Nyhed
Læsetid: 5 min.

Hvilshøj: Jeg er ikke fejlciteret

Rikke Hvilshøj mener ikke længere, at hun er blevet fejlciteret af Information. I et interview med avisen trækker ministeren sin anklage tilbage og står ved sit gamle citat om "en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder"
Indland
23. oktober 2007
Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) ændrer mening igen og forklarer, at citatet til Information lørdag, om at der -fortsat en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder- ikke er forkert citeret, som hun hævdede senere lørdag over for Ritzau.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) ændrer mening igen og forklarer, at citatet til Information lørdag, om at der -fortsat en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder- ikke er forkert citeret, som hun hævdede senere lørdag over for Ritzau.

Kim Agersten

Mere end 350 asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak har siddet i årevis i danske asylcentre. Information spurgte i weekendens avis integrationsminister Rikke Hvilshøj, om der for tiden er forhandlinger med myndighederne i Bagdad om tvangsmæssig hjemsendelse af de afviste asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak. På det spørgsmål svarede ministeren: "Der er fortsat en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder."

Men da Information kunne dokumentere, at denne dialog bestod af, at Bagdad i årevis og mindst 21 gange har sagt det samme nej, ændrede Rikke Hvilshøj sin forklaring og sagde til Ritzau, at hun følte sig fejlciteret og tilføjede:

"Vi forhandler ikke aktivt om en tilbagetagelsesaftale på Central- og Sydirak. Det har jeg aldrig nogensinde kommenteret på."

Nu ændrer Rikke Hvilshøj forklaring endnu engang, og siger til Information, at vi ikke har fejlciteret hende.

- Du sagde til Ritzau, at jeg havde fejlciteret dig, hvordan det?

"I weekenden havde jeg forstået, at det citat jeg havde givet, var taget i en anden sammenhæng. Mere ligger der ikke i det."

- Så jeg har ikke fejlciteret dig?

"Ikke i forhold til mailen, den ligger jo som den ligger."

- Jeg spurgte specifik om der var forhandlinger med Bagdad om at sende folk tvangsmæssigt tilbage til det centrale og sydlige Irak

"Og jeg svarer, at der er en god og konstruktiv dialog."

- Til Ritzau sagde du, at I ikke forhandler aktivt om en tilbagetagelsesaftale?

"Det kan være min fejl, at jeg skelner mellem, om man sidder i realitetforhandlinger om en tilbagetagelsesaftale, eller at vi giver udtryk for nogle ønsker og forsøger at bane vejen for forhandlinger."

- Har der nogensinde været aktive forhandlinger om en tilbagetagelsesaftale for det centrale og sydlige Irak?

"Vi er i dialog med de irakiske myndigheder. Men først og fremmest er vi inde i forhandlinger med Nordirak. Mere kan jeg ikke svare til det."

- Hvornår er I holdt op med aktive forhandlinger om tilbagesendelse til Central- og Sydirak?

"Vi er ikke holdt op. Vi er i kontakt med centralregeringen."

- Men hvorfor siger du så, at I ikke forhandler aktivt om en tilbagetagelsesaftale på Central og Sydirak?

"Det kan også godt være, jeg skulle have skåret mere igennem der, og bare have sagt, at vi er i en dialog omkring det her. De egentlige forhandlinger foregår i Nordirak."

- Har der været aktive forhandlinger med Bagdad?

"Det vil jeg ikke gå ind i."

- Kan du forstå, det virker modsætningsfyldt, når du i Folketinget siger, at du ikke vil sætte forhandlingerne i bero, og til Ritzau siger, at I ikke forhandler aktivt?

"Ja, men vi er nede på en diskussion omkring ord."

- Grunden til, at vi interesserer os for det her er, at vi kan se i aktindsigten, at irakerne bliver ved med at sige nej igen og igen, fordi sikkerhedssituationen er for dårlig. Og det virker mærkeligt at kalde det forhandlinger?

"Det er også derfor, jeg siger, at der, hvor vi har egentlige forhandlinger om en tilbagetagelsesaftale, det er i Nordirak. Men det betyder ikke, at vi slipper kontakten og dialogen med centralregeringen i Bagdad, vi har så sent som den 31. august på embedsmandsniveau haft møde med viceudenrigsminister Abbawi."

- Men det, at irakerne er blevet ved med at sige nej til at lave en aftale, hvad får det jer til at tænke om udsigten til at lave en sådan?

