Læsetid: 3 min.

'Tak for en fremkommelig debat'

Naser Khader debuterede som partiformand; gav og fik en kold skulder af Pia Kjærsgaard, mens Socialdemokraterne tog endnu et skridt mod de radikale under gårsdagens åbningsdebat i Folketinget
Statsminister Anders Fogh Rasmussen takkede for en overordentlig fredelig og fremkommelig debat, efter første del af Folketingets åbningsdebat.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen takkede for en overordentlig fredelig og fremkommelig debat, efter første del af Folketingets åbningsdebat.

Jens Dige

Indland
5. oktober 2007

For et år siden skændes de internt om linjen som menige radikale - i går fandt de to debuterende partiformænd sammen om H.C. Andersen under Folketingets åbningsdebat. Imens den radikale leder, Margrethe Vestager, tog afsæt i Andersens 'I Danmark er jeg født', da hun problematiserede asylbørns vilkår på centrene, tyede Naser Khader til 'Klods Hans' i en direkte kritik af Pia Kjærsgaards dominans.

"Helt ærligt: Hvis jeg havde været Klods Hans, så var jeg vendt om - længe før jeg nåede frem til prinsessen," bedyrede formanden for Ny Alliance.

Den svada kom et par timer efter, at de to havde haft deres første træfning i forlængelse af DF-formandens tale. Naser Khader udbad sig svar på, hvorfor den nu ekskluderede Merethe Egeberg Holm på DF's landsmøde havde fået klapsalver for sin opfordring til, at alle muslimer skulle ud af Europa. Kjærsgaard nægtede at svare: "Hus forbi - jeg melder pas," lød det fra en tydeligt frustreret DF-formand, som også måtte afvise, at DF har givet udtryk for, at de er fuldstændig ligeglade med asyl-ansøgerne.

"Det er en tarvelig retorik af hr. Khader, den hører ikke hjemme her. Egentlig burde hr. Khader og jeg stå sammen om det her - ligesom vi gjorde under Muhammedkrisen," fastslog Pia Kjærs-gaard.

Pia skylder undskyldning

Senere på dagen kom Kjærsgaard i klammeri med Villy Søvndal, da hun beskyldte SF's ungdom for at genere hende under tirsdagens demonstrationer. Søvndal fandt det usandsynligt, at hans unge kunne ty til sådanne metoder - sagen blev undersøgt af håndgangne SF'ere, som kunne melde tilbage, at det var unge fra en organisation tilknyttet Enhedslisten, der stod bag chikanen. Det fik Søvndal til omgående at sende en pressemeddelelse ud med krav om en offentlig undskyldning af Pia Kjærsgaard. En undskyldning, han ikke skal regne med at få, idet DF fastholder, at SFU var involveret.

Den konservative tale havde fokus på solidaritet med de svageste og forsvar for ytringsfriheden, og ordføreren Pia Christmas Møller slap ikke for at måtte forsvare sit særstandpunkt på ønsket om en EU-afstemning, som hun betegnede som 'dialogfremmende og demokratifremmende'. Men til Pia Kjærsgaards skuffelse afviste Christmas Møller at stemme imod sit parti, hvis dette måtte beslutte af afvise en afstemning om traktaten.

Imens DF og S slås om at ville gøre det godt for pædagoger og hjemmehjælpere, så havde den radikale leder fundet sine egne offentligt ansatte: Fængselsfunktionærerne.

"De er et eksempel på kernemedarbejdere i den offentlige sektor, hvis arbejdsmiljø i den grad halter," lød det fra Vestager, som lagde stor vægt på en afskaffelse af ventetiden på asylcentre. For få uger siden imødekom Socialdemokraterne det radikale ønske om en snarlig skattereform, og i går åbnede Helle Thorning-Schmidt endnu en dør til et SR-samarbejde, da hun udtrykte vilje til at lade asylansøgere bo uden for centrene.

Overordentlig fredeligt

S-formanden brugte ikke overraskende sin taletid på kritik af regeringens velfærdspolitik og mindede om statsministerens ønske om et samfund, hvor bistandsklienten kan blive bankdirektør.

"Jeg skal ikke kunne sige, hvor mange bistandsklienter, der er blevet bankdirektører. Jeg har ikke hørt om nogen. Men jeg ved, at den økonomiske fattigdom er steget - uden at den sociale mobilitet er blevet bedre," konstaterede Thorning-Schmidt, der endnu engang måtte understrege, at S går til valg på skattestoppet, som kun kan afskaffes med opbakning fra mindst et af de tre borgerlige partier. Sidst på eftermiddagen indtog statsministeren talerstolen; langede hårdt ud efter den socialdemokratiske slingrekurs på skattepolitikken og afviste ønsket fra oppositionen og Ny Alliance om at lade asylansøgere bo og arbejde uden for centrene.

"Det ville være meget betænkeligt, hvis asylansøgere, der kommer til Danmark, skal suses ud i samfundet uden at kunne begå sig," lød det fra Fogh, der takkede for 'en overordentlig fredelig og fremkommelig debat.'

Ved redaktionens afslutning var debatten om skat, velfærd og værdipolitik fortsat i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her