Læsetid: 3 min.

Historien set fra gadeplan

Foto og sms-beskeder fra unge, der deltog i weekendens G13 aktion for et nyt ungdomshus, er blevet indsamlet til et nyt forskningsprojekt på Dansk Folkemindesamling. De elektroniske beretninger i nuet kan bane nye veje for, hvordan fremtidens historiebøger kommer til at se ud
Foto og sms-beskeder fra unge, der deltog i weekendens G13 aktion for et nyt ungdomshus, er blevet indsamlet til et nyt forskningsprojekt
Indland
10. oktober 2007

Kl. 11.27: Pakker madpakke og andre gode ting at have med i mit køkken lige ved runddelen. Glæder mig super til fest, musik og demo. Håber vi bliver så mange som jeg tror:-). Kl. 12.19: I stofbutik og købe tylstof - endnu ikke sikkert hvilken farve jeg skal i. køber lidt af hvert.

25-årige Signe beretter om sit liv lørdag den 6. oktober 2007. Ligesom cirka 5.000 andre unge er hun på vej til weekendens G13-aktion for et nyt ungdomshus i København. Sammen med syv andre demonstranter skal hun dagen igennem sende sms-beskeder og fotos ind til forskningsprojektet 'Spred Ordet' på Dansk Folkemindesamling. Her forsøger de to historiestuderende bag projektet Ulrik Kohl og Nikolaj Villumsen at indsamle demonstranternes oplevelser under lørdagens aktioner i Københavns gader, der endte med tåregas, knippelsuppe, massearrestationer og en symbolsk husbesættelse af Grøndalsvænge 13. Mere end 200 billeder og sms-beskeder blev der indsamlet. Gennem snart 200 år har danske folkemindesamlere nedskrevet og registreret, hvordan danskerne fester og fortæller, sladrer og synger. Men det er første gang, at samlingen forsøger at indsamle overleveringer i nuet, fortæller leder af folkemindesamlingen, Else Marie Kofod.

"Vi er meget spændte på resultaterne af det her, fordi oplevelser og hændelser ofte ser helt anderledes ud allerede et par timer efter de er sket. Vores opgave er at dokumentere dagliglivets kulturhistorie, og den handler også om håb, følelser og drømme. Derfor er de spontane oplevelser og beretninger interessante. Når man tænker historisk, så tænker man sjældent i her og nu, men vi står jo midt i historien," siger Else Marie Kofod.

Det almindelige

Projekt 'Spred Ordet' begyndte under rydningen af Ungdomshuset i marts måned. Nikolaj Villumsen og Ulrik Kohl indsamlede dengang sms-kæder om aktioner omkring Ungdomshuset til et projekt på historie på Københavns Universitet. 'Spred Ordet' er nu blevet en del af Dansk Folkemindesamlings forskningsprojekt om ungdomskultur. Indsamlingen af elektronisk information er denne gang blevet udbygget med et interaktivt oplevelseskort på internettet, hvor mere end 20.000 har klikket ind og fulgt de otte aktivisters oplevelser under lørdagens begivenheder.

"Vi var lidt nervøse for, at det ville virke forstyrrende at skulle sms'e og tage billeder undervejs, men der skete præcis det omvendte. Jo mere tåregas der flød, jo mindre filter var der på oplevelser, og det er faktisk nogle af de mest interessante beskrivelser," fortæller Ulrik Kohl.

De otte øjenvidner starter deres beretninger allerede fra morgenstunden, for de informationer er mindst lige så vigtigt set fra en hverdagshistorisk synsvinkel. De otte er helt almindelige unge, der bor i helt almindelige lejligheder og arbejder eller studerer. De er ikke valgt ud, fordi de er nøglepersoner i begivenhedernes gang under G13-aktionen, men netop fordi de er almindelige demonstranter.

"I mange medier er aktivisterne omkring Ungdomshuset blevet beskrevet som specielle, men de er jo en gruppe ret almindelige unge med nogle særlige drømme. I sig selv er sådan en gruppe måske ikke så spændende, men de drømme, håb og følelser, de udtrykker, kan være med til at fortælle en vigtig del af historien om vores samfundskultur," siger Ulrik Kohl, der mener, at eksperimentet i princippet også kunne føres over på fodboldsfans, der skal til årets kamp eller pensionister, der er ude at rejse. Når nutidens kulturhistorie skrives, er der nemlig i stigende grad fokus på almindelige menneskers liv. Historikerne vil ikke nøjes med mediernes, politikernes og kulturpersonligheders beskrivelse af samfundet. Stemmerne nedefra skal også høres.

"Det almindelige menneskes historie er også enormt dramatisk og spændende, som vi kan se i vores indsamling. Og en af årsagerne til at det kan være svært helt forstå, hvad der f.eks skete under Den Franske Revolution, er netop, at vi mangler beskrivelser fra helt almindelige mennesker," siger Nikolaj Villumsen.

Spred Ordets oplevelseskort fra G 13 kan se på www.modkraft.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her