Læsetid: 4 min.

Prinser ingen adgang

Den femte mand var igen i vidneskranken i Østre Landsret i går. Politiopbuddet var stort, og anklagemyndigheden værner om sit kronvidne som en løvinde om sin unge. For det er hans ord, der kan fælde de tiltalte. Igen i går var hans udsagn især belastende for den 22-årige AK
Indland
17. oktober 2007

Sjældent har 100 meter dansk fortov været så godt bevogtet. Selv for prinser var der adgang forbudt til Fredericiagade på strækningen mellem Bredgade og Store Kongensgade i det indre København.

Denne reporter slap forbi betjentene ved hjælp af pressekortet. Prins Joachim, der drejede om hjørnet lige efter, fik derimod besked på at finde et andet stykke fortov at promenere på.

Hvis nogen skulle være i tvivl, så tilfalder æren for al postyret anklagemyndighedens kronvidne, LH. Den 33-årige jurastuderende, der i disse dage sidder i vidneskranken i Østre Landsret, var nemlig den mand, der sidste år infiltrerede den såkaldte Odense-celle. Det er ham, der har hørt, set og optaget det meste af bevismaterialet. Hans ord kan derfor blive afgørende for dommen over de fire tiltalte. Det ved anklagerne, det ved forsvarerne, og det ved de tiltalte. Og han ved det nok også godt selv.

I går var det fortsat anklager Kirsten Dyrmann, der stillede spørgsmålene. Og igen var det især den 22-årige AK, der blev belastet af vidnets svar.

Det var AK, der gav alle instrukserne, sagde LH i går. AK var meget præcis i sine bestillinger af gødning med højt nitratindhold, 32 procent, og den skulle være gul. Han vidste hvilke kemikalier, han skulle bruge til de bomber, som LH siger, den 22-årige var i gang med at fremstille. Det var også AK, der bad civilagenten om at kø-be glaskolber og et multimeter. Sådan et kan bruges til at sætte en sprængning i gang på afstand, fortalte LH, der i løbet af juni og juli sidste år var på indkøb i både Matas, FAF og en elektronikbutik i Odense i de tiltaltes tjeneste. Det troede de i hvert tilfælde.

'Hvis de siger ja'

Da civilagenten den 27. juli afleverede en sæk gødning og nogle kemikalier til AK, ville han have nogle svar. LH tændte derfor mikrofonen i bæltet og spurgte til bombemålene.

"Holder I stadig fast i de steder," lød LH's stemme på det bånd, der blev afspillet i retten. Tre af de tiltalte havde talt om Rådhuspladsen, Folketinget og "et politisk møde for folk, der støtter krigen i Irak", har LH tidligere fortalt.

"Hvad for steder?" var svaret fra AK.

"De steder, du talte om. Pladsen, de politiske møder," prøvede LH igen.

"Ah, lidt," sagde AK, der sammen med LH var ved at læsse indkøbene fra agentens bil og ind i et skur i Vollsmose.

"Hvis de siger ja, vi laver det. Hvis de siger nej, vi laver det ikke," lød det senere på båndet fra den tiltalte.

Hvem "de" er, svæver stadig i luften. LH har tidligere nævnt, at AK havde kontakter til al-Qaedas folk. Det var efter den 22-åriges tur til Irak, hvor han efter civilagentens udsagn var blevet sendt hjem for at "lave noget i Danmark". LH har også flere gange mere end antydet, at den 34-årige MZ, der også sidder på anklagebænken i sagen, skulle være en slags leder for AK. AK kaldte MZ 'amir', det arabiske udtryk for leder. Og MZ skulle ifølge civilagenten være med til at betale for den dyre sæk gødning.

Men om der stod andre kræfter bag den 22-årige slagterelev, spurgte anklager Kirsten Dyrmann ikke ind til.

En fiktiv brud

Derimod ville hun gerne vide, hvad der skete, som sommeren gik på hæld.

Det var i midten af august. På det tidspunkt syntes LH, at der var noget underligt ved to af de tiltalte, AK og MZ. De begyndte at gå i "bedre tøj". MZ iklædte sig det, LH i går beskrev som en "præstekjole". De bad mere og brugte i det hele taget mere tid på koranen. En dag i moskeen bemærkede LH, at AK stank af gødningsstoffer og af krudt, "som om han havde brugt en hel dag på skydebanen".

"Vi har alt det, vi skal bruge," sagde AK til LH, og han ville derfor ikke have gødningen fra LH alligevel.

I samme periode begyndte gruppen ifølge LH at virke mere mistænksomme.

"Jeg følte lidt, at de skubbede mig væk," fortalte han i retten i går.

Derfor lagde PET en plan.

AK havde fortalt til LH, at han gerne ville giftes. Måske med en dansk pige som den troende muslim kunne "oplære i Islam". På PET's opfordring sagde LH derfor til sin 22-årige ven, at han kendte en pige, som måske kunne være noget for AK. Men i virkeligheden var hun "en fiktiv opfindelse", som skulle sørge for en fortsat kontakt mellem AK og LH.

Ikke længe efter, den 5. september 2006, anholdt politiet ni mænd i Vollsmose. Kun fire, herunder den endnu ugifte AK, sidder i dag på anklagebænken.

På torsdag fortsætter sagen ved Østre Landsret, hvor det er forsvarernes tur til at afhøre vidnet LH.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her