Nyhed
Læsetid: 4 min.

Dansk dokument kan fælde Pol Pots nr. 2 for folkemord

I 1978 rejste to unge delegater fra maoistpartiet KAP til Cambodja for at møde de øverste brødre i Røde Khmerer-regimet. De tilbragte to dage med Broder Nummer To, Nuon Chea, og nedskrev hans tale til dem i et referat, der i dag kan blive brugt som bevis mod ham ved landets krigsforbrydertribunal
Indland
6. oktober 2007

Nuon Chea, anklaget krigsforbryder og Broder Nummer To i rædselsregimet De Røde Khmerer, troede nok aldrig, hans tale ville blive offentliggjort. Den tale, som han intetanende holdt for to danske delegater fra det danske Kommunistisk Arbejder Parti (KAP) i sommeren 1978 i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh. I venners selskab talte han bramfrit om partistruktur, arbejderklasse og - især - kampen mod fjenden. Men referatet af mødet blev offentliggjort nogle år senere. Og i øjeblikket bliver dokumentet betragtet som bevismateriale i den kommende retssag mod Nuon Chea, den højest rangerende nulevende leder af De Røde Khmerer.

Nuon Chea, i dag en 82-årig hvidhåret olding, der 19. september blev arresteret og anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, mente i 1978, at Kampuchea var i stor fare, fremgår det af talen. Regimet havde uhyre mange fjender: USA, Vietnam, KGB, CIA eller værst af alt: den usynlige indre fjende. I sin tale afslører Nuon Chea en voldsom selvsikkerhed over Kampucheas kurs mod at destruere denne imaginære trussel.

Historisk betydning

Den ene af de to delegerede, Peter Bischoff, fik talen simultantolket og skrev det hele ned.

Og i dag viser talen sig at have betragtelig historisk betydning. Der findes nemlig ikke meget skriftligt materiale om den yderst paranoide Nuon Chea, der dengang havde titel af formand for nationalforsamlingen og medlem af centralkomiteen. Han beskæftigede sig indgående med regimets sikkerheds- og efterretningsstyrker og er af eftertiden blevet beskrevet som partiets chefideolog.

Det 23 sider lange dokument er desuden en vigtig nøgle til at forstå, hvad der egentlig skete bag Cambodjas lukkede grænser:

"Det er et interessant dokument, fordi det blotlægger de rationaler og det verdensbillede, som ledelsen i De Røde Khmerer havde. De var gennemsyrede af en paranoia og en forestilling om indre fjender. Det er fuldstændig vanvittigt, at man kan læse om, at landet var truet af en kombination af KGB- og CIA-agenter. En noget pudsig cocktail!," siger historiker Steen Andersen.

Han er medforfatter til artiklen Mellem potemkinkulisser og ideologisk forførelse, der er baseret på de to danskeres besøg i landet, der dengang hed Demokratisk Kampuchea.

Ledelse må forsvares

Den australske Cambodja-ekspert David Chandler kender også udmærket dokumentet.

Han er professor på Monash University i Australien og forfatter til bøgerne Voices from S-21, Brother Number One, Facing the Cambodian Past og Á History of Cambodia. Også han betegner dokumentet som historisk vigtigt, fordi Nuon Chea undtagelsesvis er meget ligefrem. For eksempel siger Nuon Chea til de to danskere, at:

"Da det er det første møde med jer, og da vi har hørt, at jeres parti også forbereder det illegale arbejde, vil vi gerne give jer disse erfaringer. Lad ikke ledelsesmaskineriet ødelægge. Det må forsvares for enhver pris. Vi kan miste medlemmer, men hvis vi kan bevare ledelsen, kan vi vinde sejre. Og jeg vil understrege, at især partiets ledelse fast må forsvares. For det er noget strategisk. Når ledelsen er der, vil partiet ikke dø. For eksempel kan det ikke sammenlignes, hvis I mister 2-3 ledende medlemmer i forhold til 2-300 medlemmer. Hellere det sidste. For ellers har partiet ikke noget hoved og kan ikke lede kampen".

Venner

David Chandler fortæller, at det ellers mest var daværende udenrigsminister i Demokratisk Kampuchea, Ieng Sary, der tog imod besøgende. Ham eller Broder nummer et - Pol Pot selv.

"Jeg ved ikke, hvorfor Nuon Chea gik med til at mødes med danskerne. Eller hvorfor han var så snakkesalig ved netop denne lejlighed. Men danskerne var jo medlem af en politisk gruppering, der sympatiserede med styret. De blev inviteret derned som venner," siger David Chandler.

Og venner af styret var de, Peter Bischoff og Svend Aage Madsen. De var dybt imponerede over mødet med Nuon Chea og De Røde Khmerers revolution, som de vendte hjem til Danmark og roste i høje toner. Til trods for, at Demokratisk Kampucheas brutale udryddelser havde foregået i over tre år, da danskerne besøgte landet, blev de to unge mænd dygtigt vist uden om tvangsarbejde og sultedød og vendte hjem med et positivt indtryk af styret.

I dag er Peter Bischoffs holdninger til den nu verdensberømte mand, han tidligere har beskrevet som 'en stor sej bjørn', dog markant ændret.

"Jeg støtter selvfølgelig det igangværende retsopgør mod De Røde Khmerer, der nu endelig også omfatter Nuon Chea," har han meddelt i en mail til Information.

Hans rejsefælle Svend Aage Madsen konstaterer, at de dengang var håbløst naive og lod sig overvælde af De Røde Khmerers manipulerende propaganda.

"Forholder man sig til, hvad De Røde Khmerer rent faktisk gjorde, så er det både nødvendigt og rigtigt at tage et opgør og føre retssag mod Nuon Chea, som jeg opfatter som en massemorder," siger Svend Aage Madsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her