
De er sjældent enige om ret meget. Men den socialdemokratiske tænketank, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og den liberale tænketank, Cepos, jubler i fælles begejstring over udsigten til skattestoppets død. Det vil være en rigtig god sundhedskur for samfundsøkonomien og ruste Danmark bedre til globaliseringen.
Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen siger, at en gennemgribende skattereform er tiltrængt.
- Den øverste marginalskat skal sænkes. Man kan reducere fradrag og bruge provenuet til at sænke skatten på arbejde. Det vil gavne økonomien og gøre Danmark betydelig stærkere i globaliseringen, siger Mads Lundby Hansen.
Direktør i AE Lars Andersen har som mange andre økonomer aldrig været begejstret for skattestoppet.
- Skatten på arbejde skal ned, og det bør ske ved skatteomlægninger. Som det er nu, sætter skattestoppet skatten ned på alt andet end arbejde, siger Lars Andersen til Ritzau.
Skattestoppet har været kritiseret af flertallet af danske økonomer, siden VK-regeringen indførte det i 2001.
Lars Andersen siger, at skattestoppet er så stramt formuleret, at når der opstår sprækker i det, bliver det hurtigt til en åben ladeport.
- Vi lever i en dynamisk verden, og man er nødt til hele tiden at justere. Ud fra en samfundsøkonomisk vinkel er skattestoppet ekstremt uheldigt.
Mads Lundby Hansen, Cepos, siger, at den bedste effekt ved skattestoppet er, at det har disciplineret kommunerne i udgiftspolitikken.
- Den effekt bør fortsætte på en eller anden måde. Man skal tænke på, at fra 1970 og til 2001 blev kommuneskatterne hævet fra 16 til 32,5 procent.
Cheføkonom i finanskoncernen Nordea Helge J. Pedersen er heller ikke ked af udsigten til skattestoppets endeligt, selv om det har haft en gavnlig virkning på enkelte områder.
- Skattestoppet har været med til at øge almindelige danskeres holdning til, at vi betaler for meget i skat. Det har virket disciplinerende på udgiftssiden, hvilket også var formålet med det. Men når det er sagt, har skattestoppet gjort, at politikerne har afskrevet et vigtigt instrument til at styre økonomien i en overophedningssituation, og det er altid et problem, siger Helge J. Pedersen.
Cheføkonomen mener, at en gennemgribende skattereform vil være hensigtsmæssigt.
- Spørgsmålet er hvordan den vil blive udformet. Skattesystemet er relativt kompliceret og uigennemskueligt. På alle fronter er der en masse fradrag og det er svært at regne ud, hvad man skal betale i skat. Intentionen må være at lave et gennemskueligt og forenklet skattesystem, der frem for alt gør Danmark konkurrencedygtigt på den lange bane. Marginalskatten skal ned, men man bør også fokusere på, at det personlige skattetryk ikke stiger, siger Helge J. Pedersen.
Den danske marginalskat er på 63 procent og en af de højeste i OECD-området.
De økonomiske vismænd, der udgør formandskabet i Det Økonomiske Råd, har været stærke kritikere af skattestoppet.
Det er ikke muligt at få en kommentar fra vismændene, der er gået i selvvalgt tavshed forud for deres efterårsrapport i næste måned.
/ritzau/