Nyhed
Læsetid: 3 min.

Parolerne falder

De afgørende opgør i dansk politik synes at være på vej ind i en ny fase med mindre klare modsætninger, større enighed og en uenighed på tværs af kendte blokke
Helle Thorning-Schmidt, der i går holdt tale på Århus Universitet, har lovet at annulere regeringens skattelettelser, men de radikale bakker ikke op, så brodden er taget ud af Socialdemokraternes centrale parole.

Helle Thorning-Schmidt, der i går holdt tale på Århus Universitet, har lovet at annulere regeringens skattelettelser, men de radikale bakker ikke op, så brodden er taget ud af Socialdemokraternes centrale parole.

Jesper Nørgaard Sørensen

Indland
31. oktober 2007

De helt store brudflader i dansk politik har forskubbet sig, så modsætningerne er dramatisk mindre skarpe, og de store temaer fra de to seneste valgopgør er ved at fortone sig i uigennemsigtige taktiske markeringer.

Tirsdag blev der i medierne bygget en historie om et indre opgør i Venstre, fordi skatteministeren havde advaret om, at Ny Alliance kunne udgøre en trussel mod skattestoppet. Statsministeren rykkede hurtigt ud med en understregning af, at der i Folketinget også efter valget vil være et meget stort flertal for et skattestop. Og Fogh har ret. Socialdemokraterne har tilsluttet sig skattestoppet, og både de radikale og SF er parate til at støtte skattestoppet, hvis de kan komme med i en regering.

Noget lignende gælder Foghs og Pia Kjærsgaards sejrs-sag fra 2001, den stramme udlændingepolitik. Her nærmer vi os en situation, hvor kun Enhedslisten er definitive modstandere af den stramme politik. Ny Alliance støtter de afgørende dele af den stramme udlændingepolitik og bakker eksplicit op om 24-års-reglen. Det samme gør Socialdemokraterne. De radikale har værget for sig med et krav om, at virkningerne af 24-årsreglen skal undersøges meget gennemgribende - især ud fra en vurdering af virkningen som modgift mod tvangsægteskaber.

To nye undersøgelser offentliggjort i Jyllands-Posten i går antyder, at virkningen af 24-årsreglen er markant og rækker langt udover egentlige tvangsægteskaber. I de seneste seks år er langt flere indvandrere begyndt at gifte sig med danskere eller med herboende indvandrere, og samtidig viser det sig, at giftemodne indvandrere nu i langt højere grad holder fast i langvarige uddannelsesforløb.

S i pinagtig fælde

Socialdemokraternes store parole, 'Skat eller velfærd', er også blevet demonteret under valgkampen og er på vej helt ud af Thornings valgretorik. Socialdemokraterne er blevet fanget i en meget pinagtig fælde. Fogh-regeringens gennemførelse af forholdsvis små skattelettelser umiddelbart inden valget provokerede Socialdemokraterne til at love at annullere skattelettelserne for at sikre velfærden i de allerførste valgparoler. Men få dage inde i valgkampen tilkendegav de radikale, at de ikke kunne støtte en annullering af skattelettelserne. Dermed er det blevet stort set umuligt for socialdemokraterne at anvende deres centrale parole offensivt i valgkampen.

De meget taktiske valgmeldinger, som på denne måde får de store modsætningsfulde paroler til at kollapse, er et vidnesbyrd om, at den enorme politiske dynamik og de stærkt polariserede politiske opgør, som prægede dansk politik efter 2001, måske er kommet til en foreløbig afslutning. Udlændingepolitikken, der i 2001 var dybt politisk kontroversiel, er nu nærmest endt i et nationalt kompromis. Holdningerne til skattepolitikken går helt på tværs af blokkene.

Men på en dag hvor den massive vækst for Ny Alliance er afløst af en lille tilbagegang, er der måske grund til at fokusere på den fortsat eksisterende mulighed for, at Fogh trods de første dages klare tendens, formår at fastholde VKO-flertallet. Ved de to seneste valg har meningsmålingerne helt op til selve valgdagen undervurderet Dansk Folkepartis tilslutning markant - med 1,5-2 procentpoint.

En nærliggende forklaring kunne være, at Dansk Folkepartis vælgere ikke føler sig helt trygge eller stolte af at melde kulør i telefonen over for en ung studerende, som samler data til opinionsmålingerne. Er det samme tilfældet i dag, er afvigelsen store nok til, at VKO-flertallet trods de aktuelle målinger vil vise sig at være intakt.

Erik Meier Carlsen vil hver dag frem til valget tirsdag den 13. november skrive valgdagbog. Samtidig vil vi bringe et dagligt valgbarometer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gab!

Dine analyser holder ikke. Du kan ikke både hævde at VKO flertallet vil blive opretholdt og at der vil komme et nyt flertal bestående af VKR og NA. Du må vælge en af delene eller også må du sige som de fleste ædruelige kommentatorer forudsiger at det bliver et mudret flertal bestående af VKO og NA. Altså en svækket Fogh og ikke et svækket S. En kommende borgerlig regering vil lave politik med venstrefløjen ikke pga. venstrefløjens svækkelse men pga VKOs svækkelse. Det vil som P Kjærsgaard siger blive en usikker regeringsdannelse, som jeg tror vil forårsage borgerlige blødninger til gavn for SR.