Læsetid: 3 min.

Journalistisk integrationsarbejde

'Indvandrere, som bor i Danmark, skal vide, hvad der foregår i Danmark,' står der i lederen i den dansk-arabiske gratisavis, Al Khabar, der er på gaden i dag
'Indvandrere, som bor i Danmark, skal vide, hvad der foregår i Danmark,' står der i lederen i den dansk-arabiske gratisavis, Al Khabar, der er på gaden i dag
12. oktober 2007

Den danske medieverden bliver i dag en avis rigere. Det sker, når dansk-arabiske Al Khabar rammer moskeer, klublokaler, indkøbscentre og etniske butikker.

Al Khabar betyder 'nyhed' på arabisk, og det redaktionelle fokus i den månedlige gratisavis bliver danske nyheder og debat.

"Der er 350.000 muslimer, hvoraf 60 procent ikke har stemmeret. De er derfor i forvejen afskåret fra politisk indflydelse. Hvis den gruppe samtidig er uvidende om det samfund, de lever i, så bliver det en farlig cocktail," siger Sadi Tekelioglu, administrerende direktør i Kast Media, der udgiver den arabisksprogede Al Khabar.

"Vi vil bruge journalistikken som integrationsarbejde," fastslår han og fortsætter: "Antallet af indvandrere fra Mellemøsten er kommet på et niveau, hvor det er livsvigtigt at inddrage den samfundsgruppe i diskussionerne."

For de to tyrkiske udgivere af Al Khabar, Cengiz Kahraman og Sadi Tekelioglu, handler det både om at drive en god forretning og bedrive målrettet journalistik. De står også bag den tyrkiske gratisavis Haber, der siden 2002 har henvendt sig til det tyrkiske samfund i Danmark. Begge har arbejdet som korrespondenter for de største tyrkiske aviser. Ligesom sin tyrkiske tvilling skal Al Khabar være et talerør, der forsyner oplysninger til en overset etnisk gruppe.

"Herboende indvandrere følger meget med i deres hjemlands medier, men mange kender ikke til de vigtigste danske diskussioner om forskellige love og regler, der bliver vedtaget i Danmark," siger Sadi Tekelioglu.

"Det er ikke er specielt hensigtsmæssigt udelukkende at indhente oplysninger fra udenlandske medier, når man nu bor i Danmark."

Kanon integration

Mediekonsulent Morten Nielsen har bistået avisen Haber, der er udkommet som månedsblad siden november 2004, efter det blev droppet som ugeavis af Politiken.

"Det var for godt et initiativ til, at det skulle gå op i hat og briller," siger Morten Nielsen, der betegner Haber og Al Khabar som et "integrationsmæssigt kanonprojekt."

"Ud over at lave en avis, der giver danske nyheder til det tyrkiske folkeslag og nu også til arabere på deres modersmål, har de faste klummer med en jurist, der giver gode råd, en socialrådgiver, en folkeskolelærer, en pædagog, en farmaceut, en diætist - typer af information, som det segment har enormt brug for," siger Morten Nielsen, der mener, at det integrerende aspekt bliver endnu mere udtalt i den arabiske udgave, da de arabisktalende indvandrere har sværere ved at integrere sig i Danmark end tyrkerne, da de arabisktalende kommer fra mange forskellige lande.

"Jeg ved, at Al Khadar begynder med en klumme fra en advokat, der er verdensmester i udlændingelovgivningen. Noget der har specifik interesse," siger Morten Nielsen.

Ifølge Sadi Tekelioglu er et af succeskriterierne for Al Khaber at være løftestang for, at flere indvandrere vænner sig til at læse avis og begynder at følge med i politiske diskussioner i danske aviser og herigennem få oplysninger, der er relevant for deres dagligdag.

"Vi vil have dem have dem til at rejse sig fra stolen," siger Sadi Tekelioglu: "For det første vil vi gerne have, at de savner vores avis og venter spændt på det næste nummer. Men på den anden side, når de sidder i toget, og vores avis ikke er tilgængelig, så synes jeg, de skal snuppe en gratisavis. For det er vigtigt, at de bliver opdateret om, hvad der foregår," siger han.

Den daglige chefredaktør på Al Khaber hedder Muhammed Hamza. Han er uddannet journalist og har irakisk baggrund.

"Avisens fokus er at udvikle nyheder inden for indvandringsområdet og uddybe historierne i avisens kontekst. Gå dybt i indvandrerområdet og hjælpe med at skabe en bred forståelse i det arabisktalende område i Danmark. Og samtidig give dem mulighed for at udtrykke deres egen mening," siger Muhammed Hamza.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu