Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF: Præsidium burde have grebet ind over for DF's leder

SF beder nu Folketingets præsidium om at vurdere Dansk Folkepartis anklager mod SF-formand Villy Søvndal under Folketingets åbningsdebat
Indland
10. oktober 2007

Folketingets præsidium burde have grebet ind overfor Pia Kjærsgaards angreb på SF-formand Villy Søvndal under sidste uges åbningsdebat i Folketinget.

Det mener SF's gruppeformand, Ole Sohn, der tirsdag sendte et brev til Folketingets formand, Christian Majdahl (V), med en opfordring til, at præsidiet "evaluerer" den meget omtalte disput mellem Søvndal og Kjærsgaard "af hensyn til Folketingets renommé".

"Ligegyldigt hvad der lå til grund for de udokumenterede og usande anklager mod SF's Ungdom og SF's formand Villy Søvndal under åbningsdebatten, burde der være blevet grebet ind, og anklagerne burde være blevet stoppet med henvisning til, at anklager af så alvorlig karakter som trusler om vold og chikane, henhører under politiet," skriver Ole Sohn i brevet, som Ritzau har set.

SF anerkender ordsproget "i krig og kærlighed gælder alle kneb", men partiet mener ikke, at talemåden bør overføres til dansk politik.

Strid siden åbning

Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal har siden Folketingets åbningsdebat ført en åben strid om, hvad der skete under velfærdsdemonstrationerne på Christiansborg Slotsplads i sidste uge. Pia Kjærsgaard fastholder, at hun er blevet forulempet af medlemmer af SF's ungdomsorganisation, SFU, mens Villy Søvndal afviser det og blandt andet henviser til, at medlemmer af den mere venstreorienterede Socialistisk Ungdomsfront (SUF) har taget ansvaret for at have råbt og danset omkring Pia Kjærsgaard. Og da DF-lederen ikke vil undskylde sit angreb på Søvndal i folketingssalen, føler SF sig nødsaget til at skrive til Folketingets præsidium.

Skal ikke gentages

"Vi har ingen intention om at fortsætte en debat med Pia Kjærsgaard. Sagen er fuldt afdækket, og hendes fantasihistorie er blevet afsløret fra A til Z. Det handler mere om, hvordan man undgår en gentagelse af den form for utilbørlig optræden, som Folketingets forretningsorden giver mulighed for at skride ind omkring," siger Ole Sohn til Ritzau.

- Hvad håber I, der kommer ud af brevet til præsidiet?

"Vi håber, at man i formandskabet drøfter, hvordan man tackler en situation, hvor der kommer udokumenterede påstande med udfald, der retteligt burde være stilet til politiet, hvis de var sande. Præsidiet har som mødeledelse en forpligtelse til at sikre, at debatterne holder fokus på de temaer, der er til debat, og at man vurderer, om det egner sig til folketingssalen, når der kommer så voldsomme angreb," siger Ole Sohn.

- Men som oppositionsparti kommer I jo også med hårde anklager mod regeringen. Er det så også utilbørlig optræden?

"Snittet skal lægges, når man kommer med anklager, der retteligt henhører under politiet. Hvis Pia Kjærsgaard retteligt var blevet udsat for vold og chikane, så burde hun jo have henvendt sig til politiet," siger Ole Sohn.

Skarpe meninger

Det var de konservatives præsidiemedlem, Helge Adam Møller, der sad i formandstolen under det meste af debatten mellem Søvndal og Kjærsgaard. Han har tidligere afvist, at der skulle være blevet grebet ind overfor Pia Kjærsgaard.

"Der var ikke noget i de tre spørgsmål eller de tre svar, der gav mig anledning til at gribe ind. Det holdt sig fuldstændigt inden for forretningsordenen. Der blev ikke brugt ikkeparlamentariske udtryk eller ukvemsord. Det var en skarp politisk meningsudveksling," sagde Helge Adam Møller, der dog ikke var til stede under anden ordførerrunde, hvor debatten tog til i styrke. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her