Læsetid: 3 min.

Flere hænder, færre elever, mere løn og bedre velfærd

Den store demonstration på Christiansborg Slotsplads havde skilte med mange forskellige budskaber. Der var dog enighed om, at Anders Fogh ikke er 'rigtig nice'
Titusinder af demonstranter var i går på plads på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med forholdene for de offentligt ansatte i Danmark. Demonstrationerne var planlagt til timerne, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen havde holdt sin sjette åbningstale i Folketinget.

Titusinder af demonstranter var i går på plads på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med forholdene for de offentligt ansatte i Danmark. Demonstrationerne var planlagt til timerne, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen havde holdt sin sjette åbningstale i Folketinget.

Indland
3. oktober 2007

Nogle vil have "mere i løn," andre vil have "bedre velfærd."

Men trods de forskellige dagsordener er man samlet på Christiansborg Slotsplads til fællesdemonstration i anledning af Folketingets åbning. Vi er 90.000 demonstranter, råber konferencieren oppe fra scenen - ifølge politiet er der dog kun 50.000. Der findes ingen officielle meldinger om antallet af tilstedeværende skilte, men det er stort, og det samme er antallet af budskaber. Mange vil have "Flere hænder" og har håndformede skilte med budskabet. På den anden side af de røde hænder står der "Mere i løn". De yngre interesserer sig en del for uddannelser og har skilte som "Stop eliteuddannelser", "Færre elever i klasserne" og "Bertel er autonom". Helt foran scenen står der "Nej til minuttyranni", "Stop privatiseringen" og "Udbrændt jordemoder, 30 år". Et enkelt skilt kan også indeholde mange budskaber: "Stem på A eller V for EU, krig og Mærsk" må siges at høre til i den kategori - andre har forsøgt at samle sig i mere generelle vendinger:

"Vi sir' stop", "Nej til forringelser", "Solidaritet", eller kort og godt: "Bedre vilkår". Og så er der det skilt, som allerflest i forsamlingen formentlig kan erklære sig enig i:

"Fogh, du er ikke rigtig nice".

Flere hænder

Foran scenen blandt et hav af "Flere hænder" står Gert Rutzou. Han er egentlig pensioneret, men er alligevel mødt op:

"Jeg har været til demonstration rigtig mange gange, for jeg er medlem af Metal. Og selvom jeg er pensioneret, så synes jeg ikke, man kan blive hjemme. Man må ud og hjælpe til," siger han. Den primære sag i dag er den med flere hænder:

"Der skal flere på hospitalerne og i børnehaverne. Der mangler folk alle steder," siger han. Og så er han imod skattelettelserne:

"Det nytter ikke noget at sætte skatterne ned, for vi skal have penge til at betale vores offentligt ansatte," siger han og tilføjer noget med, at han selv har betalt skat i mange år, men det er svært at høre, for LO's formand, Hans Jensen, er begyndt at tale.

"Er der nogle socialistiske ballademagere til stede?" råber han. Det er der i den grad. Lige foran står en af dem. Han er iført anorak og en slidt grøn Fjällräven, hvor det er lykkedes ham at presse en Haribo-øl ned i hver sidelomme. Ballademagerne til venstre for Gert Rutzou er begyndt at synge "Hans Jensen har en bondegård, ih-ai ih-ai". De går i 1.g på Birkerød Gymnasium, fortæller de, mens Hans Jensen bliver skiftet ud med Jens Unmack, som begynder at synge oppe fra scenen.

Færre elever

Drengene fra Birkerød er her primært, fordi der er for mange elever i klasseværelserne:

"I min klasse er vi 32. Så mange må man slet ikke være," fortæller Michael Back. "Jeg går i klasse med Michael," bryder sidemanden, Jonathan Graham, ind. "Og vi skal ud på gangen og hente stole hver morgen."

Deres ven, Emil Høgskilde, har fået fingrene i et 'Mere Løn-skilt'.

"Vi er her selvfølgelig mest for at vise, hvad vi mener om besparelserne på uddannelsesområdet, men vi støtter også dem, der vil have mere i løn," lyder hans forklaring.

Jens Unmack bruger pauserne mellem to af numrene også den med de socialistiske ballademagere - denne gang er brølet lidt mindre. Da han er færdig med at synge, kommer formanden for Danske gymnasieelevers sammenslutning, Gry Möger Poulsen, på scenen. Hun vil blandt andet have en lov imod brugerbetaling på uddannelserne og højst 24 elever i klasserne.

Gert Rutzou er også kommet i tanke om endnu en ting, han kæmper for:

"Vi skal have lavere priser på S-togbilletterne. Så folk ikke skal betale i dyre domme for at komme herind til byen."

"De skulle hellere spare pengene fra deres tv-reklamer og så bruge dem på at sætte prisen ned," lyder hans råd.

Mere øl

Skiltenes synspunkter kan modereres. En mand har således fjernet alle fingrene undtagen pegefingeren på sit Flere Hænder-skilt, hvilket giver et mere brutalt udtryk. Og ballademagerne Emil, Jonathan og Michael har steget n'et ud og lavet pile mellem L og Ø i deres Mere Løn-skilt. "Mere øl," står der nu.

Lidt væk fra slotspladsen - ovre mod kanalen - står en pige med et skilt, hvor teksten endnu er den originale: "Fogh ud af Irak, Afghanistan og Danmark."

"Lige præcis," råber en yngre mand fra en forbipasserende gruppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kan aldrig være forkert at fjerne en grusom og fascistisk diktator, der myrdede løs på sit eget folk. Er du også imod, at Hitler blev fjernet?

Man burde også fjerne juntaen i Burma, men det vil venstrefløjen sikkert også være imod.

Hvad forhindrer flere hænder på arbejdsmarkedet og flere penge i de offentlige kasser? Efterløn!
Hvad er usoledarisk? At være rask og lade sig forsørge når der er vigtige fælles opgaver at løse!

Hvis man skal kritisere Fogh så er det at han ikke retter op på efterløns-skandalen øjeblikkeligt.

Jeg tror ikke at der er nogen på venstrefløjen der støtter op om juntaen i Burma, tværtimod er alle venstrefløjsfolk jeg kender store tilhængere af demonstrationerne i Burma.