Nyhed
Læsetid: 3 min.

Konservative og Venstre i strid om kommune-økonomi

Aftalesystemet skal fastholdes, lyder det fra de konservative, som afviser statsministerens trussel om fremover at forhandle individuelt med kommunerne. Samtidig åbner K-ordfører for ekstra penge til næste års budget - Venstre afviser
KL-s formand Erik Fabrin har erkendt, at kommunernes budgetoverskridelser er et nederlag, men han opfordrer regeringen til at være varsomme med at afskaffe aftalesystemet.

KL-s formand Erik Fabrin har erkendt, at kommunernes budgetoverskridelser er et nederlag, men han opfordrer regeringen til at være varsomme med at afskaffe aftalesystemet.

Jens Dige

Indland
16. oktober 2007

Kommunerne er forskellige, og den forskellighed skal der værnes om. Sådan lyder den klare melding fra de konservatives kommunalordfører, Christian Wedell-Neer-gaard, der afviser statsministerens trussel om, helt at droppe det kommunale aftalesystem.

"Man bør fastholde det fælles aftalesystem, der baserer sig på, at vi har kommunalt selvstyre. Vi kræver retten til forskellighed og ønsker ikke kommuner med enhedsskat og enhedsudgifter," siger han.

Ordføreren melder sig - modsat Venstre - også parat til at se nærmere på, om kommunerne skal have flere penge næste år.

"Jeg kan godt forestille mig, at man i forbindelse med aftalerunden vil se på områder, hvor der er dokumenterede merudgifter i 2008," siger Wedell-Neergaard, som dermed lægger an til en mere diplomatisk håndtering af den økonomiske krise, der er opstået mellem KL og regeringen.

V: Måske sidste gang

Fredag kom det frem, at kommunerne står til at overtræde den indgåede budgetaftale med regeringen med 1,25 mia. kr. næste år. Det fik statsministeren til at true med helt at droppe det aftalesystem, hvor kommunerne i fællesskab aftaler rammerne for deres økonomi med regeringen:

"Hvis ikke kollektivt indgåede aftaler bliver overholdt, så er man nødt til at gå over til at lave individuelle aftaler med hver enkelt kommune," sagde Anders Fogh Rasmussen til Jyllands-Posten søndag.

Og ifølge Venstres medlem af kommunaludvalget, Jens Vibjerg, har kommunerne handlet så uansvarligt, at det kan vise sig at være sidste år med en fælles aftalemodel:

"Hvis ikke man kan lave en aftale med kommunerne under et, er alternativet at afskaffe systemet. Det er man tæt på," siger han.

Men hos de konservative står man altså fast på, at det nuværende solidariske system under en eller anden form skal fastholdes:

"Jeg er glad for, at borgmestrene kan sætte sig igennem. Jeg har forståelse for, at man i 2008 har et særligt problem, som vi må løse, men aftalesystemet skal fastholdes," siger den konservative ordfører, som lægger op til, at man for næste år kan lave en kombination af kollektive og individuelle aftaler.

Jens Vibjerg beklager udviklingen men afviser samtidig at se nærmere på muligheden for at give flere penge til kommunerne. Han peger på, at det kun er fire måneder siden, at KL accepterede den økonomiaftale, som man nu ikke kan holde.

"Problemet er, at ingen kommuner i KL er solidariske med hinanden. KL er blevet markant svækket, og vi kan ikke bruge dem til ret meget, hvis ikke de kan overholde en aftale," siger han.

NA: Væk med systemet

Hos Dansk Folkeparti er man mere end parat til at afskaffe aftalesystemet - hellere i dag end i morgen - og samme melding kommer fra Ny Alliances Leif Mikkelsen:

"Aftalesystemet har spillet fallit. Med 98 kommuner vil det være lettere at tage økonomiske hensyn til kommuner, der er kommet i klemme, og kommunalreformen åbner efter min mening for individuelle aftaler," siger han og peger som Vibjerg på, at budgetterne med al tydelighed viser, at kommunerne ikke er solidariske med hinanden.

"Det kan ikke gå for stærkt med at afskaffe det system. Man bør se på det allerede nu," lyder opfordringen fra Leif Mikkelsen.

Aftalesystemet blev født i lyset af 1970'ernes voldsomme vækstrater i den offentlige økonomi. Det var nødvendigt at holde snor i de kommunale udgifter, og i 1980 blev den første kollektive aftale født.

Det skete under indenrigsminister Britta Schall-Holberg (V), som fandt modellen god. Men med henvisning til, at der også sidste år var slagsmål mellem regeringen og KL om de kommunale budgetter, advarer hun nu kommunerne om, at de er i færd med at underminere hele selvstyremodellen:

"De spiller hasard med et system, der er rigtig godt," siger hun og påpeger, at det såkaldte DUT-system sikrer, at kommunerne kompenseres for nye krav fra regeringen.

"Kommunerne har fået penge til blandt andet skoler, og de får flere penge nu ved finansloven. De bør være optagede af, hvor farlig situationen er for deres selvstyre," siger hun.

KL's formand Erik Fabrin har erkendt, at budgetoverskridelserne er et nederlag, men han opfordrer regeringen til at være varsom med at afskaffe aftalesystemet.

I løbet af de kommende uger ventes regeringen at komme med en form for indgreb som følge af budgetoverskridelserne. Hverken de radikale - som er med i aftalen om kommunalreformen - eller Socialdemokraterne vil være med til at afskaffe aftalesystemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her