Læsetid: 4 min.

Al-Qaeda lokker algeriske unge med en tur til Irak

Da myndighederne i denne uge anholdt lederen af algerisk al-Qaeda, beslaglagde de 800 kg dynamit og to skoletasker omdannet til bomber. I september udførte en 15-årig skoledreng et selvmordsangreb med 30 ofre. Drengen troede, at han var på vej til Irak
6. september 2007: Bombeofre beder om hjælp, efter at en selvmordsbomber har udløst sin sprængladning i Batna, 450 km øst for Algier. To dage senere sprængte den 15-årige Nabil Belkacem sig selv og 30 andre ihjel i byen Delly.

6. september 2007: Bombeofre beder om hjælp, efter at en selvmordsbomber har udløst sin sprængladning i Batna, 450 km øst for Algier. To dage senere sprængte den 15-årige Nabil Belkacem sig selv og 30 andre ihjel i byen Delly.

Ouahab Hebbat

Indland
23. november 2007

ALGIER - "Nej, min søn, Nabil, var ikke en selvmordsbombemand, han var et stakkels offer, der blev udnyttet af kriminelle," siger en mor tårevædet til algerisk presse. Familien er gået under jorden efter, at deres stille og artige søn ene mand stod bag et blo-digt selvmordsbombe-angreb, der kostede 30 mennesker livet. Den 8. september om morgenen kørte den 15-årige skoleelev selv en mindre lastbil lastet med sprængstof ind i en kaserne i havnebyen Delly 70 km fra hovedstaden Algier. Det var to dage efter, at 22 mistede livet og 107 blev såret ved et selvmordsattentat i byen Batna i forbindelse med Algeriets præsident, Abdelaziz Bouteflikas, officielle besøg.

Angrebene er de blodigste i Algeriet i mange måneder. Landet har i udstrakt grad lagt den brutale terror i midten af 1990'erne med op mod 200.000 ofre bag sig. Gruppen GSPC, der sidste år blev 'officielt udnævnt' til al-Qaeda-celle, fik mandag kappet hovedet af, da sikkerhedsstyrker anholdt dens leder Bouderbala Fateh og beslaglagde en stor mængde våben og 800 kg sprængstof, herunder to skoletasker lavet om til bomber. GSPC: - oversat Fundamentalistisk Gruppe for Forkyndelse og Kamp - har siden det demokratiske valg i 1992 blev aflyst ved udsigten til, at islamister ville få flertallet, kæmpet for at vælte det siddende, sekulære militærstyre og etablere et kalifat. GSPC har selv siden 2003 kaldt sig en del af al-Qaeda og i september 2006 opfordrede gruppens næstkommanderende og mastermind Ayman al-Zawahiri, i en video på nettet, til at "udrydde alle franske og spanske forræderiske sønner, som er vendt tilbage" til Algeriet.

Retorik

Flere internationale og lokale terroreksperter samt den danske ambassadør i Algeriet, Ole Wøhlers, mener, at den kraftige profilering af GSPC som al-Qaeda-filial i Nordafrika er ren retorik for at GSPC kan have 'æren' i behold, da gruppen er stærkt begrænset på grund af optrevling og anholdelser. På højden af GSPC's popularitet havde gruppen ifølge bl.a. CIA 28.000 medlemmer, i dag ligger skønnet omkring 6-800. Der er ingen reel kontakt med al-Qaedas kerne.

"Det er et svaghedstegn, at de må bruge unge selvmordsbombere, som de gør nu. De har ikke en gang mandskab til at foretage vejspærringer og røve eller bortføre folk - især udlændinge. Det koster 'kun' et liv at sende en ung mand i døden," siger ambassadør Ole Wøhlers, der selv er muslim. Han tilføjer, at algeriske religiøse ledere og imamer har taget stærkt afstand fra GSPC's metoder, "for selvmord er forbudt ifølge islam, men de kalder det 'selvopofrelse i Jihads hellige navn'" tilføjer Danmarks ambassadør.

'De slår mig ihjel, mor'

At den 15-årige Nabil Belkacem skulle være lokket af GSCP-ekstremister er bekræftet, efter at al-Qaeda i Algeriet har udsendt et kommuniqué med billede af den spinkle, kønne dreng smilende i en grøn camouflageuniform med Kalashnikov-gevær, walkie-talkie i skulderremmen og en hue på hovedet.

Drengens mor forklarer avisen El Watan, at Nabil forlod sit hjem 10 dage før sin folkeskoleeksamen i juni måned - tre måneder før sit attentat.

"Han havde tilbragt natten i moskeen og så forsvandt han bare. Han ringede på mobilen og sagde, vi ikke skulle bekymre os , og han ville snart komme tilbage. Men et par uger efter ringede han og var bekymret, for han vidste ikke, hvor han var. 'Jeg har lyst til at stikke af, men jeg er bange for, at de slår mig i hjel. De har truet mig med, at hvis jeg stikker af, vil det gå ud over jer, mor, sagde han," forklarer Nabils mor, der ifølge den algeriske avis El Watan stadig ikke fatter, hvad der rørte sig i hovedet på den søn, hun bragte til verden i 1992 - året hvor Algeriet blev kastet ud i borgerkrigen.

Nabil var en rettroende muslim og kom i den lokale moské hver eneste morgen inden skoletid og havde opfordret pigerne i skolen til at bære tørklæde. Men var hverken indesluttet, venneløs eller forandret ifølge familien eller skolen.

"Han var kvarterets flinkeste dreng og meget vellidt af både familie og fætre," udtaler en onkel til pressen.

Men han talte ofte om Irak og de overgreb, som amerikanerne begår i muslimske lande, fortæller en skolekammeret. "Han mindede os ofte om, at det er enhver muslims pligt at forsvare sin religion, når den krænkes af de vantro. Men jeg kan ikke sige, om nogen prædikede det for ham, eller om han læste sig til det," siger han til den fransksprogede Algier-avis la Liberté.

Trusler mod familien

Det, Nabil forklarede sin mor i telefonen om truslerne mod familien, er ifølge flere algierske anti-terroreksperter typisk for GSPC's nye rekrutteringsmetode: Påvirkelige, rettroende unge mænd bliver rekrutteret af ældre muslimer i moskeen og taget med ud i en lejr i makis'en.

Saïd Ibrahim, journalist med særligt kendskab til islamistisk vold i Algeriet fra avisen La Liberté siger:

"I disse selvbestaltede lejre oplæres unge mænd - ofte fattige unge arbejdsløse, for op mod 45 pct. af unge algiere under 25 år står uden job - et isoleret sted i det uendelige land under en slags emir, for at ende som selvmordsbombemænd."

De unge mænd bliver lokket med en heltestatus som frihedskæmpere i Irak, forklarer Saïd Ibrahim:

"De bliver bildt ind, at de skal sendes til Irak for at kæmpe mod vestlige, kristne styrker, men når de først er ude i vildmarken, bliver de tvunget til at begå attentater i selve Algeriet under trusler om, at deres familie bliver udsat for vold eller sågar slået ihjel".

Nabils mor opfordrer staten til at tage problmet alvorligt.

"Et barn på 15 år er sårbart, og der skal ikke andet end en religiøs guru med slette hensigter til at fordreje hovedet på dem. Det kunne måske undgås, hvis staten kunne tilbyde noget sundt at fordrive tiden med efter skoletid," fastslår Nabil Belkacems mor, der ved, at hendes søn nu betagtes som både en engel og en djævel - alt efter optik.

Information var i Algeriet med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her