gerne ville have.

Der er mellem tre og otte meter mellem LH og de fire mænd, han har bragt i fedtefadet. Efter de foregående 15 dage i retten er de nok ikke blevet venligere stemt over for ham. De har nu hørt, hvordan alle de samtaler, de har haft med den danske mand, er blevet optaget og givet videre til politiet. Og de har hørt, hvordan han fiskede efter ord og navne, som kunne få dem til at afsløre deres formodede terrorplaner.

Hvis man skal tro LH, var det hverken pengene eller spændingen, der fik ham til at knokle i mange timer om dagen for PET i foråret og sommeren 2006. Faktisk var det et meget belastende stykke arbejde, han udførte, fortalte LH.

"Overvejede du at bakke ud?" spurgte anklager Kirsten Dyrmann.

"Hver dag," svarede LH, der fortsætter sin forklaring i Østre Landsret i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her