Læsetid: 7 min.

Spionchefens tomme skrivebord

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf slår en afvæbnende latter op, når spørgsmålene bliver en anelse nærgående. Men han vil også godt fortælle lidt om sit nye revir
8. oktober 2007

"Hvad synes I om mine billeder," spørger den 41-årige politimester venligt og slår ud med hånden, da vi træder ind på hans store lyse chefkontor på tredje sal i PET-hovedkvarteret på Klausdalsbrovej nordvest for København. På væggene hænger tre elegante Kvium-malerier med bl.a. kranier og sædceller på.

"De er fra serien 'Where Hell is God', og den titel synes jeg passer så godt til det her sted," griner efterretningschefen og stiller sig hen til vinduet, hvor han stolt viser sit nye imperium frem.

"Dér til venstre har vi administrationsafdelingen, og livvagterne, derovre ligger det nyoprettede terrorforskningscenter, og derovre har vi Georg Gearløs-afdelingen, som udvikler alt muligt teknologisk, især inden for aflytning. Nedenunder os her på chefgangen har vi den operative afdeling og i stueetagen en stor mødesal og vores bibliotek. Men det begynder snart at knibe med pladsen," siger han med et smil.

Ud over Kviums kranier domineres spionchefens kontor af et tomt skrivebord og af et stort hvidt og meget lukket pengeskab.

"Jeg skulle lige vænne mig til altid at rydde mit skrivebord og låse dokumenterne inde. Men nu nyder jeg at have et tomt bord," fortæller han.

PET's nye jurist-uddannede chef er tydeligvis en lattermild mand. I hvert fald udløser det ofte et perlende 'hahaha', når vi forsøger os med nogle af de nærgående spørgsmål.

- Er PET ikke på kollisionskurs med menneskerettighederne, hvis tjenesten gemmer forældede oplysninger om borgerne?

"Hahaha... næh, jeg synes bestemt ikke vi krænker nogen."

- Når PET lader en af sine meddelere i et radikaliseret muslimsk miljø betale for kemikalier til sprængstoffer, risikerer I så ikke, at en PET-betalt bombe sprænger?

"Hahaha... næh, nej, det sker nu ikke, der er jo detaljerede regler for brug af meddelere, og det vurderes løbende af PET's ledelse, hvor langt det er forsvarligt at gå i samarbejdet med meddelere."

Selvfølgelig siger Scharf andet end 'hahaha'. Især når han fortæller, hvad han gør for at efterleve statsminister Anders Fogh Rasmussens opfordring til at øge indsatsen for at forebygge terror.

Nye metoder

F.eks. er Jakob Scharf meget tilfreds med de nye beføjelser, som PET har fået i forbindelse med den seneste terrorpakke. Her har PET bl.a. fået lettere adgang til oplysninger fra andre offentlige myndigheder, ret til at udveksle oplysninger med Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, ret til at aflytte folk på forventet efterbevilling fra domstolene og ret til at indhente oplysninger om folks trafik på bl.a. internettet.

"Vi har fået de redskaber, vi skal bruge for at bekæmpe terror," siger PET-chefen og bekræfter, at de nye beføjelser er blevet til blandt andet efter tjenestens ønske.

"Jo, jo, det blev de," griner han.

Om PET har haft konkret brug for de nye beføjelser i forbindelse med de verserende terrorsager - Glostrup-sagen, Vollsmose-sagen og den nye al-Qaeda-sag - vil han imidlertid ikke afsløre.

"Men generelt kan jeg sige, at vi er meget opmærksomme på at bruge de nye beføjelser. Vi synes, at vi har de rigtige redskaber til at gennemføre en effektiv terrorbekæmpelse, og hvis vi opdager, at der er brug for yderligere redskaber, f.eks. på det teknologiske område, tager vi det op med Justitsministeriet."

Jacob Scharf understreger, at selv om PET er meget opmærksom på den teknologiske udvikling, satser tjenesten i stigende grad på meddelere, menneskelige kilder og forebyggelse.

"Meddelerne og kilder har højeste prioritet. Det er meget vigtigt for os, at vi har gode kilder, så det bruger vi mange kræfter på," siger han.

I fremtiden til PET også lægge større vægt på forebyggelse og har til det formål en særlig forebyggelsesafdeling, der udvikler nye metoder til at forebygge bl.a. radikalisering af unge muslimer.

"Det er nødvendigt, at vi når helt ud i lokalsamfundene, ud i de etniske lokalforeninger, på skoler og uddannelsesinstitutioner over hele landet," siger han.

I den forbindelse har PET's meget omtalte kontakt til en række fremtrædende danske imamer været en slags pilotprojekt.

"Vi er nødt til at have en lokal forankring, hvis vi skal have fat i de radikaliserede unge," siger han og forklarer, at noget af det, PET gerne vil have de lokale kontakter til at bide mærke i, er unge muslimer, som pludselig ændrer opførsel.

"Det kan være en ung mand, der pludselig bliver ekstremt religiøs og begynder at missionere over for omgangskredsen, eller en dybt religiøs person, som pludselig smider skæg og kjortel og begynder at opføre sig meget vestligt," siger han og understreger, at PET løbende analyserer, hvorfor og hvordan den radikaliseringsproces, der kan føre til terrorisme, foregår.

Forældet virkelighed

Når det kommer til spørgsmålet om borgernes adgang til at se, hvad tjenesten ligger inde med af oplysninger fra Den Kolde Krig, er spionchefen mindre åben.

