Nyhed
Læsetid: 2 min.

LO klar med ny ledelse

En sand valggyser i fagbevægelsen endte i går med, at Harald Børsting blev ny formand for LO. Han slog Tine Aurvig-Huggenberger med 17 stemmer
LO-s delegerede valgte i går Harald Børsting til ny formand. 406 stemte på Harald Børsting, mens 389 havde sat kryds ved Tine Aurvig-Huggenberger, der har været næstformand i 11 år. Harald Børsting er 55 år, ufaglært og har været LO-sekretær.

LO-s delegerede valgte i går Harald Børsting til ny formand. 406 stemte på Harald Børsting, mens 389 havde sat kryds ved Tine Aurvig-Huggenberger, der har været næstformand i 11 år. Harald Børsting er 55 år, ufaglært og har været LO-sekretær.

Jens Dige

Indland
1. november 2007

LO fik i går både ny formand og næstformand. Harald Børsting vil i de næste fire år forsøge at holde styr på tropperne og de 17 forbund i LO-familien sammen med Lizette Risgaard, der er ny næstformand.

Børsting fik 17 stemmer mere end Tine Aurvig-Huggenberger, der i 11 år har været næstformand. Derfor forlader hun nu LO sammen med den afgående formand Hans Jensen.

Den 55-årige Harald Børsting påstår selv, at han nok kan trænge til lidt medietræning. Flere pegede alligevel efter valget på, at den nye formand faktisk har talegaverne i orden, selv om det foregår på klingende nordjysk.

"Harald blev valgt, fordi han holdt en fantastisk flot tale på kongressen. Den gik lige i hjertet på de fagforeningsfolk, der sad her. Jeg ved, at den flyttede stemmer i sidste øjeblik," sagde Povl Erik Skov Christensen, formand for landets største fagforbund 3F.

'Vi skal lytte'

Netop evnen til at tale direkte til tillidsfolkene og helt almindelige lønmodtagere er da også et af den nye formands erklærede mål. Harald Børsting har undervejs i valgkampen gang på gang understreget, at han vil være mere lokalt orienteret end tidligere formænd. LO-formanden skal ud på arbejdspladserne og i de lokale afdelinger for at snakke og ikke mindst lytte.

"Jeg har altid sagt, at der er en god grund til, at vi har to ører og én mund. Det er for-di, vi skal lytte dobbelt så meget, som vi skal knevre. Det kan da godt være, at de unge vil synes, at jeg er lidt gammel. Men jeg håber, at jeg kan gå hen og blive kult med min facon," siger Harald Børsting.

Det er også en af måderne at dæmme op for medlemsflugten på, mener den nye formand. Forbundene i LO har i løbet af 10 år mistet mere end 200.000 medlemmer, og fagbevægelsen regner med at miste yderligere 100.000 i de næste fire år.

Løsningen er ifølge Børsting at gøre fagbevægelsen nærværende i dagligdagen. Medlemmerne skal kunne se og mærke, hvad de får for kontingentkronerne i modsætning til de alternative eller gule fagforeninger.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due, Københavns Universitet, peger som 3F-formanden på, at LO har fået en formand, der er ekstremt dygtig til at tale med de lokale fagforeningsfolk. Derudover har Børsting i årevis demonstreret sine evner som LO-sekretær. ritzau

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her