Analyse
Læsetid: 2 min.

Statsministeren samler Khader og Kjærsgaard

Anders Fogh Rasmussen har med sin åbningstale skitseret et politisk grundlag, der er designet til at samle Pia Kjærsgaard og Naser Khader om en ny VK-regering.

Anders Fogh Rasmussen har med sin åbningstale skitseret et politisk grundlag, der er designet til at samle Pia Kjærsgaard og Naser Khader om en ny VK-regering.

Indland
3. oktober 2007

"Jeg kunne have skrevet de første 10 sider selv."

Det var en veltilfreds Naser Khader, der i går kommenterede statsministerens sjette åbningstale på Christiansborg. Specielt Anders Fogh Rasmussens ord om "global værdikamp" for ytringsfrihed og ligestilling blandt muslimer faldt i god jord hos Ny Alliances leder.

"Jeg opfatter talen som en åben invitation til os. Det virker, som om han er begyndt at vende blikket væk fra DF og hen imod midterpartierne," vurderede Naser Khader.

Men sådan hørte man slet ikke talen hos Dansk Folkeparti.

"Jeg tror, vi talte op, at de første 10 minutter gik med at angribe den her fundamentalisme og de store problemer, vi har her i Danmark med utilpassede indvandrere. Det kan man jo som DF'er ikke være ked af," lød det fra DF's Kristian Thulesen Dahl.

Reaktionerne vidner om, at Anders Fogh Rasmussen med sit plan om at bekæmpe radikaliseringen og opprioritere de danske værdier i integrationen har fundet en værdipolitisk platform for en eventuel kommende VK-regering med opbakning fra både Dansk Folkeparti og Ny Alliance.

Udlændingepolitikken kan ikke strammes yderligere med Ny Alliance. Tværtimod vil Naser Khader lukke asylcentre.

Men Anders Fogh Rasmussen vil kunne samle Pia Kjærsgaard og Naser Khader om kampen mod radikalisering og for frihedsrettighederne i en valgkamp. Det var generelt en åbningstale, det var vanskeligt for oppositionen at være voldsomt uenig i.

S: Hang ikke sammen

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, kaldte det "en superflot tale" fra en statsminister, der halser efter socialdemokratiske dagsordener.

Den hang bare ikke sammen med virkeligheden og de demonstrerende offentligt ansatte uden for Christiansborg, mente hun.

Ja, Centrum-Demokraternes Louise Frevert mente, at åbningstalen 'støvede' CD's mærkesager af.

Anders Fogh Rasmussen vil givetvis forsøge at lokke de radikale med i efterårets kvalitetsreform, men han har først og fremmest lagt et spor, der balancerer mellem Ny Alliance og Dansk Folkeparti frem mod et folketingsvalg. Med en hurtig 10-punktsplan om at skaffe mere arbejdskraft, der ventes præsenteret i dag, og en langsigtet arbejdskraftkommission, glæder han midterpartierne. Men hvor han i september sendte Dansk Folkeparti op i det røde felt med et oplæg om at åbne dørene for udenlandsk arbejdskraft, så understregede han i åbningstalen indsatsen for at trække de sidste danskere og herboende indvandrere ind på arbejdsmarkedet.

Helle Thorning-Schmidt er skeptisk over for regeringens udspil til en kvalitetsreform for den offentlige sektor, og netop den reform og de offentligt ansatte ser ud til at blive udslagsgivende for, hvornår statsministeren udskriver valg.

Anders Fogh Rasmussen har med sin lille rokade i september bevaret muligheden for at bruge den socialdemokratiske modstand til at trykke hurtigt på knappen.

Men han kan også tænkes at bringe en aftale i hus omkring nytår og udskrive valg først i det nye år.

Foreløbig har Anders Fogh Rasmussen skitseret et politisk grundlag, der er designet til at samle Pia Kjærsgaard og Naser Khader om en ny VK-regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her