Læsetid: 3 min.

Danmark evakuerer et nyt hold irakere i livsfare

Dansk Folkeparti understreger, at det er den sidste gruppe irakere, som regeringen kan hente til Danmark uden at genforhandle evakueringsaftalen fra i sommers
Indland
5. oktober 2007

Det danske forsvar er i al hemmelighed i gang med at evakuere en ny gruppe irakere, som skønnes at være i livsfare, fordi de har arbejdet for de danske myndigheder og det danske forsvar i Irak.

Ifølge Informations oplysninger drejer det sig om en gruppe chauffører, rengøringsfolk og andre servicemedarbejdere, som er på vej til Danmark med deres familier.

I første omgang skal de omkring 80 irakere indkvarteres på Sjælsmark Kaserne i Nordsjælland, som i øjeblikket er ved at blive gjort klar til at modtage dem.

Både Røde Kors og Dansk Folkeparti bekræfter, at irakerne ventes til Danmark i løbet af kort tid.

"Vi ved ikke præcis, hvornår de kommer, men vi er klar til at tage imod dem, når de lander," siger asylchef Jørgen Chemnitz fra Røde Kors.

Han fortæller, at det er Forsvarsministeriet, der står for at organisere transporten til Danmark. Men her vil pressesekretær Henrik Levysohn "hverken af- eller bekræfte, at en gruppe irakere er på vej til Danmark."

Det vil Søren Espersen fra Dansk Folkeparti imidlertid godt.

"Ja, det er rigtigt, at der kommer yderligere en 70-80 personer. Det er en del af den aftale, som vi indgik med regeringen tidligere på året," siger han.

Aftalen omfatter ifølge Søren Espersen en samlet evakuering af 350-400 personer, som har arbejdet for de danske styrker eller andre myndigheder i Irak. Og det tal er nået med den nye gruppe irakere, mener han. Ifølge Røde Kors blev omkring 300 personer evakueret i første omgang.

"Det her må være de absolut sidste," siger Søren Espersen, men understreger, at Dansk Folkeparti hele tiden har vidst, at der ville komme endnu en gruppe irakere.

60 har fået asyl

Ifølge Informations oplysninger skal de 80 irakere i første omgang indkvarteres på Sjælsmark Kaserne i Hørsholm nord for København.

Kasernen er i øjeblikket ved at blive genåbent til formålet. Her skal de irakiske asylansøgere bo de første otte-10 dage, efter de er kommet til Danmark, hvorefter de skal fordeles på Røde Kors' asylcentrene i Thyregod vest for Vejle og i Ebeltoft.

Her bor allerede størstedelen af de irakere, som blev evakueret fra Basra-området i juli måned. Ifølge Jørgen Chemnitz har omkring 60 af dem allerede fået asyl.

I forbindelse med evakueringsaftalen lovede regeringen, at sagerne ville blive afgjort inden for tre måneder, og det løfte ser ifølge Chemnitz ud til at holde.

"Der er godt, at det går så hurtigt. Vi ville selvfølgelig gerne have haft, at alle andre asylsager kunne afgøres ligeså hurtigt, men forskellen er jo, at man her har en masse forhåndsviden om ansøgerne, som gør det lettere at træffe hurtige afgørelser" siger han.

"Dels har der været en task force fra Udlændingeservice i Irak og indhente oplysninger om ansøgerne, og dels er der tale om folk, som har arbejdet for danskerne i Irak og som Danmark derfor allerede ved en hel del om," siger han.

I Dansk Folkeparti understreger man, at der fortsat ikke er tale om nogen pakkeløsning, hvor alle automatisk får asyl.

"Selv om sagerne kan ligne hinanden, foretages der en individuel asylbehandling, hvor udlændingemyndighederne skønner, om den enkelte ansøger er forfulgt. Og hvis det er tilfældet, skal skal de selvfølgelig have asyl," understreger Søren Espersen.

Evakueringen af den nye gruppe irakere foregår i dybeste hemmelighed af hensyn irakernes sikkerhed. Det har derfor ikke været muligt at få noget nærmere at vide om, hvem de nye irakere er, eller hvornår de præcist ventes til Danmark.

Af samme grund ønsker hverken forsvarsminister Søren Gade (V) eller integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) at kommentere Informations oplysninger.

I Integrationsministeriet vil presseansvarlig Jesper Termansen kun bekræfte, at "hvis der er en ny gruppe irakere på vej til Danmark, så er det en del af den allerede indgåede aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem er " Dansk Folkeparti " egentlig ?
Er de nazister, eller hvem fanden er de ?

Balther J. Jensen

Canada.

( Gammel Frihedskamper fra 1940-45.)

Hvem er " Dansk Folkeparti " egentlig ?
Er de nazister, eller hvem fanden er de ?

Balther J. Jensen

Canada.

( Gammel Frihedskamper fra 1940-45.)

Kære Balther. Jeg tror, at du bedst kan sammenligne Dansk Folkeparti med dine kammerater fra Dansk Samling i frihedskampen. (Som du sikkert ved, så var Dansk Samling den første organisation, der gik til modstand mod nazisterne efter besættelsen).