Læsetid: 3 min.

Københavns politietat i fælles aktion

Det er meget usædvanligt, når Københavns politidirektør udtaler sig så politisk, som det var tilfældet på DR søndag aften. Det er udtryk for en temmelig alvorlig situation hos politiet, vurderer samfundsforsker
16. oktober 2007

Det var et samlet Københavnsk politikorps, der søndag aften råbte vagt i gevær i Tv-Avisen på DR1. Flere tillidsmænd, formanden for Københavns Politiforening og ikke mindst Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, fik luft for deres frustrationer over den situation, hovedstadens politi er havnet i efter at have brugt alt for mange ressourcer på balladen om Ungdomshuset.

Imod al sædvane udtrykte politidirektøren sig politisk ,da hun opfordrede til, at overborgmester Ritt Bjerregaard sammen med de unge og deres advokat finder en løsning.

"Hvis de tre parter strenger sig an, så tror jeg godt, man finde en løsning, så vi igen kan få fred i vores dejlige by," sagde Hanne Bech Hansen til Tv-Avisens Reimar Bo Christensen.

Johannes Lund Andersen er samfundsforsker ved Aalborg Universitet, og han vurderer, at det er udtryk for en tilspidset situation hos politiet, at politidirektøren udtaler sig politisk.

"Sædvanligvis skal politiet holde sig fra at politisere. De skal være neutrale og løse deres politimæssige opgaver, og det ville jo være ulykkeligt, hvis politiet gik ud og politiserede i forbindelse med de sager, de behandler. Men hvis præmissen er, at man føler sig så voldsomt presset som korps, så er man jo nødt til at reagere på en eller anden måde," siger han.

Ungdomshus er ønsket

Hanne Bech Hansen har tidligere undsagt Københavns chefpolitiinspektør, Per Larsen, for netop at udtale sig politisk. Oven i købet om den samme sag. Derfor er søndagens optræden særlig overraskende.

"Det er meget usædvanligt, at politiet udsender et signal på den måde her. Per Larsen var, så vidt jeg husker, mere tydelig i sin udmelding, men der er ingen tvivl om, at hun er helt bevidst om, at hun sender et politisk signal," siger han.

Hanne Bech Hansen har ikke direkte sagt, at hun håber på et nyt ungdomshus, men Johannes Lund Andersen mener, at det helt umisforståeligt lå imellem linjerne.

"Der er ingen tvivl om, at der var en politisk undertone. Der er selvfølgelig grænser for, hvad hun kan sige. Men hun fremlægger det som positivt, at Ritt forhandler med de unge, og det var underforstået, at det vil lette politiet gevaldigt, hvis de unge får et hus," siger han.

'Ikke politisk udmelding'

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hanne Bech Hansen, men chefpolitiinspektør Per Larsen mener ikke, at politidirektørens udtalelser var specielt politiske:

"Jeg opfatter ikke Hannes udmeldinger som nær så politiske som dem, der kom fra tillidsfolkene og fra formanden for politiforbundet. Og med den situation vi har, hvor der er øget fokus på den offentlige sektor, forstår jeg da godt, at de er ude og markere sig. Men det er altså ikke sådan en koordineret aktion fra Københavns Politi," siger han.

Den udmelding er dog, ifølge Johannes Lund Andersen, helt forudsigelig.

"Det skal de jo sige. Selvfølgelig vil han ikke indrømme det. De er ledelse, og de skal sige, at 'vi passer vores arbejde og får pengene til at slå til'. Og så kan de måske lige forsigtigt gøre opmærksom på, at der er et lille problem. Og mere kan de næsten ikke sige. Men det gjorde politidirektøren så altså alligevel," siger han.

Udover at der er tale om et signal til politikerne om, at politiet er ved at være i knæ, mener han, at det i lige så høj grad er et signal indad i politiets egne rækker.

"Al den her ballade er jo en enorm prøvelse for korpsånden. Det er et socialt og psykologisk pres at skulle ud i gaderne og kæmpe igen og igen, så Hanne Bech Hansen sender bestemt også et signal til sine egne folk om, at hun er opmærksom, og at hun reagerer," siger han.

Folketinget har foreløbig givet Københavns Politi en ekstrabevilging på 50 millioner kroner, men ifølge Justitsministeriets tal mangler der stadig 25 millioner i kassen oven på urolighederne omkring Ungdomshuset.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jamen, altså: 50 millioner i ekstrabevilling!? Hvorfor kunne det ikke lades sig gøre noget tidligere at benytte nogle af disse penge til at få en holdbar "fredelig" løsning på problemet? hmmmm...

Nå, nu behøver de to parter forhåbentlig ikke længere være i tvivl om, at dæmonisering af modparten og grøfte-graveri ikke giver nogle tilfredsstillende løsninger på længere sigt.

Og frihedstrangen, som både den siddende regering og aktivister vel dybest set er berørt af, kan måske kanaliseres ad andre veje end majoritetens diktatur eller minoritetens destruktive udfald.

En øvelse i kreativ idealisme...