Læsetid: 3 min.

Fri forskning i frit fald

Det Frie Forskningsråds andel af de samlede forskningskroner falder. I stedet satser politikerne på politisk prioriteret, strategisk forskning
-Den glædelige begivenhed, at der kommer flere penge til forskning, skal også komme den frie forskning til gode,- mener formand for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Hanne Severinsen (V), der afviser, at politikerne blander sig .

-Den glædelige begivenhed, at der kommer flere penge til forskning, skal også komme den frie forskning til gode,- mener formand for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Hanne Severinsen (V), der afviser, at politikerne blander sig .

10. oktober 2007

Allerede i 2008 vil forskere rundt omkring i landet få glæde af en milliard ekstra skattekroner til at forske for. Mange vil dog samtidig opleve, at de skal hente bevillingerne inden for politisk fastlagte temaer, når der i de kommende år bliver sat fart på den strategiske forskning og bremset op for den frie forskning, der bliver kanaliseret ud i fakulteterne gennem bevillinger fra Det Frie Forskningsråd.

Formand for Det Frie Forskningsråd, Jens Christian Djurhuus mener, at politikerne er godt i gang med at skævvride den hårfine balance mellem fri og strategisk forskning.

"Når andelen af fri forskning snævrer sig ind, som det er planlagt, at den skal gøre i de kommende år, så er det, at vi mener, at der er et problem. Uanset hvordan man vender og drejer det, så kan god strategisk forskning ikke eksistere, uden at den står på et solidt fundament af fri forskning. Og i øjeblikket bliver det fundament tyndere og tyndere i forhold til de flotte huse, der gerne skal kunne bygges oven på det," siger Jens Christian Djurhuus.

Ud af en milliard ekstra forskningskroner får Det Strategiske Forskningsråd 330 millioner kroner, mens Det Frie Forskningsråd må nøjes med 75 millioner ekstra skattekroner. Derudover viser en opgørelse fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, at Det Frie Forskningsråds andel af de offentlige forskningsmidler samlet set styrtdykker fra 9,9 procent i 2004 til 5,7 procent i 2012.

Formand for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Hanne Severinsen (V), er enig med Jens Christian Djurhuus i, at den frie forskning er fundamentet for al anden forskning:

"Men problemet er jo sådan set ikke, at Det Frie Forskningsråd har fået færre penge, men at andre har fået flere penge," siger Hanne Severinsen, der dog holder en dør åben for, at den frie forskning stadig kan nå at blive tilgodeset.

"Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, at den glædelige begivenhed, at der kommer flere penge til forskning, også skal komme den frie forskning til gode," siger hun.

Politisk styret

Jens Christian Djurhuus glæder sig over, at forskningspolitik har bevæget sig længere op af politikernes dagsorden i de senere år. Mindre glæde har han over den politiske styring, som han mener, der er kommet i kølvandet på den stigende interesse.

"Når politikerne nu endelig - efter mange år med en total ligegyldighed over for forskning - er begyndt at diskutere og give nogle summer til forskning, så er det fristende at sige, at de så i øvrigt også må have en vis indflydelse på, hvad der så skal forskes i. Vi siger i stedet, at man skal holde sig væk og bruge armslængdeprincippet," siger formanden.

Men ifølge Hanne Severinsen er der ingen fare for, at politikerne styrer forskningen med for hård hånd.

"Vi får ofte skudt i skoene, at vi styrer forskningen, men det er altså ikke rigtigt. Vi er meget opmærksomme på at holde armslængdeprincippet i hævd," siger Hanne Severinsen.

De sikre valg

Mange forskere vælger at tage chancen og ansøge Det Frie Forskningsråd om midler til forskningsprojekter. Men det er ekstremt få, som Det Frie Forskningsråd kan bevilge penge til.

"Der er gudskelov flere, der ligger billet ind på forskningsmidler, end vi kan honorere. Det modsatte ville jo være forfærdeligt. Men det er selvfølgelig også forfærdeligt, når vi er nede i etcifrede bevillingsprocenter og dermed må afvise langt størsteparten af ansøgerne," siger Jens Christian Djurhuus og peger på, at det mange gange er den skæve idé, som måske kunne have ført til et nybrud for videnskaben, der taber til de mere sikre forskningsprojekter.

I dag tager Jens Christian Djurhuus til møde med Hanne Severinsen og de andre medlemmer af Udvalget for Videnskab og Teknologi. Med sig har han et oplæg om at fordoble midlerne til Det Frie Forskningsråd.

Hanne Severinsen er åben for at diskutere prioriteringen: "Jeg forstår godt, at de vil have deres bevillinger til at følge med op. Det må vi jo så diskutere."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu