Læsetid: 4 min.

Politikernes overdommere

De politiske kommentatorer har magt og indflydelse, medgiver politikerne. Men 'eksperterne' har for let spil, og befolkningen kan ikke gennemskue deres motiver, lyder kritikken
Peter Mogensen (tv.), der er politisk kommentator og tidligere har arbejdet som rådgiver for Poul Nyrup (S), mener, at det bliver et problem at finde politiske kommentatorer, der ikke har været tæt på de politiske aktører. Her ses Peter Mogensen med en anden politisk kommentator, Michael Kristiansen, der tidligere var statsminister Anders Fogh Rasmussens spindoktor.

Peter Mogensen (tv.), der er politisk kommentator og tidligere har arbejdet som rådgiver for Poul Nyrup (S), mener, at det bliver et problem at finde politiske kommentatorer, der ikke har været tæt på de politiske aktører. Her ses Peter Mogensen med en anden politisk kommentator, Michael Kristiansen, der tidligere var statsminister Anders Fogh Rasmussens spindoktor.

Indland
2. oktober 2007

De er ikke folkevalgte, men valgt af redaktører og journalister. De har ikke et politisk ansvar over for befolkningen, og det står sjældent klart, hvilken politisk holdning de repræsenterer. Alligevel har de politiske kommentatorer stor indflydelse på dansk politik. Det mener de danske politikere på Christiansborg, der hver dag selv står for skud.

"Man vil normalt aldrig sætte en fodbolddommer fra Vejle til at dømme Vejles hjemmekamp, fordi der ville være et krav om uafhængighed og armslængde. Det synes jeg, at man skal være opmærksom på i forhold til de politiske kommentatorer," siger formand for SF, Villy Søvndal, som undrer sig over, at de politiske kommentatorer får tillagt så stor troværdighed, når mange af dem har meget tætte forbindelser til det politiske liv. Samme undren deles af De Konservatives Pia Christmas-Møller.

"Kommentatorerne bliver fremstillet som en slags overdommere i medieverdenen, og derfor får det en meget stor betydning, når de fortolker en politisk situation," siger hun.

Netværk

En af de helt store diskussioner går på, om de politiske kommentatorer kan opretholde deres neutralitet, når de er så stor en del af dansk politik.

"Kommentatorer, der er vokset ud af det politiske liv og bevæger sig arbejdsmæssigt og privat i nogle bestemte cirkler, er præget af det," siger Pia Christmas-Møller, og pointerer, at det nogle gange er en offentlig hemmelighed, hvilke forbindelser kommentatorerne har. Samtidig mener hun, at problemet er, at oplysningerne ofte ikke når ud til de sagesløse seere eller læsere.

Peter Mogensen, der er politisk kommentator og tidligere har arbejdet som rådgiver for Poul Nyrup, mener, at det bliver et problem at finde politiske kommentatorer, der ikke har været tæt på de politiske aktører.

"Det er meget svært at finde en, der er fuldstændig uden tilknytning til det politiske miljø og samtidigt ved noget om politik," siger han. Det samme mener Henrik Qvortrup, der er politisk kommentator og tidligere har været rådgiver for Anders Fogh Rasmussen.

"Jeg har jo et netværk på Christiansborg, men jeg er bare nødt til at sige, at det jo er en forudsætning for at kunne kloge sig på det politiske spil," siger han.

Ukritiske journalister

Lektor i Statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener, at et af de største problemer er, at journalisterne ofte ikke modsiger de politiske kommentatorer.

"Hvis du sætter en politiker i tv, så går journalisten ofte kritisk til ham, men hvis han bruger en politisk kommentator, så opfatter journalisten ham bevidst eller ubevidst som en kollega. Det gør, at den politiske kommentator umodsagt får lov til at fremlægge, hvordan virkeligheden er skruet sammen."

Henrik Qvortrup mener, at det er i orden, at politiske kommentatorer får lov at komme med deres kommentar uden at blive modsagt.

"Når jeg er i tv som politisk kommentator, så er det ikke journalistens opgave at udspørge mig kritisk, opgaven er at få noget at vide af mig," siger han, men pointere dog, at man bagefter stadig skal stå til regnskab for det, man siger.

Ikke mindst har kommentatorerne skullet stå til ansvar for deres spådomme om et snarligt valg, og ifølge Venstres Eyvind Vesselbo viser det, at de politiske 'eksperter' sætter deres egen dagsorden.

"Man kunne se i hele diskussionen om valget, hvordan de sidder og diskuterer med sig selv, om der bliver valg den ene eller den anden dag," siger han og fortsætter:

"Da valget så ikke kom, begyndte kommentatorerne at diskutere, hvorfor Anders Fogh Rasmussen havde skiftet mening. Det er interessant, for der er ikke nogen, der ved om han har skiftet mening," siger Eyvind Vesselbo.

Hvem skal kontrollere

Pia Christmas-Møller efterlyser en kontrol af kommentatorerne.

"Borgeren og læseren kan jo kontrollere dem, men kommentatorerne skulle jo netop have den vogtende og kontrollerende rolle, og nu blander man kontrol og dom sammen."

Men en kontrolinstans vil ifølge Peter Mogensen blive for kompliceret:

"Så tror jeg hellere, man skal bytte os ud og finde nogle andre, som man har tillid til," siger han og påpeger, at de politiske kommentatorer ikke kan slippe af sted med at skrive hvad som helst.

"Læserne er ikke dumme. Det vil blive gennemskuet. De vil ikke synes, at det er en fornuftig politisk analyse," siger Peter Mogensen.

Medierne har et ansvar

De politiske kommentatorer er måske en magtfaktor, men de er ikke en magtfaktor, der svæver frit i luften. De medier, de optræder i, har også et ansvar for, hvordan de bruger kommentatorerne.

"De er jo kun mennesker. Man kan ikke forlange, at de skal glemme, at de engang har været rådgiver for en statsminister," siger Frank Aaen fra Enhedslisten.

Ifølge Frank Aaen er det afgørende, at redaktøren eller journalisten er meget bevidst om de begrænsninger, de politiske kommentatorer har. Han får opbakning fra Pia Christmas-Møller:

"Først og fremmest er det noget, der skal besluttes helt oppe i redaktionen. Den almindelige journalist har næsten ikke en chance. Der er jo krav om, at de skal levere forsidehistorier og solohistorier, og det kan de kun gøre ved at have nogle gode kilder," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her