Læsetid: 3 min.

Hjort: SR er populisme i 17. potens

Beskæftigelsesministeren er chokeret over Helle Thorning-Schmidts bejlen til K og NA: 'En populisme, der kun overgås af de radikales accept af 24-årsreglen,' lyder det hårde angreb fra Claus Hjort (V)
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) langer ud efter oppositionen og klantrer den for populisme.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) langer ud efter oppositionen og klantrer den for populisme.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
30. oktober 2007

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen retter nu valgkampens hidtil hårdeste angreb på oppositionen. Det kommer efter et par dage, hvor S-formand Helle Thorning-Schmidt først rakte en hånd frem til de konservative og dernæst luftede muligheder for ministerposter til Ny Alliance.

"Jeg er ikke en sart sjæl i politik, og jeg har oplevet lidt at hvert i tidens løb. Men det, som SR præsterer i øjeblikket, er for mig fuldstændig fra en anden verden," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han kalder det 'aldeles chokerende', at Socialdemokraterne, der tydeligt har valgt velfærd frem for skattelettelser, kan vende rundt på en tallerken og tilbyde regeringssamarbejde med to partier, der gå ind for drastiske topskattelettelser.

"Der er så groft, at ord ikke beskriver det - det er populisme i 17 potens," siger beskæftigelsesministeren.

Ifølge Hjort Frederiksen overgås den populisme kun af de radikales vilje til at indgå i en regering, der viderefører 24-årsreglen: "Nu har jeg og Rikke Hvilshøj i årevis stået for skud i folketingssalen, hvor vi er blevet beskyldt for at være småracister; for at vi ikke vil indvandrerne det godt, og for at vi vil forhindre, at kærligheden kommer til at blomstre mellem folk. Når man har fulgt den sprogbrug, er det totalt lammende, at partiet pludselig kan leve med 24-års reglen, fordi der øjnes ministertaburetter. Jeg forstår ikke, at S og R kan sige ,som de gør nu, uden at rødme."

SR vil bredt samarbejde

Men rødme gør man hverken hos Socialdemokraterne eller de radikale. Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S), betoner ønsket om et bredt samarbejde som baggrunden for den fremstrakte hånd til K og NA.

"Når de væsentlige politiske beslutninger har skulle tages, har det altid været med VKO. De tre har altid indgået finanslov, og de har sendt Danmark i krig på blokpolitik. Det vil vi ophæve, og derfor er vores udgangspunkt SR som krumtab, hvor vi gerne vil samarbejde til begge sider," siger ordføreren.

Han betoner, at S er enige med NA på blandt andet asyl-, uddannelses- og miljøpolitik.

"Og jeg tror, at selv på udlændingeområdet vil vi kunne arbejde sammen med K. Det er ikke populisme at ville ophæve blokpolitikken," siger Sass Larsen.

Den radikale næstformand, Morten Østergaard kalder det 'fin underholdningsværdi', når de partier, der går ind for 24-årsreglen - herunder NA og V - kritiserer R for at kræve, at gamle regler ikke må stå i vejen for en ny dagsorden. For de radikale er fortsat lodret imod både 24-årsregel og til knytningskrav, men søger ifølge næstformanden andre løsninger på, hvordan man kan forhindre tvang og import af ægtefæller og samtidig lade danske statsborgere bo i landet med deres ægtefælle.

"Angrebet er en falliterklæring og skuffelse over ikke at kunne køre en skræmmekampagne. Jeg ved, at Hjort er et følsomt gemyt, men det betyder ikke, at vi skal undlade at kritisere regeringen," siger Morten Østergaard.

Stærk tobak for vælgerne

Men argumentet om et bredt samarbejde godtager Hjort ikke som forklaring på, hvorfor S bejler til NA og K.

"VK-regeringen vil også et bredt samarbejde. Men jeg tror ikke, at det for socialdemokraternes vælgere er en god forklaring. Når man har bygget hele sin eksistens op på det modsatte, er det for stærk tobak," siger han.

Ifølge ministeren var det nødvendigt, at man hjalp asylbørnene, da statsministeren dagen inden valget gav svage familier ret til at bo uden for centrene. Men derudover har V ifølge Hjort haft den 'gode smag' at forankre nye beslutninger på landsmøder og i god tid før et valg.

"Tilsyneladende kan Vestager, Thorning-Schmidt, Sass Larsen og Morten Østergaard frit opfinde opportunistiske synspunkter - jeg er lammet," siger beskæftigelsesministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Han er desperat, men det er selvfølgelig heller ikke sjovt når man ikke ved hvad man skal gøre eller gribe til.

Hvor er jeres belæg for de horrible påstande, I fremsætter? Shaming er ikke nok.

Det er sgu uhyggeligt sådan pludselig at opleve, at man er enig med både Cluas Hjort Frederiksen og Chris Henriksen.

