Læsetid: 3 min.

Eksperter: Gades melding er meningsløs og farlig

Flere eksperter går i rette med forsvarsminister Søren Gades melding om, at han vil forhandle med Taleban, hvis de nedlægger deres våben
Forsvarsminister Søren Gade kritiseres for at stille krav til Taleban som betingelse for forhandlinger.

Forsvarsminister Søren Gade kritiseres for at stille krav til Taleban som betingelse for forhandlinger.

Tariq Mikkel Khan

Indland
11. oktober 2007

"Hvis man stiller som betingelse, at de skal nedlægge deres våben, er det det samme som at sige, at man ikke vil tale med dem. Det er et meningsløst udspil."

Sådan lyder kritikken fra lektor, ph.d. Peter Viggo Jacobsen fra Statskundskab ved Københavns Universitet om meldingen fra forsvarsminister Søren Gade (V).

Ministeren erklærer sig villig til at forhandle med Taleban, hvis de accepterer kvinders rettigheder, menneskerettigheder - og nedlægger deres våben.

Men disse forudsætninger er ifølge eksperter helt hen i vejret. Peter Viggo Jacobsen peger på, at Taleban føler sig styrket som følge af den koreanske tilbagetrækning og de canadiske og hollandske overvejelser om at følge trop.

"NATO har ikke andre lande, der er parate til at involvere sig. Taleban føler, de er ved at vinde," påpeger han og kalder Søren Gades vilje til forhandlinger under bestemte forudsætninger for en 'frugtesløs politik', der svarer til den, USA har ført over for Iran og Syrien.

Ikke en forudsætning

Peter Viggo Jacobsen henviser til, at briterne gennem Sein Fein begyndte at forhandle med IRA på trods af, at organisationen ikke havde nedlagt deres våben.

"At nedlægge våben er en del af processen, ikke en forudsætning for overhovedet at forhandle," siger han.

Hos Taleban vil signalerne blot blive opfattet som om, at koalitionen er ved at tabe, mener Peter Viggo Jacobsen.

"Nu, hvor det går skævt i Helman provinsen, vil Vesten gerne tale. Det vil Taleban bruge til at øge presset på NATO. Gades melding er nok rettet mod hjemmefronten som en forsikring af, at Danmark er villig til at bruge andre redskaber end militære. Men det er et dumt signal, som let kan give bagslag," siger han.

Umulig dialog

Malek Sitez, der er projektleder på Institut for Menneskerettigheder, advarer også mod at indlede forhandlinger med Taleban på de præmisser.

"Det er umuligt at gå i dialog med Taleban på den måde, som Søren Gade lægger op til. De vil overhovedet ikke acceptere de betingelser, som han har stillet op," siger han.

Hvis det alligevel skulle lykkedes at få Taleban til forhandlingsbordet, frygter Malek Sitez, at de har en skjult dagsorden.

"Taleban vil kunne trække forhandlinger i langdrag, alt imens de har fået gennemtrumfet, at militære angreb hører op," siger han.

Peter Dahl Thruelsen, Afghanistan-ekspert i Forsvarsakademiet, tror heller ikke på, at Søren Gades forslag er særligt realistisk.

"Der er ikke nogen i Talebans ledelse, som vil understøtte disse betingelser. Men Taleban fungerer mest som en netværksorganisation, og man kan godt til dels få lokale kommandanter til at gå med på nogle af disse betingelser," siger han.

Men en succesfuld aftale med Taleban kræver dog ifølge Peter Dahl Thruelsen, at man ikke starter med at stille en masse krav om, at Taleban skal anerkende vestlige værdier.

Lokale skal inddrages

I stedet anbefaler han, at man inddrager lokale krigsherrer og ældreråd i fremtidige aftaler for at undgå magttomrum i de områder, hvor Taleban ikke længere sidder på magten.

"Man kan ikke vinde krigen mod Taleban med militære midler. Derfor er der brug for at tage kontroversielle metoder i brug. Det kunne for eksempel være at bevæbne lokale militser, give dem politiuniform på og få dem til at sværge loyalitet til centralregeringen i Kabul," siger han.

Helt afgørende for lokale aftaler er det ifølge Peter Dahl Thruelsen, at lokalsamfundet føler, at de helt konkret kan se et positivt element i en sådan aftale - for eksempel i form af nye skoler, veje, brønde eller støtte til den lokale moske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her