Nyhed
Læsetid: 3 min.

SR-krav: Trepartsaftale uden om kvalitetsreform

Oppositionen er frustreret over forløbet omkring kvalitetsreformen. S og R vil sammen med fagbevægelsen adskille reform og trepartsaftale. Det afviser regeringen blankt
Indland
23. oktober 2007

Ikke en lyd. Det var i går eftermiddags status på, hvad oppositionen har hørt om regeringens planer for forhandlingerne om kvalitetsreformen. Målet er ellers, at reformen skal være på plads med udgangen af denne måned, men det bliver svært at nå, lyder det fra S og R, der har hver deres dagsorden med til forhandling i Finansministeriet.

"Det står sløjt til. Hvis det skyldes, at regeringen har meget travlt, ligger det på den flade hånd at prioritere og forhandle finansieringen af den fornuftige trepartsaftale først," siger R-formand, Margrethe Vestager.

Ifølge et S-notat har Finansministeriet afsat i alt 7,1 mia. kr. til kvalitetsreformen, men notatet viser samtidig, at knap halvdelen af regeringens oplæg er gamle forslag, mens hele 2/3 er gamle penge - primært fra globaliseringsaftalen. Det gælder ikke mindst for trepartsaftalen, som med lidt over fire mia. kr. er langt det dyreste initiativ i reformen. Men SR vil ikke acceptere, at VK blot genbruger globaliseringspengene til trepartsaftalens satsning på uddannelse. Derfor vil også politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) gerne forhandle finansieringen af trepartsaftalen separat: "Hvis man vil tage alle trepartsinitiativerne og løse for sig selv, er det en fantastisk god idé. Så kan vi fokusere på det, der ikke allerede er aftalt, og komme i gang med de egentlige forhandlinger, " siger han.

Forhandler i dag

Trepartsaftalen har til formål at sikre flere sosu-praktikpladser samt give et løft til efteruddannelse. Og LO's formand, Hans Jensen, mener heller ikke, at regeringen bør rode aftalen sammen med de øvrige kvalitetsinitiativer.

"Det afgørende for mig er, at de aftaler, vi som lønmodtagere har lavet med regeringen ligger i trepartsaftalen. Hvis man ikke skiller den aftale fra kvalitetsreformen, får man politisk rodet tingene sammen. Det bliver uigennemsigtigt," siger Hans Jensen.

Men Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, kalder det 'en meget mærkelig debat'. "Partierne skylder at diskutere med hinanden, og vi mødes til forhandlinger i morgen (i dag, red.), hvor vi vil prøve at komme ind i realpolitiske forhandlinger," siger han og tilføjer: "Jeg diskuterer ikke forhandlinger, der pågår, men gerne understrege, at vi har lagt op til, at kvalitetsreformen har en klar sammenhæng med trepartsaftalen."

Indtil nu har der udelukkende været decentrale møder, hvor resortministrene ikke har haft mandat til at indgå aftaler. Efter 10 dage med småtræf uden håndtryk gik politikerne i sidste uge på efterårsferie. Det forløb gør det svært for både S og R at se omridset af en bred aftale. Margrethe Vestager anklager regeringen for at 'henkoge tilliden og sætte afbureaukratiseringen på dåse, mens man bliver enige om flere regler og brugerundersøgelser': "Jeg er meget skeptisk over for, hvad der kan lade sig gøre på to forhandlings-uger," siger hun.

Mia. til løn udelukket

Også Henrik Sass Larsen undrer sig over, at VK endnu ikke har indkaldt til forhandlinger.

"Måske har man meget travlt, men det er uhensigtsmæssigt, hvis vi bliver indkaldt med en times varsel. Naturligvis kommer vi, men det er ikke venligt af regeringen," siger S-ordføreren.

Men ifølge Troels Lund har de foreløbige sondringer har ført til konstruktive diskussioner på især social- og sundhedsområdet, før de mere intensive forhandlinger nu sætter ind: "Og jeg er fortrøstningsfuld og optimist i forhold til at få en bred aftale. Og er der brug for ekstra møder, tager vi dem," siger han.

Margrethe Vestager understreger, at R ikke vil tages som gidsler for et nyt styringssystem af den offentlige sektor uden at få klar dokumentation for, at flere af den nuværende regler for administration fjernes.

"Hvis vi skal sige ja til ny styring, må den gamle væk," siger hun. Også S lægger vægt på afbureaukratisering, men har samtidig deres egne kvalitetsrettigheder med på ønskesedlen, når der bliver indkaldt til møde. Samtidig vil partiet lægge pres på at få fem mia. kr. til løn til de offentligt ansatte med i aftalen. Noget regeringen hidtil har afvist.

"Lønreformen er meget vigtig. Vi kan tale nok så meget om kvalitet, men uden dygtige offentligt ansatte har vi et alvorligt problem," siger Sass Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her