Læsetid: 3 min.

Stilen til forskel

Tolv dage før LO's kongres vælger ny formand, er det stadig umuligt at sige, om det bliver Tine Aurvig-Huggenberger eller Harald Børsting, der kommer til at efterfølge Hans Jensen som formand for LO
Tolv dage før LO's kongres vælger ny formand, er det stadig umuligt at sige, om det bliver Tine Aurvig-Huggenberger eller Harald Børsting, der kommer til at efterfølge Hans Jensen som formand for LO
19. oktober 2007

Intet er afgjort her 12 dage før, de 800 delegerede på LO's kongres i Falkoner Centret i København vælger deres nye formand. I modsætning til et folketingsvalg, hvor medierne hver dag flyder over med nye meningsmålinger, er det ikke muligt at give et præcist billede af, hvordan kandidaterne står.

Da de delegerede fra de 17 medlemsforbund stemmer anonymt og ikke er forpligtet til at følge anbefalingen fra deres forbundsformand, kan man reelt ikke spå om udfaldet.

For godt tre uger siden offentliggjorde Ugebrevet Mandag Morgen godt nok en prognose, der viste, at nuværende LO-sekretær 54-årige Harald Børsting står som favorit til at vinde.

Ifølge prognosen står han til at få mindst 55 procent af stemmerne, mens nuværende næstformand 44-årige Tine Aurvig-Huggenberger kun kan samle opbakning fra 45 procent af de delegerede. Prognosen er lavet af LO Storkøbenhavn på baggrund af samtaler med medlemmer af hovedbestyrelserne af de enkelte forbund.

Men formanden for de 140.000 medlemmer af Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, betegner denne prognose som "vildledning og spin", hvilket han begrunder med, at formand for LO Storkøbenhavn, Peter Kay Mortensen, støtter Harald Børstings kandidatur.

Selv foretrækker Torkild E. Jensen Tine Aurvig-Huggenberger.

"Hun kommunikerer godt, og både hendes person og alder gør, at hun i højere grad end Harald Børsting appellerer til de unge," siger Torkild E. Jensen.

Tid til en kvinde

I det næststørste LO-forbund, HK, støtter formand John Dahl godt nok Harald Børsting. Men hvordan de delegerede fra HK ender med at stemme, er et åbent spørgsmål, da de fire sektorformænd i HK alle anbefaler Tine Aurvig-Huggenberger. John Dahl afviser at begrunde sin støtte til Harald Børsting, men fra formanden for HK/Privat, lyder begrundelsen for støtten til Tine Aurvig-Huggenberger:

"Det vil være godt at få en kvinde som LO-formand. Hun har gjort det godt i medierne og står for fornyelse alene i kraft af sin alder og har mange år foran sig. Og så kæmper hun for ligestilling, som er et vigtigt område for os i HK," siger Karin Retvig.

Andre sektorformænd i HK giver lignende begrundelser for at stemme på den nuværende næstformand.

Stærk profil

Men Harald Børsting har også en række magtfulde støtter. Blandt andet foretrækker Poul Erik Skov Christensen formanden for 3F, det største LO-forbund, den nuværende LO-sekretær.

"Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Harald Børsting vil være bedst. Han har en utrolig stærk profil og et indgående kendskab til kerneområder som uddannelse og arbejdsmarked," siger Poul Erik Skov Christensen.

Han mener ikke, at Tine Aurvig-Huggenbergers høje profil i medierne nødvendigvis er et plus.

"Det handler ikke om at komme i medierne for enhver pris. Og jeg er sikker på, at Harald Børsting vil få stor omtale på grund af de resultater, som han vil skabe," siger 3F-formanden.

Også formanden for de 260.000 medlemmer af FOA, Dennis Kristensen, ser helst Harald Børsting som Hans Jensens efterfølger.

"Vi har flere gange været uenige med Tine, når det kommer til velfærdspolitik, hvor vi synes, hun er gået for langt i hendes holdning til udlicitering og brugerbetaling," siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Skønhedskonkurrence

Står det til direktør i konsulentfirmaet Advice A/S, Jesper Højberg, har LO mest brug for at markere sig tydeligt i medierne, som Tine Aurvig-Huggenberger lægger vægt på i sin valgkamp.

"LO får ikke respekt, synlighed og dermed nytteværdi nok, hvis ikke en kommende formand aktivt spiller med i offentligheden," siger han.

Han sætter ikke så meget lid til Harald Børstings hovedbudskab om at "vende tilbage til rødderne".

"En ny LO-formand får jo ikke love til at komme ud til medlemmerne. Det er lokalafdelingerne i de enkelte forbund, der skal stå for den opgave," siger han.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, mener først og fremmest, at det er stilen, der adskiller Tine Aurvig-Huggenberger og Harald Børsting.

"Der er ikke særligt store politiske forskelle mellem de to kandidater. Det bliver nødt til at favne bredt under alle omstændigheder," siger Flemming Ibsen.

Professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Jørgen Steen Madsen, tør ikke spå om udfaldet af formandsvalget.

"I sidste ende handler det om mavefornemmelsen hos de delegerede. Det er lidt som et folketingsvalg, hvor de store partier nærmer sig hinanden, og hvor stilen bliver afgørende. Her spiller det også ind, at de fleste delegerede kender de to kandidater rigtigt godt, fordi de har mødt dem masser af gange," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu