
Knap tre ugers valgkamp ser ud til at blive en dyst om velfærd, skat og udlændinge, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) onsdag udskrev folketingsvalg til tirsdag den 13. november. Udskrivelsen sker for at rense luften efter lang tids valgrummel, forklarede han.
- Valgspekulationer kan føre til konkurrence om økonomiske overbud, sagde statsministeren fra Folketingets talerstol og fastslog, at regeringen vil gennemføre kvalitetsreformen af den offentlige sektor med et bredt flertal.
- Regeringen ønsker at holde fast i en ansvarlig økonomisk politik. Vi behøver et klart mandat, sagde Anders Fogh Rasmussen.
Venstre og De Konservative går til valg på regeringens økonomiske politik, kvalitetsreformen, jobplanen om mere arbejdskraft, en "fast og fair" udlændingepolitik samt mere integration.
Socialdemokraterne satser i stedet på bedre velfærd. Derfor vil partiet inddrage de 10 milliarder kroner i skattelettelser, som Folketinget vedtog tirsdag, hvis partiet vinder valget. Det oplyste partiformanden Helle Thorning-Schmidt på sit første valgpressemøde onsdag eftermiddag.
Valget nu er "det helt rigtige tidspunkt for os", sagde hun og understregede, at Socialdemokraterne står fast på en stram udlændingepolitik med 24-års-reglen om familiesammenføring.
I valgkampen vil Dansk Folkeparti ud over udlændingepolitik slå på bedre velfærd, støtte til VK-regeringen samt kravet om en folkeafstemning om EU's reformtraktat, forklarede partileder Pia Kjærsgaard.
- Temaerne bliver udlændingepolitik, kampen for danske værdier og pleje og omsorg, sagde hun.
De Radikales leder, Margrethe Vestager, oplyser senere onsdag, om partiet foretrækker Fogh eller Thorning-Schmidt som statsminister eller slet ikke vil pege på nogen. Samtidig fremlægges De Radikales valgprogram, forklarede næstformanden Morten Østergaard.
De Konservative slår på stabilitet, lovede partileder Bendt Bendtsen.
- Vi er ikke til eksperimenter, sagde han og påpegede bedre kræftbehandling og hensyn til familierne som partiets mærkesager.
Venstrefløjen vil have mere velfærd, fastslår såvel SF som Enhedslisten.
SF's formand, Villy Søvndal, ser valgtemaer som klima, sygehuse, ældre og børn samt "velfærd, velfærd og velfærd". Han ville ikke vurdere risikoen for, at Enhedslisten havner under spærregrænsen, så Fogh kan fortsætte som statsminister.
Enhedslistens gruppeformand, Rune Lund, beskyldte Fogh for at snyde folket for en folkeafstemning samt både forberede et indgreb overfor kommunerne og i forårets overenskomster.
Til gengæld kan Asmaa Abdol-Hamid glæde sig over, at hun havner på sjettepladsen på Enhedslistens partiliste. Onsdag aflyste partiet såvel en urafstemning blandt medlemmerne som sit ekstraordinære årsmøde den 17. november som følge af valget.
Det er forbløffende, at der ikke er ét ord om den danske (med) besættelse af Afghanistan, og den politik, der førte til det danske (med) angreb på og senere (med) besættelse af Irak - og den nylige tilbagetrækning (antageligt en del af statsministerens minerydningsprogram), der har efterladt landet i kaos.
Ikke ét ord om den udenrigspolitik, der har ført til omfattende lidelser for det afghanske og irakiske folk.
Mener statsminister Rasmussens danskere - og deres politikere, virkeligt, at alt det bare kan puttes ind under emnet "udlændingepolitik" ?
Helle Thorning Schmidt:
"Valget nu er "det helt rigtige tidspunkt for os", sagde hun og understregede, at Socialdemokraterne står fast på en stram udlændingepolitik med 24-års-reglen om familiesammenføring."
Så længe Helle Thorning bliver ved med at sige, at hun tager kraftigt afstand fra Dansk Folkepartis menneskesyn, men at hun i øvrigt agter at følge den politiske linje Dansk Folkeparti har lagt for udlændingepolitikken, bliver hun aldrig nogensinde statsminister.
Det er en holdning, som hverken xenofoberne eller humanisterne kan leve med.
Hvor er klimapolitik? Hvorfor er det ikke et emne?
Mvh. Martin
Vil lige tilføje at det er endnu mere ufatteligt at REGERINGEN får lov til at bestemme hvad valgkampen skal handle om.
Journalisterne (med undtagelser kære Information) burde rystes i hoved og røv!
Det er trist men forudsigeligt at en regering stiller en række emner op som de gerne vil tale om, men det er fuldstændig uacceptabelt at denne dagsorden bliver fulgt!
Sikke noget lort ;p