Læsetid: 3 min.

Forsker: Udsatte børn og unge nedprioriteres

Tøndersagen er en konsekvens af, at udsatte børn og unge er blevet økonomisk nedprioriteret igennem de sidste 20 år, påpeger forsker. Regeringen mener dog, der bliver brugt penge som aldrig før, mens Børns Vilkår peger på, at lovgivningen heller tilgodeser børns tarv
12. oktober 2007

Tøndersagen har måske nok sat sine socialpolitiske spor, men der er behov for at investere langt mere i de sociale tiltag rettet mod børn og unge, hvis det ikke skal ske igen, mener lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet Inge Bryderup, som har forsket i udsatte børn igennem 25 år.

Hendes undersøgelser af de sidste 100 års sociale foranstaltninger for udsatte børn og unge viser, at der i forhold til det samlede socialpolitiske budget er blevet brugt væsentligt færre penge på udsatte børn og unge igennem de sidste 20 år. Antallet af sager om anbragte børn og familier med problemer er derimod nogenlunde stabilt igennem de 100 år, som Inge Bryderup har kigget på.

"Derfor er det ikke så underligt, at der opstår problemer som i Tøndersagen. Jeg synes, det er for nemt at skyde skylden på kommunen eller socialrådgiverne, for Tøndersagen kunne lige så godt være foregået alle mulige andre steder i landet," siger Inge Bryderup.

Bryderups melding går imod de budskaber, som politikerne har om, at der bruges flere og flere penge på udsatte børn og unge. Det er ifølge hendes undersøgelser ikke rigtigt.

"I øjeblikket er virkeligheden for socialt belastede børn og unge, at der lukkes døgninstitutioner og bliver fjernet færre børn fra hjemmet, fordi det er billigere. Men hvis vi vil sætte ind over for den gruppe, bliver vi nødt til at opruste pædagoger og lærere uddannelsesmæssigt og sørge for stabil sagsbehandling hele vejen igennem," siger Inge Bryderup.

Formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, er i princippet enig i, at udsatte børn og unge nedprioriteres økonomisk. Men det største problem er, at der bliver brugt rigtig mange penge på de forkerte ting, mener Peter Albæk:

"45 procent af alle børn, der bliver anbragt uden for hjemmet første gang, er over 15 år. Det er en logisk konsekvens af, at en tidlig indsats over for udsatte børn ikke er prioriteret særlig højt. Og det koster dyrt, for hvordan forestiller man sig, at et barn på 15, som har levet så lang tid med et massivt svigt, skal klare sig resten af livet?"

Bruger som aldrig før

Socialordfører for de Konservative, Tom Behnke, har svært ved at tro på Inge Bryderups konklusioner: "Mit indtryk er, at vi aldrig nogensinde har brugt så mange penge på det sociale område. Udsatte børn bliver prioriteret meget højt, så det lyder helt forkert i mine ører."

Det kan godt være, at der bruges mange penge på det sociale område, men udgifterne er ikke fulgt med udviklingen i resten af samfundet, mener socialordfører Line Barfod fra Enhedslisten.

"Der skal en generel oprustning til på børne- og ungeområdet, for mange skolelærere, pædagoger og socialrådgivere er jo stødt på de her børn flere gange uden at have de fornødne ressourcer til at gribe ind."

- Men det koster vel ikke penge at gribe ind?

"Nej, men mange af de fagfolk, som har med udsatte børn at gøre, er simpelthen for pressede rent arbejdsmæssigt til, at de får øje på problemerne og skrider ind."

Ikke kun kroner og øre

Heller ikke de Radikales socialordfører, Marianne Jelved, mener, der bliver satset nok på de svageste børn. Hun mener dog, at det er for nemt at gøre det til et spørgsmål om kroner og ører.

"Vi har brug for at diskutere, om vi bruger de rette midler over for udsatte børn. For det gør vi ikke lige nu, ellers ville situationen for de svageste børn i Danmark se anderledes ud. Vi politikere har hovedansvaret for at finde ud af, hvad vi kan gøre anderledes," siger Marianne Jelved.

Peter Albæk fra Børns Vilkår er ikke i tvivl om, hvad der ville stille udsatte børn og unge anderledes: "Det er et superømtåleligt emne, men der er behov for at tage en diskussion om, hvad der er vigtigst i de sager, hvor børnenes tarv står i åbenlys modsætning til forældrenes ejendomsret over børnene," siger Peter Albæk.

Det er en problemstilling, han mener går igen i lovgivningen om og behandlingen af familier med problemer. Derudover så han gerne, at alle daginstitutioner i Danmark havde en pædagog, der var specielt trænet i, hvordan man opdager udsatte børn og håndterer deres problemer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu