Læsetid: 2 min.

Danisco købte et problem

Den danske fødevare-gigant Danisco overtog i 2005 det californiske firma Genencor, og dermed overtog virksomheden også en af de mest omdiskuterede sager om biopirateri
Indland
22. oktober 2007

En af de mest kendte sager om biopirateri fik i 2005 et dansk islæt. Her overtog den danske fødevarevirksomhed Danisco det californiske biotekfirma Genencor, som var involveret i en omdiskuteret sag, der tager sin begyndelse helt tilbage i slutningen af 1980'erne.

Forskere fra Leicester University, indsamlede her mikroorganismer fra to kenyanske søer. I 1992 opdagede mikrobiologen Dr. William Grant, at organismerne producerede enzymer, som viste sig velegnede til at blødgøre tekstiler og som samtidig skulle vise sig at være millioner værd, fordi de er i stand til at give cowboybukser det populære, 'stone-wash' udseende.

I 1995 kom mikroorganismerne på Genencors hænder, og firmaet tog patent på mikroorganismerne. Men i slutningen af august 2004 anlagde kenyanske myndigheder sag mod Genencor med et erstatningskrav på mange millioner.

Kenyanerne hævder, at de engelske forskere ikke havde fået tilladelse til at indsamle mikroorganismerne.

Daniscos bæredygtighedsdirektør Søren Hjuler Vogelsang kender udmærket til sagen om Genencor og de kenyanske myndigheder. Han pointerer, at Danisco har 'købt' problemet, da de overtog Genencor. Han mener dog ikke, at Genencor i sin tid gjorde noget galt.

"Vi er enige om, at Genencor ikke har overtrådt nogen internationale konventioner eller lokallovgivning, for det eksisterede ikke dengang," siger han.

Kompensation

Samtidig er Danisco dog indstillet på at kompensere kenyanerne:

"Sagen kører lige nu, og der har i lang tid været forhandlinger om, hvad kompensationen skal være," siger Søren Hjuler Vogelsang.

- Når I vil give kompensation, så er det vel, fordi de har noget ret på deres side?

"Ja, der er jo den her oprindelige Rio-konvention, som næsten 200 lande har skrevet under på, og det er en del af det internationale ansvar, man har for, at man ikke bare går ud og stjæler fra hinanden, havde jeg nær sagt - stjæler fra nogen som ikke engang kan kontrollere, at man stjæler fra dem."

- Men de kenyanske myndigheder har jo anlagt flere sager mod Genencor uden held?

"Ja, det er generelt, at nogle lande siger: Hvad har vi egentlig været involveret i her? Vi lavede en formel politik på området, da vi ville overtage Genencor, fordi det gik op for os, at der var noget, vi skulle have en formel holdning til."

- Hvordan vurderer du sagsanlæggene?

"De ser, eller de tror, der er enorme beløb i det. Det er klart, at det er et pengespørgsmål fra deres side, og de har ind imellem nogle stærke sager, må man sige. Så det kan godt være, de får noget ud af det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her