Læsetid: 2 min.

Kritik af Lene Espersens tortur-accept

Mens R og EL er stærkt kritiske, så bakker både DF og S op om justits-minister Lene Espersens (K) accept af at bruge oplysninger, som er fremkommet under tortur
Indland
10. oktober 2007

Den radikale retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, er chokeret over justitsminister Lene Espersens (K) accept af, at dansk politi må bruge oplysninger i deres efterforskning, der er fremkommet under tortur i andre lande.

"Den danske justitsminister skal tage afstand fra at bruge disse oplysninger," siger Simon Emil Ammitzbøll, der vil have en nærmere forklaring fra Lene Espersen i et samråd i Folketinget.

Han er dog med på, at dansk politi bruger oplysninger, som tilbydes i en "nødsituation".

"Hvis der er en nødsituation, så skal politiet bruge oplysningerne. Men diskussionen går ikke på en nødsituation. Den går på, at chefen for PET har sagt, at Danmark skal have et mere formelt samarbejde med lande i Mellemøsten, som vi ved bruger tortur," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Også Enhedslisten tager skarpt afstand fra Lene Espersens udtalelser:

"Det er dybt beskæmmende og efter vores opfattelse i strid med torturkonventionen, når PET deler efterretninger med stater, der anvender tortur," siger Enhedslistens Frank Aaen og tilføjer:

"Justitsministeren prøver at gøre det til et spørgsmål om, hvorvidt man kan anvende en oplysning om et forestående bombeangreb, som er fremkommet på baggrund af tortur. Men det er et fup-argument. For selvfølgelig skal man det."

Støtte fra DF og S

Men både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bakker op bag Lene Espersens udmeldinger.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup er parat til at lade dansk politi ringe til politiet i Syrien, hvis det kan forhindre en terrorhandling i Danmark. Han tror ikke, at sådan en opringning kan få det syriske politi til at anvende tortur for at skaffe oplysningerne, som Danmark ønsker.

"Man må gøre sig klart, at Danmark er et lille land. Hvis vi kan få hjælp, så skal vi have den hjælp," siger Peter Skaarup.

Socialdemokraterne er også parat til et formaliseret samarbejde med lande, som mistænkes for tortur.

"Hvis man får et formaliseret samarbejde, så har man fat i den lange ende og kan påvirke folk til at ændre adfærd," siger retsordfører Karen Hækkerup (S).

Lene Espersen skal heller ikke forvente kritik fra sin chef i kølvandet på sine udmeldinger. "Jeg ser ikke noget til hinder for, at dansk politi kan bruge oplysninger, hvis det kan tjene til at forhindre terrorhandlinger i Danmark. Og jeg har fuld tillid til, at politiet kan håndtere det uden at kompromittere den danske holdning til tortur," sagde Anders Fogh Rasmussen (V) på sit ugentlige pressemøde i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Så er det officielt Danmark indfører tortur.

Det kræver selvfølgelig lige, at man fragter pågældende til et andet land, får det andet lands myndigheder til at torturere dem der, og bringer oplysningerne med hjem til Danmark. Så Sjællandsk politik skal bare lige over Øresundsbroen, og jysk politik skal lige en smut ned forbi Kruså. Fynboerne har så personlig frihed til helt liberalt at vælge.

Jeg tvivler på, at tilhængerne for fremskaffelse af oplysninger ved tortur er etisk modtagelige. Så jeg mener, at det er en fejltagelse, når Avisen Information køre på de uetiske aspekter.
Derimod er det faktum, at gennem tortur kan du få folk til at indrømme og underskrive hvad som helst.
Så jeg ville da gerne invitere Lene Espersen med ud på en rejse, og så garanterer jeg, at når vi vender hjem, så har justitsministeriet underskrevet et dokumentet i forhold til landets myndigheder som siger, at Lene Espersen er Osarma Bin Laden i forklædning.

Informationer fra tortur er ganske simpel for usikker i forhold til deres validitet.