"Vi behandler alle ansøgninger fra borgere, der ønsker at få oplyst, om vi har registreret oplysninger om dem, på samme måde; nemlig efter de gældende regler for PET's virksomhed. Og der er det jo sådan, at ifølge offentlighedsloven gælder retten til aktindsigt ikke for straffesager," siger han.

- Kræver det argument ikke, at I har forberedt en straffesag?

"Offentlighedslovens regler gælder ikke for politiets efterforskning, og det er tilfældet, uanset om der er tale om PET eller det øvrige politi. Det er vores faste procedure, at vi ikke fortæller, om vi har oplysninger liggende om en borger, eller om vi ikke har."

- Men der er jo tale om afsluttede sager fra Den Kolde Krig, en æra, der for længst er forbi?

"Ja, det kan godt være. Men vi ønsker ikke at afsløre vores arbejdsmetoder, f.eks. hvordan vi har indsamlet forskellige oplysninger. Mange af de metoder, vi anvendte dengang under Den Kolde Krig, er de samme, som vi anvender i dag, så det er i høj grad også et spørgsmål om at bevare det, vi kalder vores operationssikkerhed. Dernæst kan oplysningerne være indhentet fra lande, vi samarbejder med, og som vi heller ikke ønsker at afsløre, og endelig kan der være et hensyn til statens sikkerhed," siger spionchefen.

"Det er klart, at vi hele tiden kigger meget konkret på det her spørgsmål. Og det har jo også betydet, at vi har givet f.eks. forskere adgang til en del af vores arkiv fra Den Kolde Krig, den såkaldte DIIS-samling. Der er også enkelte borgere, som er omtalt i DIIS-samlingen, som har fået lov at se det samme materiale, som forskere har fået adgang til. Det er et arbejdsområde, hvor PET bruger ganske mange kræfter. Det er et stort arbejde at vurdere, om fortrolige oplysninger kan afklassificeres eller ej."

- Justitsministeren ønsker større åbenhed, bl.a. for at undgå myter om PET. Når I hverken vil svare buh eller bæh til alle de folk på ventrefløjen, der tror, de er blevet registreret for 30-40 år siden, øger I så ikke myterne?

"Jeg er ikke enig i den præmis. For det gælder i mange sammenhænge og ikke specielt for PET, at borgerne ikke har adgang til at se, hvad politiet har af oplysninger. Du kan ikke som almindelig borger få adgang til alle oplysninger i politiets kriminalregister eller i Schengen-samarbejdets database for den sags skyld. Så det er helt forkert at fremstille det, som om PET er specielt tillukket."

PET krænker ikke

"Hvis vi nu forestillede os, at en hvilken som helt borger når som helst skulle have fuld adgang til vores oplysninger, så kunne vi simpelthen ikke fungere. Så opgaven for os er at skabe større tillid blandt borgerne uden nødvendigvis at skulle fortælle, hvilke personer vi eventuelt måtte kigge nærmere på."

- Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i den såkaldte Sehested-dom erklæret, at det svenske sikkerhedspoliti krænker borgernes rettigheder ved fortsat at opbevare registreringer fra 1960'erne. Gør PET ikke det samme?

"Vi har omfattende retningslinjer for, hvordan vi opbevarer og registrerer oplysninger. Og vi har Wamberg-udvalget til at føre kontrol med, at vi overholder de retningslinjer."

- Men krænker PET ikke borgernes rettigheder?

"Hahaha... nej, det mener jeg ikke, at vi gør. Vi gennemgår løbende, om vi overholder de meget omfattende retningslinjer, bl.a. om at slette registreringer, hvis der efter ti år ikke er kommet nyt i sagen. Jeg er sikker på, at både de gældende retningslinjer og vores arbejde ville kunne holde til en retlig efterprøvelse, hvis det skulle komme dertil. Det er jo en mulighed, vi hele tiden må tage højde for. Og sig mig så lige: Hvad skulle vores interesse være i at gemme forældede oplysninger, som vi ikke længere har brug for?"

- Når alle dem, der på Informations opfordring har søgt indsigt i deres egne sager, får nej, er det så fordi, alle oplysninger fra dengang er slettet?

"Altså, mit bud vil være, at langt de fleste af dem, der søger, har vi ingenting på," siger PET-chefen.

Han lader sin pressemedarbejder følge os igennem den sikrede glasdør og ned i stueetagen til receptionen, hvor et par uniformerede kurerer med diskrete øresnegle netop er ankommet.

På disken ligger to specialbyggede metalforede attachémapper.

"Pas lige på vores gæster," advarer den kvindelige receptionist.

Den ene af kurererne smækker omgående låget ned, mens den anden får travlt med at få en kvittering for afleveringen af PET/HEM-kuverter nummer 071-077.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

PET = GESTAPO = CIA = STASI

Hvor er det terroren kommer fra?
De fleste journalister ved det meget godt. Hvorfor skriver de ikke om hvad der i virkeligheden foregår? Hvem de egentlige terrorister er?
Eliten og vores 'såkaldte' ledere er ansvarlige for terroren. Og os alle, journalister, bagere, studerende, advokater, politifolk etc.. som ikke stiller spørgsmål og ser det åbenlyse bedrag som vi er omringet af, vi er alle ansvarlige, præcis som tyskere som ikke gjorde noget i 30érne også var ansvarlige for at det gik så vidt.. Det er historien som gentager sig selv lige nu! Sandheden kommer meget snart frem! :-)

911 was an inside job!
NO NEW WORLD ORDER!