"Jamen, den satser vi stadig på. Vi følger udviklingen i Irak nøje. Vi tvangshjemsender jo heller ikke nogen, uden at vi har en aftale."

- Får det konsekvenser for de afviste asylansøgere i Danmark, at der ikke er forhandlinger i øjeblikket?

"Udgangspunktet, når man får afslag på asyl er, at man selv er forpligtet til at rejse hjem, og det er der også irakere, der har gjort."

- Er der nogen grænse for, hvor langt tid irakerne kan sidde i asylcenter?

"Jeg synes jo også, at det er trist, at der er nogen, der nu har siddet så mange år i asylcentre, som de har, og det følger vi meget nøje. Det er også baggrunden for, at vi har taget de initiativer, vi har det seneste halvandet år rettet mod asylcentrene."

-Hvis ikke de tager imod tilbuddet, hvor langt tid skal de blive siddende? Kan de godt blive siddende fem år til?

"Nu har vi givet irakerne det her tilbud om opkvalificering og økonomisk hjælp til at vende hjem. Jeg håber meget, de vil tage imod det, så de kan få startet på deres tilværelse igen."

- Samia Aziz Mohammed, der har fået Venstres frihedspris i 2005 kender du godt?

"Ja, jeg kender hende."

- Samia Aziz Mohammed siger, at Irak er et rent helvede, og hun opfordrer de afviste asylansøgere til at blive i Danmark. Gør det indtryk på dig?

"Jamen det gør altid indtryk, men jeg ved også godt, at der er meget stor forskel på forholdene rundt omkring i Irak."

-Tror du på hende, når hun siger, at Irak er et rent helvede?

"Der er mange ting i Irak, som jeg udmærket er klar over, ikke er, som man kunne ønske, men der er altså også forskelle i Irak, og f.eks. i Nordirak ser det meget anderledes ud."

-Men Samia snakker jo om det centrale og sydlige Irak, og det du siger til de irakiske asylansøgere derfra, det er, at de skal tage hjem.

"De har fået afslag på asyl, og det er i sidste instans vores Flygtningenævn, som er en uafhængig instans, der vurderer dette. Vi kan se i øjeblikket, at når det gælder Central- og Sydirak, så omgør Flygtningenævnet flere sager, end de ellers har gjort."

- Hvor mange sager har de foreløbigt omgjort?

Såvidt jeg husker omgørelsesprocenten for Central- og Sydirak er den vist kommet helt op på 40 pct. Men i antal er det ikke så mange endnu.

-Sidst jeg tjekkede var det fire som havde fået asyl.

"Det er rigtigt, at antallet ikke er så stort."

- Hvis I ville bruge reglen om humanitær opholdstilladelse kunne I give irakerne ophold, er det ikke rigtig?

"Nej, det kan vi ikke bare gøre."

- Men hvis der var politisk vilje, ville man så ikke kunne tage den beslutning?

"Jo, men det her handler om, hvorvidt der er grundlag for asyl, og det er vurderet, at der ikke er grundlag for asyl, for de som har fået afslag."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man bliver sgu helt overrasket, når man læser Lars Borkings udfordrende interview med udvisningsministeren.

Det er godt nok ikke hver dag, at man oplever at en dansk minister stiller op til et interview, hvor journalisten ikke er reduceret til at være mikrofonholder.

Helt enig med Per Thomsen...
Der er brug for mange journalister som Lars Borking.
Bliv ved.

Det er efterhånden en udbredt opfattelse, at kan man ikke få det man vil ha', skal man bare opføre sig ulovligt.

De afviste irakere kan med sindsro rejse tilbage til hjemlandet, der vil ikke blive krummet et hår på deres hoveder.

Hvis Langeland var terroriseret af en bande bøller, ville jeg selvfølgelig ikke slå mig ned på Langeland,- men finde mig et andet fredeligere sted i Danmark.

Hvorfor opsøge kvæstelserne?

Dagligt oplyses vi om, hvor mange dræbte der i går var i Bagdad,- men Irak er andet og meget mere end Bagdad.

Hvorfor skal vi forresten dagligt have disse tal,- de myrder jo hinanden!

Vore afviste fremmede lever ikke i telte som i flygtningelejre i andre lande,-
de får fuld pension, lægehjælp m.m., undervisning og alt hvad hjertet kan begære og lommepenge.

De har min fulde medfølelse,- men situationen har de selv bragt sig i!

