Læsetid: 2 min.

Civilagenten truede PET med at gå til pressen

Med Dan Lynge i baghovedet tog civilagenten sine forholdsregler over for PET. Han ville ikke 'efterlades i kulden' og truede med at gå til Ekstra Bladet
Indland
19. oktober 2007

Som sommeren gik på hæld var LH ved at være nervøs. Gruppen i moskeen begyndte at vende ham ryggen. De var blevet mistroiske, følte den 33-årige jurastuderende, der på det tidspunkt arbejdede som PET's hemmelige agent i miljøet omkring moskeen på Ørbækvej.

Men heller ikke Efterretningstjenesten folk var han sikker på. Den civile agent havde nemlig hørt om andre, der var blevet "efterladt i kulden". Han tænkte her på Dan Lynge.

Derfor tog LH en privat snak med sin advokat. Han kunne jo gå til Ekstra Bladet med historien, hvis altså PET lod ham i stikken.

"Hvis PET nægtede kendskabet til mig, så havde jeg et problem," forklarede LH i går i et presset toneleje.

LH lever i dag under jorden og har fået ny identitet. Han afgiver i disse dage forklaring for nævninge og dommere i Østre Landsret. Og at dømme ud fra antallet af betjente og maskinpistoler i og omkring retten, tager politiet truslen mod kronvidnet meget alvorligt.

Efter to dage i anklager Kirsten Dyrmanns blide hænder, var det nu forsvarernes tur. Her gik det anderledes hårdt for sig. Der skulle presses og rejses tvivl, og Bjørn Elmquist gjorde sit bedste. Forsvareren var især interesseret i de båndede samtaler mellem civilagenten og de tiltalte. Hvordan foregik det, ville han vide. LH forklarede, at han tændte for mikrofonen i sit bælte hver gang, han skulle mødes med de tiltalte. Men Bjørn Elmquist undrede sig. Han har nemlig gennemgået det, han kalder "flyttekasser" med båndaflytninger. Og her mangler de helt centrale ord fra moskeen den 14. august 2006:

"Vi er klar," skulle Bjørn Elmquists klient, den 22-årige AK, have sagt ifølge LH. Men intet sted hører vi den 22-årige sige de ord.

Heller ikke det, der ifølge LH var AK's bombemål, Rådhuspladsen, Folketinget og "nogle politiske møder", bliver sagt med AK's stemme på båndene. Vi hører heller ikke den tiltalte selv sige noget om kontakter til Al Qaeda, som den 22-årige skulle have fortalt om.

Måske glippede det en enkelt gang med optagelserne, forklarede LH i går. Eller også faldt ordene, inden han og PET fik optageudstyret på plads.

"Der var et bånd fra 'den døde postkasse', der forsvandt. Jeg har aldrig fået at vide, hvad det var for et," fortalte han i går. Men det er ikke det eneste, LH ikke havde fået at vide.

LH havde flere gange spurgt PET, om de aflyttede ham. Bestemt ikke, lød svaret. Men da PET spurgte ind til samtalen med advokaten, den om Ekstra Bladet, anede LH uråd. Og sandelig: PET havde installeret en ekstra mikrofon i civilagentens bil, som han ikke kendte til.

"Havde du indtryk af, at de ellers havde løjet over for dig?," ville Elmquist vide.

"Det var det, jeg blev nervøs for," svarede LH i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her