Læsetid: 2 min.

Terrortiltalt følte sig truet

Der blev talt om at bombe banegården i Vejle og gjort forsøg med sprængstoffer. Konvertitten AA ville væk, men følte sig tvunget tilbage til moskeen. Det fortalte han i retten i går
Indland
5. oktober 2007

I går var vejret koldt og klart. Men inden for kørte blæserne, og solen bagte i timevis på den 33-årige dansker, der for anden dag sad i vidneskranken i Østre Landsret.

At den 33-årige AA, også kendt som 'konvertitten', svarede på anklagerens spørgsmål med rystende stemme, skyldes måske ikke kun, at han er tiltalt for en meget alvorlig forbrydelse. Under gårsdagens retsmøde blev det klart, at han har følt sig truet af flere af de andre tiltalte. Og måske stadig gør.

"Jeg vil helst ikke udtale mig af hensyn til min egen sikkerhed," sagde AA.

Han så ellers meget til dem sidste sommer. Både i moskeen og privat. Selvom han beskriver sig selv som på den "dybeste bund" i hierarkiet, var han en af drengene. En man kunne snakke om gasflasker og prøvesprængninger med. Det bekræftede AA i går.

Tanker om at sprænge en bombe på banegården i Vejle hørte AA også om, fortalte han. Den 22-årige AK havde talt om at putte en bombe i en rygsæk. Om han ville sprænge sig selv i luften eller bare stille den fra sig på banegården, kan AA ikke huske.

Den midtjyske banegård blev dog afvist som bombemål, fordi - som en af de andre tiltalte, MZ, påpegede - andre muslimer kunne komme til skade.

AA tilføjer, at han opfattede idéerne som "varm luft".

Mod min gode vilje

Hen over sommeren sidste år blev den 33-årige mand mere og mere bange. Han optrappede medicinen for sine angstanfald.

"Jeg følte mig under et enormt pres," fortalte han i går.

Derfor forsøgte den troende danske muslim at holde sig væk fra moskeen. Han var ved at gå i panik, fortalte han. I øvrigt gik der ubehagelige rygter om ham i moskeen. AA sendte beskeder til flere af sine bekendte. Her skrev han, at han havde skiftet nummer og overvejede at flytte fra Bøgeparken. I moskeen skulle de heller ikke regne med at se ham mere.

"Men du kom tilbage. Hvorfor?" spurgte anklager Charlotte Alsing Juul.

"I visse tilfælde blev jeg nødt til at vende tilbage mod min gode vilje," svarede AA, der i går forklarede, at han var blevet opsøgt på sin bopæl. Også hans mor havde fået besøg af "langskæggede mænd".

Hvem de mænd var, vil AA meget nødigt fortælle.

"Det vil jeg helst ikke ind på af hensyn til min kone og min mor," sagde han.

Alligevel læste anklageren op fra en forklaring, som AA gav i december sidste år, mens han sad varetægtsfængslet. Her nævnes den 22-årige AK og den 32-årige MZ, som nærmest skulle have truet den 33-årige tilbage "med hårde ord".

Da danskeren i går forlod vidneskranken, var der ingen øjenkontakt mellem ham og de andre tiltalte. Den yngste, RD, rystede på hovedet, inden han forlod retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her