Læsetid: 2 min.

Socialrådgivere begraves i sager

Socialrådgiverne, der overså to systematiske misbrugte piger i Tøndersagen, havde op mod 55 sager hver, dokumenterer ny bog. For store sagsbunker er imidlertid praksis i mange kommuner, viser en undersøgelse fra Den Sociale Ankestyrelse, hvor sagsbehandlerne i sager om udsatte børn har op til 65 sager. Ifølge Socialrådgiverforeningen er 30 sager forsvarligt
Ifølge en stikprøveundersøgelse, som Den Sociale Ankestyrelse har foretaget i 2006, fremgår det, at sagsbehandlerne i sager om særlig støtte til børn og unge, dvs. anbringelsessager, har mellem 35 til 65 sager

Ifølge en stikprøveundersøgelse, som Den Sociale Ankestyrelse har foretaget i 2006, fremgår det, at sagsbehandlerne i sager om særlig støtte til børn og unge, dvs. anbringelsessager, har mellem 35 til 65 sager

12. oktober 2007

En ny bog om Tøndersagen dokumenterer, at socialrådgiverne forud for sagen havde op mod 55 sociale sager. Og risikoen for, at sagsbehandlere i kommunerne overser børn udsat for seksuelt misbrug, er ikke blevet mindre her to år efter, den rystende Tøndersag kom til offentlighedens kendskab.

Ifølge en stikprøveundersøgelse, som Den Sociale Ankestyrelse har foretaget i 2006 efter den såkaldte anbringelsesreform, der skulle løfte området, blev indført, fremgår det, at sagsbehandlerne i sager om særlig støtte til børn og unge, dvs. anbringelsessager, har mellem 35 til 65 sager.

Det betyder, at medarbejderne i sager om svært belastede familier ofte har langt mere end de 30 til 35 sager, Dansk Socialrådgiverforening anbefaler, for at sagsbehandlingen skal foregå kvalificeret.

Der findes ikke dækkende tal for alle kommuner, men ifølge Pernille Kvarning, chefkonsulent i Kommunernes Landsforenings Børne- og Ungekontor, er ankestyrelsens tal formentlig dækkende for niveauet i børne- og familiesagerne.

Desuden fremgår det, at 23 procent af sagsafgørelserne er behæftet med så alvorlige sagsbehandlingsfejl, at Ankestyrelsen samlet set vurderer, at de er forkerte.

"Vi hører jævnligt om overbebyrdede sagsbehandlere, f.eks. familiesagsbehandlere der sidder med op til 80 sager. Det betyder, at hver gang man som socialrådgiver er nødt til at nedprioritere en sag, så er der et barn, der måske ikke får de tilbud, der skal iværksættes til tiden," siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, der samtidig peger på, at der mangler 1.500 socialrådgivere på landsplan, hvilket også betyder yderligere arbejdspres i socialforvaltningerne.

Og det er ikke kun socialrådgiverne selv, der advarer om, at for stort sagspres går ud over sagsbehandlingen. Også lektor Karin Kildedal, der forsker i anbringelser ved Aalborg Universitet, mener, at en sagsbehandler ikke bør have mere end 30 til 40 sager for at lave ordentlig socialt fagligt arbejde.

Når man har for mange sager, bliver det meget nemt til, at socialrådgiverne sidder og laver administrativt arbejde og ikke kommer ud af kontoret. Det er dybt alvorligt, for det betyder, at der kan gå lang tid, før man kommer i dybden med sager som den fra Tønder," siger Karin Kildedal, der har forsket i området i over 30 år, men samtidig peger på, at der sker meget få fremskridt i arbejdet med udsatte børn og unge.

"Der er tre grunde til, at det faglige arbejde ikke er godt nok. Socialrådgiverne er ikke kvalificerede til at tage sig af de tunge komplicerede sager, når de forlader uddannelsen, og de får ikke tilstrækkelig videreuddannelse. De har for mange sager; staten skal gå ind og sætte en norm for, hvor mange sager, sagsbehandlerne skal have, og endelig har det været lagt for lidt vægt på faglig ledelse. De tre ting har staten ikke villet tage ansvar for, og derfor sker der ikke noget på det her område," siger Karin Kildedal.

Den 1. januar 2006 trådte den såkaldte anbringelsesreform i kraft, som skulle forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen i kommunerne, og både Karin Kildedal og Bettina Post mener, at det en god lov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu