Læsetid: 3 min.

S afviser gustne hensyn bag ny flirt med EU-afstemning

Socialdemokraternes udmelding om, at en politisk vurdering også skal afgøre, om partiet vil anbefale et ja til EU-traktaten, bunder ikke i indenrigspolitiske hensyn, siger partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen
12. oktober 2007

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, vil slet ikke høre tale om, at et forsøg på at svække statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle ligge bag ønsket om også at lade politiske hensyn afgøre, hvorvidt den nye EU-traktat skal til folkeafstemning.

"Jeg vil helt afvise, at der ligger indenrigspolitiske hensyn bag vores udmelding. Det mest bekvemme standpunkt for os ville være alene at anbefale en juridisk afgørelse. Men jeg synes faktisk, at det er ansvarsfuldt, at vi også vil lade politiske forhold spille ind," siger han.

Henrik Sass afviser dermed også, at Socialdemokraterne spekulerer i at svække Fogh ved at lade ham stå for ansvaret for en tabt EU-folkeafstemning, ligesom tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen gjorde i 2000, da han tabte ØMU-afstemningen - og et år efter mistede regeringsmagten.

Udmeldingen fra Henrik Sass Larsen kom i kølvandet på Folketingets debat i går af EU's reformtraktat, som skal forhandles færdig i næste uge af EU's 27 regeringsledere ved et uformelt topmøde i Lissabon

Debatten viste, at danskerne må vente med at få at vide, om de skal stemme om EU's reformtraktat. Både regeringspartierne og Socialdemokraterne fastholder, at Justitsministeriet først skal vurdere, om folkeafstemningen er nødvendig, fordi Danmark afgiver suverænitet efter grundlovens §20.

Traktat skal granskes

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kaldte teksten en ændringstraktat ligesom udenrigsminister Per Stig Møller (K). Denne henviste til, at danskerne heller ikke stemte om Nice-traktaten fra 2001. Begge ministre påpegede, at traktaten er væsensforskellig fra forfatningstraktaten, som faldt ved folkeafstemninger i Frankrig og Holland. Væk er talen om forfatning med fælles EU-hymne, -flag og udenrigsminister. Samme argument brugte Socialdemokraternes EU-ordfører, Svend Auken, der ikke ville binde sig til en folkeafstemning.

"Justitsministeriet skal først granske traktaten, og der skal være en grundig politisk vurdering af, om traktaten er så forskellig fra forfatningstraktaten, at danskerne bør stemme," sagde Svend Auken.

Ifølge en Gallup-måling torsdag i Berlingske Tidende ønsker 54 procent af danskerne en folkeafstemning. Her vil 35 procent stemme ja, mens 23 procent afviser traktaten, viser målingen.

De Radikale ønsker kun en folkeafstemning, hvis grundloven kræver det. Ellers isoleres EU-politikken, som bør indgå i valgkampen til et folketingsvalg. Derfor bør reformtraktaten først ratificeres (godkendes) efter folketingsvalget, mener den radikale EU-ordfører, Lone Dybkjær.

DF kræver afstemning

Dansk Folkeparti kræver traktaten til folkeafstemning. Det var ikke nødvendigt efter grundloven, at danskerne i 1986 vedtog Fællespakken ved en vejledende folkeafstemning og i 1993 stemte ja til Maastricht-traktaten med de fire forbehold, forklarede EU-ordfører Morten Messerschmidt.

Derfor krævede Dansk Folkeparti i sit forslag til vedtagelse, at regeringen udskriver folkeafstemning.

Venstres EU-ordfører, Charlotte Antonsen, beskyldte DF for at ville føre Danmark ud af EU.

SF's EU-ordfører, Anne Grete Holmsgaard, efterlyste perspektivet ved et dansk nej, som hun advarede stærkt imod.

De Konservatives EU-ordfører, Helle Sjelle, nedtonede, at partiets politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, for nylig talte for en folkeafstemning på tværs af partiets holdning.

Traktaten skal ifølge SF til folkeafstemning. Den svarer "stort set" til forfatningstraktaten, som danskerne skulle have stemt om, før den faldt i Frankrig og Holland, sagde Anne Grete Holmsgaard.

Enhedslisten kræver også en folkeafstemning. Partiet frygter en større kløft mellem "elite og borgere", fordi den danske og andre regeringer vil undgå afstemninger om traktaten, sagde EU-ordfører Jens Borking (EL), der fik småmønter fra andre ordførere efter sin jomfrutale, som Folketingets tradition byder.

Ny Alliance ønsker også en folkeafstemning, hvor partiet anbefaler et ja, oplyste partileder Naser Khader (NA). Debatten sluttede med, at alle partier undtagen Dansk Folkeparti og Enhedslisten vedtog et forslag med 85 stemmer imod 17 om regeringens holdning i forhandlingerne om reformtraktaten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu