Læsetid: 3 min.

'De unge skal ind i politikernes synsfelt'

Foreningen Yngresagen arbejder for, at de unge skal tages mere seriøst - som de fremtidige skatteborgere, de er, forklarer en af dens drivende kræfter
15. oktober 2007

"De unge er meget rammende blevet kaldt 'politikernes blinde vinkel'. Og politikerne famler i blinde, for de kan ikke se de unge. Med Yngre-sagen ønsker vi at gøre de unge synlige. Og at de skal høres."

Sådan forklarer den 25-årige Niels Valdemar Vinding, der er studerende og med-lem af Studenterrådets præsidium på Københavns Universitet, sit engagement i den forholdsvis nystiftede forening Yngresagen, hvor han har titel af "regionsansvarlig for Hovedstaden". Foreningen har netop rundet medlem nr. 984.

- Yngresagen lyder som et navn, der er inspireret af Ældresagen?

"I medierne har det været udlagt som, at Ældresagen har fået en lillebror. Og det er ikke helt ved siden af. Vi arbejder med deres fulde velsignelse, og de giver os professionelle råd."

Om Yngresagens program forklarer Niels Valdemar Vinding: "Bedre vilkår til unge - det er vores budskab. Og det handler om interesse for de unges forhold."

- Er der da for lidt interesse lige nu?

"Lige nu er der måske stor interesse, men det er vigtigt, at det er de unge selv, der præger den interesse. De unge skal tages seriøst som deltagere på universiteterne og i samfundet."

Universitetskrisen

- Handler det om penge?

"Det gør det som regel. Jo, det handler til dels om penge. Også på universiteterne, der er i en finansieringskrise. Der bliver sprøjtet for få penge ind - i forhold til, hvad der bliver forventet, der kommer ud. Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt Københavns Kommune koordinerer den indsats, der bliver gjort over for unge. Lige som på indvandrerområdet ser man mange godhjertede og positive initiativer, som løber ud i sandet, fordi der ikke er lavet en ordentlig behovsanalyse, og fordi der ikke bliver fulgt op."

- Er I en ny tids ungdomsoprør?

"Der er ikke tale om op-rør. Det er et ord, som er ladet. En floskel, man henter tilbage. Men det er rigtigt, at der er en oprejsning. Der er mange, som melder sig ind. Men Yngresagen arbejder inden for samfundets rammer."

- Altså en del af det etablerede system?

"Ja, vi er brede politisk - både SF'ere og KU'ere og ingen af delene."

Om sit eget politiske ståsted oplyser Niels Valdemar Vinding, at han "er glad kontingentbetalende medlem af Det Konservative Folkeparti".

- Hvad - mere konkret - er det, Yngresagen arbejder for?

"Bedre plads til unge. Og plads skal tolkes så bredt, som du kan: Plads i den offentlige debat, plads i byerne og plads i kollegier og ungdomsboliger," siger Niels Valdemar Vinding, der også er medlem af præsidiet for Københavns Universitets Studenterråd, med ansvar for boligforhold og arbejdsmiljø.

- Mere plads til unge betyder mindre plads til andre?

"Jae... Joe... Men det betyder også en bedre fordeling - en sund investering for samfundet. Der er en tilbøjelighed til at se de unge som brugere og klienter i samfundet - frem for at se dem som de fremtidige skatteborgere, de er."

Niels Valdemar Vinding understreger, at Yngresagen handler om mere en fordeling af penge mellem aldersgrupper:

"Det handler også om et frivilligt engagement, aktivitet, for alle de unge, som ikke nødvendigvis har det godt: De ensomme, de stressede, de, der føler et konstant pres for at vælge rigtigt og gøre det første gang."

- Hvordan får man det pres væk?

"Ved at holde op med at detailregulere og kontrolstyre - først og fremmest i uddannelserne."

Om arbejdet i Yngresagen i hovedstaden oplyser Niels Valdemar Vinding:

"Det handler om, at unge, der har noget, de gerne vil sige offentligt, sætter sig ned med en garvet journalist og skriver læserbreve og debatindlæg. Med det udgangspunkt, at de unge ved bedst, hvad der gavner de unge. Vi vil også gerne støtte de unge-vejledere og socialrådgivere, som til dagligt sidder med de unge, og som har den direkte kontakt. De kan opleve det, som om at meget går tabt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu