Læsetid: 1 min.

Gymnasieelever tyvstarter blokade

Mere end 20 gymnasier bliver i dag blokeret af de studerende. På Birkerød Gymnasium startede eleverne allerede blokaden i går. Med dj's, blokfløjter og kastanjedyr protesterer de stude-rende mod nedskæringer
Indland
2. oktober 2007

Fire unge gymnasieelever spiller bordfodbold.

"Orh, nice blokering!" råber en af de fire.

"Ja, vi er jo så gode til det der med at blokere her på skolen," svarer en anden.

I Birkerød har de studerende besat gymnasiet. Der er ingen undervisning, men overalt er der liv. Elever sidder med syle og prikker hul i kastanjer samtidig med at andre spiller melodier på blokfløjte. Der er skøre påfund i luften, og overalt mærker man en levende atmosfære.

Elevrådsformanden Asger Hougaard sidder på biblioteket sammen med en masse elever, der laver lektier. Han fortæller:

"Vi gør det her for at manifestere vores utilfredshed. Vi har dårligt arbejdsmiljø og dårlige redskaber, og det går ud over både elever og lærere."

Nedskæringer

Både Gymnasieskolernes Lærerforening og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har for nylig vurderet, at regeringen er i gang med nedskæringer på gymnasieområdet for 90 millioner kroner for næste år.

"Det er jo tilskud og ikke nedskæringer, som ungdomsuddannelserne har brug for," siger Asger Hougaard.

Der er gang i biografen og senere på eftermiddagen kommer en dj. Der er høj stemning overalt på gymnasiet. Et sted hiver en studerende en forstærker og en el-guitar frem og begynder at spille, og tonerne fra guitaren kan høres på hele gymnasiet.

Selvom undervisningen er blokeret er lærerne ikke gået hjem. På lærerværelset hygger man helt afslappet, og lærerne har vedtaget en samlet udtalelse, der støtter elevernes aktion. Også Danske Gymnasieelevers Sammenslutning bakker op om blokaden. For nylig vedtog elev- og studenterorganisationerne 14 krav for bedre uddannelse. Det var bl. a. 'ingen brugerbetaling, nye undervisningsmaterialer og max. 28 i klasserne på ungdomsuddannelserne'.

Blokaderne på de forskellige gymnasier er elevernes bidrag til dagens samlede demonstrationer for mere velfærd, hvor de store fagforbund er med til demonstrationer over hele landet.

"Jeg håber, der kommer op mod 100.000 mennesker til demonstrationerne," siger formand for DGS, Gry Möger Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her