Læsetid: 1 min.

Olie for udvikling

18. oktober 2007

Den norske olieindustri skal bidrage til at opbygge civilsamfund i udviklingslande. Det sagde den norske udviklingsminister Erik Solheims politiske rådgiver Torbjørn Urfjell (SV) i weekenden på et ATTAC-seminar om oliepolitik. Den norske regering har lanceret et initiativ for at opbygge miljøbevægelser i de udviklingslande, hvor norsk StatiolHydro opererer, som f.eks. Nigeria. Den nigerianske professor Cyril Obi hilser initiativet velkomment, men understreger, at det bliver svært at koble olieindustri, miljø og civilsamfund.

"I Nigeria bor der fattige uden adgang til elektricitet i samme områder, som olieselskaberne opererer i. Norge må tage kontakt til de afrikanske organisationer, som arbejder med menneskerettigheder og bæredygtig udvikling og sikre, at lokalbefolkningen får del i rettighederne," sagde Cyril Obi til den norske avis Klassekampen.

Norge har siden 2005 kørt et Olie for Udvikling-program for at "styrke bistanden til de udviklingslande, som efterspørger norsk kompetence og erfaringer i oliesektoren." Amerikanske Ph.d i virksomhedsetik Martin E. Sandbu kritiserede i september programmet for manglende gennemslagskraft:

"Til trods for den udviklingspolitiske retorik, vejer hensynet til norsk erhvervsliv og statens indtægter fra StaoilHydro tungere." nan

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu