Læsetid: 3 min.

Rikke Hvilshøj 'vildleder Folketinget'

Mindst 21 gange har de irakiske myndigheder sagt nej til at modtage tvangsudsendte asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak. Det kalder integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) for 'en god og konstrktiv dialog'. Det er et forsøg på at vildlede offentligheden og Folktinget, mener Mogens Lykketoft (S)
Indland
20. oktober 2007

I danske asylcentre sidder i dag over 350 afviste irakiske asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak og venter på femte, sjette og syvende år. Regeringen har i årevis fremført, at der løbende var forhandlinger med myndighederne i Bagdad om tvangsmæssige hjemsendelser. Men efter at have fået aktindsigt i sagen, kan Information nu dokumentere, at myndighederne i Bagdad i årevis har sagt konsekvent nej til at modtage tvangsudsendte asylansøgere, og at spørgsmålet efter alt at dømme slet ikke har været diskuteret siden januar i år. Men det vil integrationsminister Rikke Hvilshøj ikke erkende offentligt.

"Der er fortsat en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder," skriver Rikke Hvilshøj til Information på spørgsmålet om, hvorvidt der for tiden forhandles med myndighederne i Bagdad om en aftale for tvangsmæssig hjemsendelse for de afviste asylansøgere, der kommer fra det centrale og sydlige Irak.

Det svar har i årevis været standard både over for offentligheden og Folketinget, uden at integrationsministen har villet uddybe nærmere "af hensyn til forhandlingerne."

Forelagt Informations dokumentation af irakernes mange klare afvisninger af at indgå en aftale med den danske regering, siger udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokraterne Mogens Lykketoft:

"Det er helt åbenlyst, at regeringen længe har forsøgt at vildlede offentligheden og Folketinget om, hvorvidt der overhovedet har været udsigt til at lave en aftale," siger den tidligere udenrigsminister.

"Regeringen har skabt en illusion om, at det kun skyldes midlertidige vanskeligheder, når irakerne ikke kan sendes tilbage. Det er blevet brugt som argument for, at det var rimeligt at fastholde de her mennesker så langt tid i asylcentre," mener Mogens Lykketoft, der mener, der bør findes en løsning.

Det nordlige Irak

Det er ikke kun Integrationsministeriets egne papirer, som, i strid med Rikke Hvilshøjs udmeldinger, viser, at de afviste asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak ikke er på dagsordenen.

Også ambassadør i Bagdad Bo Eric Weber mener, at spørgsmålet ikke har været diskuteret længe.

"Det ser ud til, at det fra dansk side er erkendt, at situationen ikke er til hjemsendelse i øjeblikket. Mig bekendt har der ikke været forhandlinger med den irakiske regering om en tilbagetagelsesaftale siden den 13. december sidste år."

For nylig kom en afgørelse fra Højesteret, som giver samme billede. Den 17. august 2007 afgjorde retten i to forskellige sager, at to varetægtsfængslede irakere burde have været løsladt i begyndelsen af året, fordi der ikke var "nogen reel udsigt til at gennemføre en tvangsmæssig udsendelse (...) til Irak i en nærmere fremtid."

Alt tyder på, at integrationsministeren ikke har ret, når hun siger, at der eksisterer en "god og konstruktiv dialog" omkring tvangsmæssige udsendelser af de mere end 350 afviste irakere fra det centrale og sydlige Irak. Det eneste, som reelt eksisterer, er den danske regerings forsøg på at presse den regionale myndigheder i det nordlige Irak til at lave en aftale om tvangsmæssige udsendelser.

Her har de kurdiske politikere afvist offentligt, at tage imod tvangshjemsendte asylansøgere, men selv om det skulle lykkes at få en aftale, ville en sådan kun omfatte de omkring 114 afviste irakere fra det nordlige Irak.

Der findes 472 afviste irakiske asylansøgere i Danmark og for de mere end 350 afviste irakere fra resten af Irak, vil en aftale med kurderne ikke betyde det mindste. Danmark ville aldrig kunne sende irakere fra resten af landet tilbage til de nordlige provinser. Det ville være i klar strid med UNHCRs anbefalinger, og ambassadør i Bagdad Bo Eric Weber bekræfter da også, at Danmark ikke arbejder på at udsende irakere, som kommer fra andre dele af Irak til den nordlige del.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette har "Ove Abildgård", der så ofte har ivret for, at de afviste irakiske asylsøgere kunne rejse hjem på turistvisum, vist ikke kommenteret?

"Dette har "Ove Abildgård", der så ofte har ivret for, at de afviste irakiske asylsøgere kunne rejse hjem på turistvisum, vist ikke kommenteret?"

Hvordan kan du vide det, Per Vadmand? Er du måske klar over, hvilke navne agitatorerne fra Den Danske Forenng anvender for tiden?

Ove Abildgaard og Kurt Rosenstrøm er blot nogle af de mest beyttede navne, men der er ikke meget der tyder på, at de skulle være de eneste.

Jeg har den største respekt for Rikke Hvilshøj, hun laver et fremragende stykke arbejde som minister.

Der er megen polemik omkring de irakere, der opholder sig ulovligt her i landet,- man bruger sygeliggørelsen af disse fremmede i et helt andet ærinde, at ramme regeringen .

Jeg er overbevist om, at Rikke Hvilshøj ikke har vildledt Folketinget eller andre,- det er mediernes trang til ustandseligt at fodre os med skyldfølelse overfor disse fremmede mennesker.

Dagen er efterhånden kun fyldt med problemer med muslimer, forbryderne omkring ungdomshuset og folkesocialisternes og socialdemokraternes omsorg for stakler af enhver art.

Og alle problemerne kan ordnes med flere offentligt ansatte til en højere løn!

At Aage Øhle mener, at Rikke Hvilshøj gør et fremragende stykke arbejde som minister, siger desværre en hel del mere om Aage Øhle end det gør om Rikke Hvilshøj!

Og det er muligt, at irakerne "opholder sig ulovligt her i landet", men det retfærdiggør ikke den danske regerings behandling af disse mennesker! Hvis Helle Thorning ikke evner at vælte regeringen, så vil denne sag kunne gøre det, der er mange, der skammer sig over den behandling irakerne får, det er simpelthen uværdigt!

Søren Larsen:

"Hvis Helle Thorning ikke evner at vælte regeringen, så vil denne sag kunne gøre det, der er mange, der skammer sig over den behandling irakerne får, det er simpelthen uværdigt!"

Tror du at flygtnigene og indvandrerne vil få bedre forhold med Helle Thorning Schmidt som regeringsleder?

"HELDET STOPPEDE ved grænsen til Skandinavien for den ene af de højtuddannede irakiske tvillinger, Amjad og Assad. Begge arkitekter og den ene oven i købet internationalt berømt professor, nemlig Amjad. Professoren kom til Danmark og er i dag en ydmyget, skuffet kjolesælger i Bazar Vest ved Århus. Stadig uden dansk statsborgerskab. Broderen havnede i Sverige. Har fast arbejde som civilingeniør og svensk statsborgerskab.

SYV ÅR EFTER flugten fra det sydlige Irak er brødrene med identiske gener og uddannelser milevidt fra hinanden i livskvalitet. Den ene har været en belastning for det danske system, indtil han åbnede sin lille kjoleforretning. Nu er han bare ligegyldig. Den anden er en gevinst og eftertragtet arbejdskraft i Varberg kommune. Danmarks integrationsminister, Rikke Hvilshøj, burde tage en studietur over Øresund."

Hvis dette var en quiz, var der nok ikke mange der havde gættet at ovenstånede er sakset fra dagens leder i .... Ekstra Bladet.

Når selv Ekstra Bladet kan se at Rikke Hvilshøj både er talentløs og hjerteløs, så må der sgu være noget om snakken!

Per Thomsen:

Jeg ved ikke, om flygtninge og indvandrere vil få det bedre med Helle Thorning, men de kan da ikke få det værre! Og jeg har også læst EB's leder, noget må der ske.

Det mest forbløffende ved EB's leder er egentlg, at det er en nyhed for EB, at højtuddannede indvandrere hutler sig igennem i lortejobs, de er vildt overkvalificerede til. Det har vi andre vidst, siden vi første gang mødte en iransk professor som taxachauffør for 30 år siden. Men det er åbenbart stadig ganske nyt - også for regeringen.

Man fristes til at spørge med Nicolai Blædel: "Forbrydelse eller dumhed?"

Og ang. om flygtninge ville få det bedre under Thorning Schmidt: I betragning af, at hendes eventuelle regering ville bygge på SF's. de radikales og sikkert også NA's stemmer - tre partier, der har forbedrede forhold for flygtninge som absolut mærkesag - jo, det tror jeg, de ville.

Håbet er lysegrønt...

Nå, det kunne du ikke argumentere imod, hvad, Per?

Nej, du er bare for god Vadmand...

Det er en skændsel og en katastrofe, at asylansøgere - afviste eller ej - sidder i en flygtningelej i årevis.
Det ville klæde Danmark, hvis man anerkendte sit ansvar og lavede en særlov, der gav disse mennesker lov til at blive i Danmark.
- Og så måtte man i fremtiden sørge for en hurtig sagsbehandling, så man ikke kommer i situationen igen.

Rikke Hvilshøj gør det arbejde hun har valgt at varetage for den den danske regering V og K - og deres parlamentariske grundlag dansk Folkeparti.
De har fyldt os med løgn og foragt siden 2001-de har ført os i krig på trods af FN og Grundloven bl.a.
Rikke Hvilshøj er ansvarlig for de koncentrationslejre vi har oprettet ,hvor vi opbevarer mennesker på ulovlig vis-de er gidsler for at skræmme andre væk.
At det at individerne fra Irak og Iran ikke er velkomne-forbydes indrejse- i deres hjemlande, skal fortiges...Rikke gør bare sit job som hun har fået ordre til....Det gjorde KZ lejr fangevogterne også.
Vi stemte på den regering vi har nu...det gjorde de også i 1933- Vi er alle ansvarlige.
Lad os snarest vise os som ordentlige mennesker, vælte den regering og stille dem til ansvar for deres gerninger!

Sandt, Søren.