AAge Ølle:

"Hvorfor skal vi forresten dagligt have disse tal,- de myrder jo hinanden!"

Fordi det er et myrderi du og jeg som danskere har et meget stort medansvar for. Irak er blevet destabiliseret fordi , fordi det er blevet invaderet af Danmark og fire andre stater.

Krigen har kostet i hundreredetusindvis af menneskeliv, og Anders Fogh Rasmussen er således en af de største nulevende krigsforbrydere.

Danmark kan hermed kun betegnes som en slyngelstat, og at vi ikke engang kan tage imod nogle få hundrede flygtninge, viser noget om, hvor meget xenofobien og islamofobien har fået tag i danskerne.

Kære AAge.

Nu er der jo en væsentlig forskel på at modtage 13 Irakiske flygtninge, som vi har gjort i Danmark, og at modtage flere hundredetusinde flygtninge, som de har gjort i Iraks nabolande, så på den baggrund, er det direkte sygdomsfremkaldende, at du sidder og føler dig selvfed over hvor godt vi behandler flygtningene i Danmark.

Situationen har de IKKE selv bragt sig i. Det har de herrer Saddam, Georg, Blair og Anders klaret for dem. I nævnte rækkefølge vil jeg tro.

Lars Borking fortjener stor ros for at bide sig fast i dette emne. Hvis ikke det var så alvorlig en sag, er dette interview hylende morsomt.

Hvis ikke Hvilshøj mosiger sig selv, taler hun sort; og hvis ikke hun taler sort, gentager hun ordret sætninger igen og igen fra tidligere interviews og forespørgsler. Det er da mageløst, at hun først påstår at være fejlciteret, så at hun ikke er, og dernæst gentager hun det, hun angiveligt var fejlciteret for. Det er svært at afgøre, om dette håbløse forsvar for behandlingen af de irakiske flygtninge, er et forsøg på bevidst vejledning af alt og alle ved denne køren i ring med modigelser og genmodsigelser - eller om ministeren bare fatter noget som helst. Men det er genialt af Lars Borking blot at udstille hende ved denne præcise gengivelse af interviewet.

Per Thomsen, jeg tror ikke, at "xenofobien og islamofobien har fået tag i danskerne." Men den har vældig godt tag i ministeren og hendes dukkefører Langballe.

Undskyld - det gik for hurtigt: vejledning skulle srlvfølgelign have været VILDLEDNING

Dét jeg skulle gerne spørge kunne være irelevant med asyl politik, men har noget med myrderi der foregår dagligt i Irak.
Der er meget sjældent vi hører om en olie rør bliver sprangt i luften. Der er nogen der siger at disse røre bliver overvåget døgnet rundt med al mulige elektroniske udstyre at ingen kan nærme sig til disse rører.

Til gengæld alt myrderi godt nok foregår i befolkningsområder mellem mennesker. Who cares.
Hvad med olien? Er der nogen der kontrollere hvor meget Irak eksportere? For resten hvor meget koster irakiske olie? Rettere sagt hvor meget betaler store foretagender til irakiske olie?

Det er løgn når Rikke Hvilshøj siger at Flygtningenævnet er uafhængigt. I dag sidder der en embedsmand fra ministeriet, en dommer (som formand), udnævnt af et ministerium, og en persom fra Flygtningehjælpen(?) mener jeg det er. Flygtningenævnets uafhængighed kan i så fald ligge på et meget stille sted.

Dette interview viser med al ønskelig tydeligher hvorfor en fri, kritisk of uafhængig presse er vjen frem. Her gås der virkelig til biddet, skæres ind til benet, og ministeren (som officiel person) konfronteres direkte med hendes udtalelser over årene. Og hvis ikke baggrunden var så tragisk, er det da rigtigt, at dette er komisk --- hvis ikke ligefrem tragi-komisk.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

AAge Øhle skrev:

”De afviste irakere kan med sindsro rejse tilbage til hjemlandet, der vil ikke blive krummet et hår på deres hoveder.”
Kan du ikke rejse i forvejen, for at undersøge forholdene, og hvis vi høre fra dig igen, så ved vi du overlevede og der var ” frit lejde” – kan du ikke tage eksklusionsministeren, Pia K, Jesper Langballe og Søren Krarup med.
Ja, det er bestemt nyt, at se en journalist som er så konsekvent, som LARS BORKING. Hvis han ikke passer på, så bliver han nok snart udvist eller får skrive forbud.