Nyhed
Læsetid: 4 min.

Luften skal renses

Statsministeren udskrev valg for at rense luften for al den snak om valg. Nu er der ikke andet end valgsnak i luften over Christiansborg
Lars Løkke fik lov at besvare de besværlige spørgsmål på Venstres pressemøde: -Er det ikke varm luft at tale om skattestop, når nogle kommuner sætter skatten op?-. Lars Løkke svarede irriteret, at -det er afgørende, at der ikke tages flere penge op af borgernes lommer, end der er brug for-.

Lars Løkke fik lov at besvare de besværlige spørgsmål på Venstres pressemøde: -Er det ikke varm luft at tale om skattestop, når nogle kommuner sætter skatten op?-. Lars Løkke svarede irriteret, at -det er afgørende, at der ikke tages flere penge op af borgernes lommer, end der er brug for-.

Tariq Mikkel Khan

Indland
25. oktober 2007

Folketingssalen var stadig tom klokken 12.48 i går. Journalisterne havde fundet deres pladser i den trange presseloge i god tid i dagens anledning.

"Tror du, at der er noget om det," spørger en pressefotograf sin kollega. Tydeligvis ironisk. For selvfølgelig er der det.

Et par af oppositionens glade drenge begynder at defilere ind i Folketingssalen og giver hinanden hånden. Enkelte giver krammere. Det er en SF'er og en radikal.

Klokken 12.59 viser makkerparret Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen sig. De har ikke matchende slips på.

Men den konservative leder har åbenbart nået at koordinere tøjvalget med ministerkollegerne Thor Pedersen og Flemming Hansen. Begge har som deres formand det portugisiske EU-slips på. Det er blåt med smalle røde striber. Lars Barfoed, den detroniserede fødevareminister, har åbenbart misforstået det med stribernes bredde. Hans er blåt med brede røde striber.

"Det passer godt til Boss-skjorten, ikk'," siger Bendt Bendtsen senere om det smalstribede slips.

Folketingets klare klokke ringer præcis kl. 13.00. Formand Christian Mejdahl siger nogle ord, som ingen hører. Noget med nogle lovforslag og beskæftigelsesministeren.

Han går ned fra talerstolen. En forventningsfuld stilhed sænker sig, mens statsministeren tager sine skridt op til talerstolen. Han snakker et par minutter, inden han siger ordene:

"Folketingsvalg den 13. november 2007."

"Spekulationerne om et kommende valg skader vores daglige arbejde. Derfor er det bedst at afvikle et folketingsvalg nu," siger statsministeren.

"Luften skal renses," siger han.

Foghs afvisningsregime

Bagefter var luften langtfra renset for valgløfter, beskyldninger eller masende journalister i den højloftede foyer foran Folketingssalen.

En afslappet Villy Søvndal ser "fortrøstningsfuldt" på mulighederne for at komme i regering med Socialdemokraterne og de radikale. Vi skal af med "Foghs afvisningsregime", som ifølge SF-formanden kun overgås af "Dansk Folkepartis menneskeforagt".

Pia Kjærsgaard (DF) går rundt med en plastikpose med papirer. Om posen er fuld af valgløfter til de ældre, røber hun ikke. Men hun fortæller, at de ældre fortsat er højt på Dansk Folkepartis dagsorden. Lige under "de danske værdier".

Hendes tidligere partifælle og nybagt kandidat for CD var ikke at se blandt den masende folk. Et andet sted på 'borgen' er Louise Freverts nye navneskilt ved at blive pillet ned. Det lille borgerlige parti fik ikke indsamlet nok underskrifter.

"Der er behov for at få renset luften, så vi kan komme videre," siger justitsminister Lene Espersen (K). Hun snakker om valget.

Kristendemokraternes Bodil Kornbek forsøger ihærdigt at komme igennem med en pointe. De er nemlig reelt set "det eneste borgerlige alternativ på den politiske midte", siger hun. Kun et par journalister skrev det ned på blokken.

Det begynder at tynde ud blandt den masende flok i foyeren, men pludselig opstår der tumult igen. Naser Khader er lige kommet hjem fra Århus, og de høje tv-fotografer og brede PET-folk danner mur omkring ham.

Selvom Ny Alliances stjerne ikke har været til stede i Folketingssalen, ved han godt, hvad det drejer sig om.

"Det er dejligt, at vi nu får renset luften og får mulighed for at fjerne VKO-flertallet," siger han med blitzlyset i ansigtet.

'Et politisk eksperiment'

Men valgets to hovedpersoner er forsvundet. Statsministeren var alt for hurtig for denne reporter, og hans hovedmodstander, Socialdemokraternes dronning, gav et par enkelte kommentarer, inden hun banede sig vej ned mod partiets gemakker. Måske kunne spørgsmålene også godt vente til pressemødet kl. 15.

Først er det statsministerens tur. Præcis kl. 14.00 indleder han sit pressemøde. Valggrundlaget deles rundt til de fremmødte journalister. Det er stadig varmt fra printeren. Frihedsrettigheder, velfærd, integration og klima står der på de varme sider.

Statsministeren lover, at han vil samarbejde med de partier, der støtter regeringens politik. Men lidt skyttegravskrig er der dog her fra Venstres grupperum.

"Et politisk eksperiment," kalder Anders Fogh vælgernes alternativ til regeringen.

Altså Socialdemokraterne, der ifølge statsministeren vil pille ved både skat og udlændingepolitik.

Han svarer smilende på journalisternes spørgsmål. Skattestoppet fastholdes, hvis vælgerne peger på os, siger han. Udlændingepolitikken ligeså.

De besværlige spørgsmål får Lars Løkke lov til at svare på.

Er det ikke varm luft at tale om skattestop, når nogle kommuner sætter skatten op, spørger en journalist.

Lars Løkke svarer irriteret, at "det er afgørende, at der ikke tages flere penge op af borgernes lommer, end der er brug for".

Nu kommer vi det vist ikke nærmere, siger statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt holder sit pressemøde en time senere. Her er ikke noget valggrundlag på varme papirer, og spørgsmålene besvares kort. Men Socialdemokraterne kan også godt bide fra sig.

"Regeringens blokpolitik er fuldstændig kørt fast," siger Helle Thorning-Schmidt og smiler af statsministerens beskyldning om, at hun skulle være et politisk eksperiment.

Vil jeres kurs i udlændingepolitikken ikke være et problem i samarbejdet med de radikale, bliver der spurgt.

"Vi ser frem til valget og et nært samarbejde med de radikale, men vi er forskellige partier," svarer hun.

Men Socialdemokraternes formand kommer nok til at besvare det spørgsmål igen.

Hun rejser sig præcis kl. 15.30.

"De radikale peger på jer," råber en journalist, der har fået nyheden fra de radikales pressemøde. Det får Helle Thorning-Schmidt til at lyse lidt op.

Et andet sted på Christiansborg finder en af hendes partifæller en stor rød plastikrose frem. Den stod vist bag et skab.

Christine Antorini sidder ved sit skrivebord, der næsten er skjult bag en stabel røde valgplakater. Under hendes store smil ses det karakteristiske A. Både smilet, plakaterne og roserne bliver der brug for de næste tre uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her