Jeg har også meget svært ved at se nogen formildende omstændigheder i SFs og især De Radikales knæfald for Pia Kjærsgaards 24-års regel.

I øjeblikket er Enhedslisten faktisk det eneste parti i Folketinget, der eksplicit melder ud, at man har til henisgt at afskaffe denne kyniske og umenneskelige regel.

I dag var Asmaa Abdol-Hamid i Sverige for at besøge nogle af de mange danskere, der lever i eksil, og på en helt grotesk måde, må betale for den symbolpoitik, der er en del af regeringens "Værdikamp" og "udlændingedebat".

Imens drøner Fogh og Thorning rundt i busser, og leger amerikansk præsidentvalg. Det virker mildest talt en smule ufrivilligt komisk, Danmarks begrænsede geografiske størrelse taget i betragtning.

Claus Hjort, du og Lars Løkke er nogle desperate, gøende hunde. Det ene øjeblik 'truer' du Soc. dem. med at så får de Asmaa og Villy S med, mens du om det næste scenarie truer med, at det medfører skattelettelser (hvilket er ironisk at 'true' med i sig selv).
At V så her til morgen selv lufter muligheden for at slække på skattestop-løftet, det er dog at sætte ironien i en ny potens.

Underligt at man kan have en gammel socialdemokrat til minister. Det lyder som om der er et frygteligt had til SR. Det bliver ikke sjovt når Lille Claus må opgive alle sine mærkesager.Skattestop- Asylbørn-Værdifællesskabet med DF og meget mere. Mon det også er SR der har skylden der. VKO blokken bløder jo.

Jeg er enig med Claus Hjorth. Det er det sædvanlige opportunistiske socialdemokratiske fedtspilleri inde på midten. Alt andet end rent faktisk sætte sig ned og formulere en slagkraftig politik, der kunne udfordre den borgerlige liberalistiske tankegang, hvilket de indtil nu har haft to valgperioder til at gøre. Ønsket om at samarbejde med K er ikke engang begrundet politisk, men mere i noget med, at der er tradition for at samarbejde hen over midten. Det lover ikke godt i tilfælde af, at de rent faktisk vinder valget.

Nåja, så har man bare en ekstra grund til at stemme på et venstrefløjsparti.

Hvilket Socialdemokratiet så eftertrykkeligt ikke er i disse år!

Hej Per Thomsen. Hjort udstiller her, at Venstres årelange kamp for at isolere Socialdemokraterne ved hjælp af Dansk Folkeparti har givet bagslag med høj dBa. Ny Alliance har blandet kortene effektivt. De bejler til hinanden på kryds og tværs, hvorved blokpolitikken er udstillet i sin ørkesløse tomhed. Og dette efterlader Venstre isoleret sammen med DF.

Blokpolitikken er simpelt hen usexet og ineffektiv. Blokpolitikken udvikler sin politik for nedrullede gardiner eller duggede ruder. Det klareste eksempel herpå er Irakkrigen, hvor vi stadig ikke kender begrundelsen for den. Det kunne kun lade sig gøre i en beklumret regering, som ikke vover sig ud i dagens lys. Da mediernes kære leder endelig vovede sig ud var der gået over 1400 dage siden hans sidste interview med en kritisk journalist. Dette fandt sted over 1½ minut i løb fra Folketingets åbning i 2004 til statsministeriet. Han gav sig 70 dage efter, at Foketingets ombudsmand i juni 2007 havde givet ham det råd at følge lovgivningen ved enten at give interviewet eller at give en saglig begrundelse for at afslå det.

I dette interview fra august i år kom han ikke begrundelsen nærmere. Vi blev blot spist af med, at han ikke vidste hvad han foretog sig. Men hvem kunne da også forlange det? Tilbage står, at Bo Elkjær havde bevist, at denne minister havde vidst besked om de rette forhold på de irakiske våbenlister i mindst 14 dage, da han fik udenrigsministeren til at få Folketinget til at erklære krig.

Da befolkningen har belønnet denne adfærd i 4 år skulle der noget nyt til som Ny Alliance. Det betyder, at fremtidens politik bliver skabt gennem offentligt tilgængelige debatter, hvor enhver kan se hvad der sker, og selv tage stilling. I stedet for at lytte til og lade sig styre af Niels Krause Kjær, Morten kristensen, Henrik Quortrup og hvad Venstres og Konservatives spindoktorer nu ellers hedder allesammen.

Khadar og Seeberg som statsminister.

Personligt vil jeg gerne huske Khadar på, at de medlemmer af Venstre og Konservative, der har holdt hånden over vores åndeligt og retssikkerhedsmæssigt helt utilstrækkelige krigsforbryder, ikke bør indgå i hans overvejelser. Det er fx ministre som Søren Gade, Connie Hedegaard, Bendt Bendtsen og flere andre.