Læsetid: 2 min.

Regeringen i nyt slagsmål med økonomer

Væksten i det offentlige forbrug har været lavere under Anders Fogh (V) end under Poul Nyrup (S), hævder økonomer. Men den køber V og K ikke
Væksten i det kollektive offentlige forbrug, der blandt andet dækker renovering af skolerne, har været på 2,5 procent under VK-regeringen, mens den var på 6,5 procent under SR-regeringen, viser beregninger.

Væksten i det kollektive offentlige forbrug, der blandt andet dækker renovering af skolerne, har været på 2,5 procent under VK-regeringen, mens den var på 6,5 procent under SR-regeringen, viser beregninger.

Indland
30. oktober 2007

Endnu engang er regeringen og økonomer røget i clinch med hinanden.

Efter en række økonomer har hævdet, at Foghs løfte om 50 mia. til offentlige investeringer ikke er en reel økonomisk forbedring, afviser V og K nu, at der har været en lavere vækst i den offentlige sektor under Fogh end under Nyrup.

"Det kan jeg ikke få til at passe med noget som helst. Jeg kan sagtens bestille nogle andre tal fra Finansministeriet," siger indenrigs- og sundhedsminister Løkke Rasmussen (V) som en reaktion på et notat fra SF.

Notatet viser, at væksten til borgernær service i faste priser er faldet fra 11,9 procent under forhenværende statsminister Poul Nyrup (S) til 6,2 procent under Anders Fogh. Og væksten i det såkaldt kollektive offentlige forbrug har kun været på 2,5 procent under VK-regeringen, mens den var på hele 6,5 procent under SR-regeringen. Sidstnævnte post dækker blandt andet fødevarekontrol, miljøområdet og renovering af skoler.

"Regeringen har skjult nedskæringer i den offentlige sektor, som borgerne ikke umiddelbart bliver ramt af. Men konsekvenserne på lang sigt er virkeligt mærkbare," siger SF's Trine Pertou Mach.

Økonomer enige

En række fremtrædende økonomer bakker konklusionerne i SF-notatet op - selvom der er uenighed om regnemetoden.

"Der er ingen tvivl om, at væksten i det offentlige forbrug har været lavere under Anders Fogh end under Poul Nyrup," siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian. Ifølge hans udregninger har væksten i offentlige forbrug i faste priser kun været på 1,4 procent under Fogh, mens den var på hele 2,4 procent under Nyrup regeringen.

AE-rådet når også frem til samme konklusion: "Væksten i det offentlige forbrug under VK-regeringen har været betydeligt lavere end under Nyrup-regeringerne."

AE-rådet fokuserer på realvæksten i serviceudgifterne og når frem til, at mens de under Nyrup i snit lå på 2,1 procent, er de Fogh kun på 1,5 procent. Økonomiprofessor ved Copenhagen Business School Niels Blomgren-Hansen mener også at "vækstraterne i såvel individuelt som kollektivt forbrug var større under Nyrup-regeringen end under Fogh-regeringen."

Ingen fidus

Men regeringen nøler ikke med at undsige økonomerne:

"Disse beregninger passer simpelthen ikke. Vi har øget det offentlige forbrug ganske meget, siden vi kom til. Og i dag udgør det en større del af BNP end under Nyrup," siger de konservatives finansordfører, Christian Wedell-Neergaard.

Ifølge Niels Blomgren-Hansen har Wedell-Neergaard ret med hensyn til BNP-andelen, hvis man ser på det samlede offentlige forbrug: Under SR-regeringen udgjorde det 25,5 procent af BNP, mens det under VK-regeringen er steget til 26,1 procent. Men ser man udelukkende på det kollektive offentlige forbrug, er det faldet fra 8,3 procent til 7,9 procent at BNP.

Lars Løkke Rasmussen (V) har heller ikke meget fidus til økonomernes udregninger og anerkender ikke, at den offentlige vækst skulle være mindre i hans regering end under Nyrup.

Men han medgiver dog, at regeringen har prioriteret den borgernære service.

"Det afgørende er jo, hvordan vi får pengene til at række. Man kan bruge sine penge klogt eller mindre klogt. Diskussion om, hvem der kan trykke flest pengesedler er simpelthen uinteressant," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her