Læsetid: 1 min.

Sollys modvirker mange slags kræft

Overdreven solbadning kan føre til hudkræft, men det kan samtidig også reducere risikoen for brystcancer og andre kræftlidelser, viser ny forskning
Indland
26. oktober 2007

At solbadning kan medføre hudkræft, har kræfteksperter tordnet formanende om i årevis. Nu afslører ny forskning, at det imidlertid også kan have sundhedsgavnlige effekter at udsætte sig for rigelige mængder sollys. Flere ivrigt solbadende kvinder skal således have reduceret deres risiko for fremskreden kræft med næsten 50 procent, hævdes det påvist i en videnskabelig undersøgelse.

Forskerne, der er tilknyttet det amerikanske Stanford University, redegør for deres data og konklusioner i den netop udgivne udgave af American Journal of Epidemiology, hvor de siger, at deres undersøgelse "giver belæg for den antagelse, at udsættelse for sollys formindsker risikoen for fremskreden hudkræft blandt kvinder med lys pigmentering i huden".

Til deres belysning af følgerne af langvarig udsættelse for sollys inddrog Stanfords kræftforskere empirisk materiale omfattende 4.000 kvinder i alderen fra 35 til 79, hvoraf halvdelen havde fået diagnosticeret brystcancer.

Men ikke nok med det. Sollys kan tillige beskytte imod andre kræftformer. Det hævder et andet forskerhold, der støtter sig til data om fire millioner mennesker i 11 lande, herunder 416.000 med diagnosticeret hudkræft.

Disse forskningsresultater, der er blevet offentliggjort i European Journal of Cancer, viser, at risikoen for kræft i de indre organer er lavere hos personer, der er bosat i solrige lande.

Forskerne forklarer: "Produktion af D-vitamin ser ud til at reducere risikoen for flere kræftformer i 'solide organer', navnlig i mave, endetarm og tyktarm, lever og galdeblære, bugspytkirtel, lunger, kvindebryster, prostata, blære og nyre."

Sollys spiller en afgørende rolle i frembringelsen af det for krop og organisme så sundhedsgavnlige D-vitamin. Skønt kroppen også selv producerer nogen D-vitamin, får vi op til 90 pct. fra solens lys.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her