Læsetid: 2 min.

Universitetsfusioner lukker sprogfag

Ledelsen på Handelshøjskolen i København må lukke russisk og italiensk samt alle de sproglige kandidatuddannelser til tolk undtagen engelsk. Vi må ruste os til en hårdere konkurrence efter universitetsfusionerne, lyder forklaringen
17. oktober 2007

Bestyrelsen på Handelshøjskolen i København (CBS) skal i næste uge tage endelig stilling til om al undervisning i italiensk og russisk, samt fire ud af fem kandidatuddannelser til tolk skal lukke. Årsagen er, at alt for få studerende søger ind, forklarer institutleder for sprogfagene på CBS Alex Klinge. Han mener langt fra, det er nok, at Aarhus og Københavns Universitet tilbyder sprogfag, for Erhvervssprog på handelshøjskolerne er lang mere specialiseret viden om f.eks. juridiske og tekniske termer på italiensk og russisk.

"Den sproglige viden på Københavns Universitets sprogstudier er jo langt mere kulturel og litterær, derfor tror jeg også, at der vil opstå et hul af viden, hvis italiensk og russisk på CBS bliver lukket ned. Det er ikke noget, man umiddelbart vil mærke, men om ti år vil de danske virksomheder få et problem," siger Alex Klinge.

Hidtil er sprogfagene blevet reddet af omstruktureringer. De sidste fem år har CBS f.eks. haft stor succes med at tiltrække nye studerende til deres kombinationsuddannelser i kommunikation og sprog eller markedsføring og sprog. Problemet er bare, at de studerende primært vælger engelsk og til dels spansk. De øvrige fag på CBS har indtil nu finansieret de små sprog, men det kan ikke blive ved i længden, forklarer Alex Klinge - blandt andet på grund af universitetsfusionerne:

"Efter fusionerne står CBS mere alene, derfor må vi ruste os til en hårdere konkurrence og styrke institutionen forskningsmæssigt. CBS er primært finansieret af uddannelse, derfor er vi også ekstra følsomme overfor, at en større del af basismidlerne til universitetet bliver afhængige af, hvor gode vi er til at forske," forklarer Alex Klinge.

På sigt risikerer CBS også at skulle lukke for undervisningen i fransk og tysk, mener Alex Klinge.

Århus fortsætter

Ifølge dekan Børge Obel på Handelshøjskolen ved Aarhus Universitet (ABS) er der ingen planer om at lukke sprogfag lige foreløbig. Børge Obel ser ikke de store problemer i, at CBS må lukke for deres kandidatuddannelser til tolk.

"Nu er det jo ikke sådan, at tolkeuddannelsen forsvinder fra jordens overflade, for selvom det ikke er helt den samme uddannelse her, så vil vi stadig tilbyde translatøruddannelsen i engelsk, tysk, fransk og spansk," siger Børge Obel.

Russisk og italiensk som erhvervssprog vil derimod blive udryddet som erhvervssprog, for det udbyder ABS heller ikke.

Ligesom på Handelshøjskolen i København har sprogfagene på den århusianske handelshøjskole overlevet ved at kombinere sprog med kommunikation eller politik.

Børge Obel mener ikke, at ASB klarer sig bedre på grund af fusionerne. Handelshøjskolen i Århus har dog fået et økonomiske boost ud af fusionen med Aarhus Universitet. Men fusion eller ej, erhvervssprogene i Århus risikerer også at få problemer, hvis antallet af studerende til sprogfagene bliver ved med at falde:

"Sprogfag som fransk, der har svært ved at løbe rundt, vil vi også få problemer med på lang sigt, men det er svært at opretholde sprogfag, som de studerende hverken har stiftet bekendtskab med i folkeskolen eller gymnasiet," siger Børge Obel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu