Note
Læsetid: 2 min.

S aflyser skattelettelser

Skattelettelserne skal aflyses, men skattestoppet består. Socialdemokraterne mener, at de er mere økonomisk ansvarlige end regeringen. Boligskat hæves ikke
Skattelettelserne skal aflyses, men skattestoppet består. Socialdemokraterne mener, at de er mere økonomisk ansvarlige end regeringen. Boligskat hæves ikke
Indland
24. oktober 2007

Socialdemokraterne går til valg på fire overskrifter. Først og fremmest står valget mellem skattelettelser eller øget velfærd. Desuden mindre ulighed, bedre klima og miljø og så et politisk landskab, der er mindre præget af blokpolitik end i dag. Og så understregede partiformand Helle Thorning-Schmidt, at den stramme udlændingepolitik består. Men med et mere menneskeligt ansigt, som hun formulerede det onsdag på et pressemøde i partiets gruppeværelse på Christiansborg.

Hvis Socialdemokraterne vinder det kommende folketingsvalg, vil partiet aflyse regeringens netop vedtagne skattelettelser. De 10 milliarder kroner kan bruges bedre, var budskabet.

- Hvis man lader være med at tage imod den skattelettelse, så kan vi bruge de penge på bedre velfærd. Vi bliver nødt til prioritere og vælge, og man kan ikke både gøre det bedre og billigere at være dansker, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Samtidig slog politisk ordfører Henrik Sass Larsen fast, at partiet vil fastholde skattestoppet i den kommende valgperiode og ikke vil øge boligskatterne.

- Det eneste, der kan afløse skattestoppet, er en bred aftale. Så Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har vetoret. En af dem skal være med, ellers bliver det ikke til noget. Og hvis de ikke insisterer, så kommer der ikke øgede boligskatter i det her land. Det er ikke et budskab, der vil komme fra Socialdemokraterne, sagde han.

Regeringens kritik af Socialdemokraterne som økonomisk uansvarlige finder Henrik Sass Larsen underlig.

- Det er sælsomt fra en regering, der lige har givet 10 milliarder kroner i skattelettelser på trods af økonomernes advarsler. Vi har lagt en plan, som viser, hvordan vi vil prioritere. Vi lover direkte, at vi ikke vil give skattelettelser. Og først og fremmest gælder det om, at stabiliteten i dansk økonomi bevares. Bliver der behov for at rette ubalancer op, så kommer det først. Det er en ansvarlig linje, og det er sagt direkte og åbent til vælgerne, sagde han.

Han understreger, at de tror på, at de kan gennemføre deres kvalitetsrettigheder.

- Men forudsætningen er orden i Danmarks økonomi, sagde han.
Den socialdemokratiske formand siger, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har udskrevet folketingsvalget nu, fordi han frygter, at kommunerne i den kommende tid bliver nødt til at genåbne deres budgetter for at finde besparelser. Det bliver ikke nødvendigt, hvis Socialdemokraterne kommer til magten, sagde Sass. Socialdemokraterne vil lade kommunernes skattestigninger bestå.

- Vi har afsat en milliard kroner til at rette op på det, siger han.

Det kan gøres ved at sænke bundskatten tilsvarende for ikke at bryde skattestoppet.

Endelig sagde Thorning, at der mangler indhold i VK-regeringens foreslåede velfærdsreform.

- Vi vil gerne bruge de penge på noget andet. Allerede til næste år giver de skattelettelser for fire milliarder kroner. Så det er et valg mellem "mig" og fællesskabet, sagde Helle Thorning-Schmidt.

At Socialdemokraterne og De Radikale - som regeringen har sagt - skulle have spærret for et bredt samarbejde om kvalitetsreformen, finder hun grotesk.

- Vi har været ovre til to møder om kvalitetsreformen ved det store bord, som nærmest havde karakter af, hvordan vi skulle gribe det an. Man kan ikke sige, at vi har sat os på bagbenene. Vores tre klare krav nåede vi nærmest ikke at lægge på forhandlingsbordet. Så der er tale om en dårlig undskyldning, sagde hun.
/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her