Læsetid: 4 min.

En splittet celle forlader anklagebænken

Alle fire tiltalte i terrorsagen fra Vollsmose er nu blevet krydsforhørt foran nævninge og dommere i Østre Landsret. Odense-cellen er de fire blevet kaldt. Men i så fald er der sket en celle-deling
Den 5. september sidste år blev ni mand anholdt og i dag sidder fire på anklagebænken i Vollsmose-sagen. Gruppen planlagde ifølge anklagemyndigheden at bringe en eller flere bomber til sprængning og tiltales for terror. Billedet stammer fra Odense Byret i fjor, hvor de sigtede blev fremstillet første gang. Sagen verserer for tiden ved Østre Landsret for et nævningeting. I dag skal PET-s civilagent afgive forklaring for første gang. Arkiv

Den 5. september sidste år blev ni mand anholdt og i dag sidder fire på anklagebænken i Vollsmose-sagen. Gruppen planlagde ifølge anklagemyndigheden at bringe en eller flere bomber til sprængning og tiltales for terror. Billedet stammer fra Odense Byret i fjor, hvor de sigtede blev fremstillet første gang. Sagen verserer for tiden ved Østre Landsret for et nævningeting. I dag skal PET-s civilagent afgive forklaring for første gang. Arkiv

Tariq Mikkel Khan

Indland
15. oktober 2007

Hvis man kunne måle temperaturen mellem de fire tiltalte på anklagebænken i Østre Landsret, ville termometeret vise frostgrader.

I fredags sluttede første akt i retssagen mod den såkaldte Odense-celle. Forud er gået 14 dage bag nedrullede gardiner og svært bevæbet politi. Her er de tiltalte blevet krydsforhørt af såvel anklagere og forsvarer i det, Lene Espersen har kaldt "noget af det alvorligste, der er sket i Danmark nogensinde".

De fire mænd tiltalte står tiltalt efter straffelovens paragraf 114, stk. 1 "for forsøg på terror med fortsæt at skræmme den danske befolkning og destabilisere samfundsstrukturen ved at ville sprænge en eller flere bomber i Danmark eller udlandet".

Det kan give livsvarigt fængsel, og den 22-årige AK risikerer at blive udvist.

Alle fire nægter sig skyldige, og forsvarerne afviser anklagerne. Det var PET's civile agent, der lokkede og skubbede på, siger de. Uden ham havde der aldrig været nogen bombeplaner.

Her er de fire tiltalte helt enige. Civilagenten LH, der skal i vidneskranken fra i dag, var den, der pressede på. De andre "jokede", når de talte om bomber på Vejle banegård eller på Flemming Roses dørtrin.

Det var for at spille "cool smart" over for LH, fortalte den 19-årige RD.

Hovedmændene

Men der er også kommet sprækker i sammenholdet.

De første mange dage gik det ellers meget godt. Det var der, de to hovedmænd, den 34-årige MZ og den 22-årige AK, sad i vidneskranken. Størstedelen af beviserne - sprængstofferne og bombemanualerne - er fundet i deres hjem. Hos den MZ fandt politiet en række kemikalier, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer, de fandt svovl i et kaffefilter i et hulrum i køkkenet og en cd med bombemanualer gemt i den 34-åriges toilettaske. Kronen på værket var glasflasken med 50 gram af sprængstoffet TATP, som stod på MZ's badeværelse.

Den 34-årige benægter ikke, at han ved, hvordan man fremstiller TATP. Men sprængstoffet skulle bruges til fyrværkeri, forklarede MZ igennem sin arabiske tolk.

"Alt det her var blot kemiske eksperimenter for mit vedkommende," fastholdt MZ.

"Det passer ikke, at der er nogen, der ville lave en bombe. Det var LH, der startede det her," sagde han.

Sådan lød det også fra næste mand i vidneskranken. Det var LH, der pressede på, var det gennemgående mantra fra den 22-årige AK.

Den unge kurder og slagterlærling virkede afslappet efter de tre dages afhøring af vennen. At de to viste tegn på en indbyrdes forståelse, mente i hvert tilfælde nævningene, som advarede dommeren om, at AK og MZ "signalerede til hinanden".

Selv kom AK til at sidde seks dage i den varme stol, hvor han gentagne gange måtte tørre sveden af panden.

Og lige for at slå det fast: De downloadede bombemanualerne med videre, som politiet har fundet på AK's computer, gavner ikke hans sag. Stemplet i passet fra rejsen til Irak gør heller ikke. For der gik rygter i moskeen om, at AK var taget til Irak for at kæmpe på oprørernes side. Måske fortryder AK også de 1.000 kroner, han gav til civilagenten til indkøb af gødning. Politiet mener, at den skulle bruges til at fremstille sprængstof.

Selv siger AK, at han forsøgte at stoppe LH. Men først skulle han vinde danskerens tillid ved at spille med på legen.

En nervøs mand

Så langt så godt. Men så kom turen til de to mindre fisk: den 33-årige danske konvertit AA og hans gode ven, den 14 år yngre RD.

AA er en nervøs mand. Han lider af social angst, men er også godt gammeldags bange. Politiet har fundet nogle sedler med kemikalienavne i hans hjem, en annonce for gasflasker og en cd med taler af Osama bin Laden. Småting, kunne man sige. Måske er det også derfor, at AA mest af alt virker bange for de andre mænd på anklagebænken.

For AA har ikke været tavs, mens han har været i politiets varetægt. I løbet af de 13 måneder og de talrige forhør har han afgivet forklaringer, der kan blive yderst belastende for de andre tiltalte.

"RD og AK havde diskuteret eventuelle bombemål, men de var uenige om målet. RD ville sprænge en bombe i Irak, mens AK ville sprænge en bombe i Europa," er en af de ting, AA ifølge politirapporterne har forklaret.

"Indicier fra min side," sagde en tydeligt utilpas AA, der ofte blev bedt om at tale højere. "Undskyld," sagde han og talte lavmælt videre. Men på trods af nervøse henvisninger til en svigtende hukommelse og frygten for sin mors sikkerhed slap AA ikke for at forholde sig til sine tidligere forklaringer. Og flere gange bekræftede han, at "jeg nok havde sagt sådan, hvis det står der".

AA kom til at sidde tre dage i vidneskranken, og efterhånden som den 33-årige danskers belastende udsagn fra afhøringsrapporterne blev læst op, holdt den før så afslappede AK op med at smile. Han begyndte at stirre ned i bordet, og undgik øjenkontakt med den nervøse mand i vidneskranken.

Men det skulle blive endnu værre.

Den næste mand i vidneskranken, den 19-årige RD, har nemlig også været yderst meddelsom over for politiet.

"Afhørte forklarede spontant, at AK tog til Irak for at kæmpe," lød det eksempelvis fra en af afhøringsrapporterne.

"Jeg løj 90 pct. af tiden," sagde RD i retten i sidste uge. Forklaringen fra den 19-årige var nu ændret, så den mindede om de andres: Det var LH, der var opsat på, at de skulle snakke om bomber og jihad.

Da den yngste af de tiltalte som den sidste i fredags rejste sig og forlod vidneskranken, fik han heller ikke længere øjenkontakt med de andre.

Fra i dag kl. ni og fire dage frem sidder civilagenten LH i vidneskranken. Han er i modsætning til de fire tiltalte beskyttet af særlige forholdsregler, som betyder, at pressen må nøjes med at høre hans forklaring via højtalere i et tilstødende lokale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her