Læsetid: 2 min.

UVVU skal ændres

Forskningspolitikerne er åbne overfor at ændre på beføjelserne til de udvalg, der skal vurdere videnskabelig uredelighed. Helt at lukke dem er der dog ikke stemning for, da der er brug for et uvildigt organ for forskningen, men ikke mindst for den enkelte forskers skyld
Indland
29. oktober 2007

Udvalgene Vedr. Videnskabelig Uredelighed (UVVU) er et retspolitisk misfoster, der ikke længere har beføjelser til at tage sig af de sager om dårlig forskning, som de er sat i verden for. Derfor kan politikerne ligeså godt lukke UVVU, mener en række forskere, som omtalt i Information i fredags.

Forskningsordfører for SF, Morten Homann, mener, det må være muligt at få udvidet UVVU's beføjelser, så udvalgene kan tage sig bedre af sager om videnskabelig uredelighed.

"Det er en god idé at have udvalg, som er uafhængige af universiteterne. Derfor mener jeg ikke man bare kan lukke UVVU. Men hvis udvalgene reelt er blevet impotente, så må vi gå tilbage og kigge lovgivningen efter i sømmene," siger Morten Homann.

Helmut Nyborg-sagen er et godt eksempel på, at UVVU også kan beskytte forskernes retssikkerhed, når der er opstået konflikt imellem forsker og universitet, mener SF-ordføreren.

Også Socialdemokraternes forskningsordfører Rasmus Prehn mener, at det er nødvendigt med en uvildig instans, der kan tage sig af spørgsmål omkring videnskabelig uredelighed og beskytte den enkelte forsker.

"Men hvis dem, der sidder og arbejder med sagerne mener, at UVVU skal laves om, så må vi prøve at finde en løsning," siger Rasmus Prehn.

Han mener, det vigtigste for uredelighedsudvalgene er, at der sidder højt kvalificerede fagfolk i dem, når forskellige sager skal behandles. Om det skal ske på universitetsniveau eller et mere overordnet niveau som i dag, vil han ikke tage stilling til før efter valget.

Retssikkerheden vigtigst

Formand for UVVU, landsretsdommer Poul Lodberg, er enig med de kritiske røster i, at der er meget snævre muligheder for udvalgene efter lovgivningen blev lavet om for to år siden.

"Vi arbejder inden for det regelsæt, der er nu, men der er meget strikte krav til arbejdet. Derfor kan det da godt krible lidt i fingrene, når man støder på forskning, hvor der er kritisable forhold, men det må vi ikke længere udtale os om. Jeg er dog ikke sikker på, at det vil være tilstrækkeligt at behandle disse sager i udvalgene for god videnskabelig praksis på universiteterne," siger Poul Lodberg.

Venstres forskningsordfører Torsten Schack Pedersen understreger, at der før valget blev udskrevet, var forhandlinger i gang om ændringer af UVVU's arbejde. UVVU hører under samme lov som forskningsrådene.

"Vi skal have en konstruktiv diskussion af, hvad vi kan gøre for at ændre på UVVU. Retssikkerheden er vigtig, så forskere, der skriver læserbreve eller siger deres mening, ikke risikerer at blive klandret for uredelighed. Ytringsfrihed skal jo også gælde dem, der har en akademisk titel," siger Torsten Schack Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her