Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tiltalte: 'Jeg løj'

'Løgnerier fra min side'. Sådan siger den 18-årige tiltalte om sine tidligere forklaringer til politiet. Nu vil han fortælle sandheden, lød det i retten i går
Indland
10. oktober 2007

Man må gerne lyve, hvis man er muslim. I hvert tilfælde i visse situationer, sagde den 18-årige RD i Østre Landsret i går. Sidste efterår sad den unge palæstinenser i sådan en situation. Han var varetægtsfængslet, sigtet efter terrorlovens paragraf 114 og blev afhørt af politiet. Men nu fortæller han sandheden, siger han.

Det var skiftedag i Østre Landsret i går. To meget forskellige mænd skulle i vidneskranken. Om formiddagen den synligt nervøse konvertit AA og senere den 14 år yngre, men meget mere bestemte RD. Anklagemyndigheden mener, at de udgør halvdelen af en terrorcelle fra Odense-forstaden Vollsmose. RD siger, at de bare var venner.

Dem har AA ellers ikke mange tilbage af. I hvert tilfælde ikke i retslokalet på Fredericiagade. Under de tre dages afhøring af AA er der kommet ting frem, som ikke gavner den danske muslims medtiltalte. For selvom han har kaldt oplysningerne fra afhøringsrapporterne for "indicier fra min side" og henvist til sin svigtende hukommelse, har han fortalt om bombemål og prøvesprængninger. Og han har med nervøs stemmeføring fortalt, at han har følt og stadig føler sig truet af den 22-årige AK og den 34-årige MZ.

Derfor var det heller ikke hos de andre tiltaltes forsvarere, at AA skulle finde sine venner i går.

"Har du overhovedet talt med min klient under fire øjne," vedblev MZ's forsvarer Hugo Steinmetz. Kun 3-4 gange måtte AA erkende.

AK's forsvarer, Bjørn Elmquist, spurgte ind til AA's angstanfald. Fik den 33-årige sin nervemedicin i fængslet, da han blev afhørt, og hallucinerede han, ville Bjørn Elm-quist vide.

Og RD's forsvarer, Georg Stensboe, sagde ligeud: "Man kan godt komme i tvivl om det, du siger, er noget, du har oplevet, eller noget, du gætter dig til."

Anderledes gik det for den 18-årige RD, der skulle i vidneskranken efter middagspausen.

Løgnerier

Den yngste af de tiltalte kunne ellers godt være havnet i samme situation som sin ven, konvertitten AA, der nu ikke får øjenkontakt med de andre tiltalte. RD har også under afhøring sagt ting, der ikke gavner de andres sag. Men den unge palæstinenser tog i går fuldstændig afstand fra sine egne ord.

"Løgnerier fra min side," sagde RD igen og igen, når politianklager Jakob Beyer konfronterede RD med ting, han tidligere har sagt til politiet.

"Afhørte forklarede spontant, at AK tog til Irak for at kæmpe," lød det eksempelvis.

"Jeg løj," sagde den 18-årige straks.

Det må muslimer godt i helt særlige situationer, forklarede han.

Han var uskyldig og følte, at han var blevet lokket i en fælde.

"Lyver du så også nu?" spurgte landsdommer Folmer Teilmann.

"Nej, for jeg har besluttet mig for at fortælle sandheden," sagde RD, der efter sin løsladelse fik dårlig samvittighed over for de andre. Han er den eneste af de tiltalte fra den såkaldte 'Odense-celle', som på nuværende tidspunkt ikke er i politiets varetægt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her