Læsetid: 2 min.

Anklagers vidne løj for retten

Anklagerens ene hovedvidne mod de terrorsigtede aktivister løj for retten. Personer, som Angel Rabasa hævdede, var blevet henrettet af FARC, lever i bedste velgående
Indland
20. november 2007

Løgn, manipulation eller inkompetence? Anklagerens ene hovedvidne, Angel Rabasa, læste 17 siders udokumenterede påstande om FARC op for retten i fredags. Hans vidneforklaring viser sig at indeholde faktuelt forkerte oplysninger, manipulerede konklusioner og direkte løgn.

En dokumentationsgruppe for de syv terrorsigtede T-shirt-aktivister fra Fighters+Lovers har gennemgået Angel Rabasas vidneudsagn med en tættekam og hævder, at anklagerens hovedvidne på fredagens retsmøde manipulerede Københavns Byret på fem områder: 1. Opdigtede mord, 2. Utroværdige kilder, 3. Fordrejning af troværdig kildes konklusion, 4. Anden form for manipulation, 5. Benægtelse af FARC's forsøg på at indgå i legale politiske aktiviteter.

Opstået fra de døde

Information citerede i weekenden Angel Rabasa for hans forklaring om, at præsident Uribes forgænger, Pastrana, måtte afbryde fredsforhandlinger med FARC i 2002, da gruppen kaprede et fly med senator Jorge Eduardo Gechem Turbay, som de henrettede.

"Det var en meget svær beslutning for Pastrana. Det var en erkendelse af, at hans politik havde fejlet," sagde Angel Rabasa.

Men senatoren, som FARC skulle have henrettet for fem år siden, lever i bedste velgående. Ifølge Colombias Senats officielle hjemmeside blev der den 24. juli 2007 på et møde afholdt i parlamentsbygningen i Bogota, med deltagelse af senator Turbays søn diskuteret muligheder for at udveksle senatoren med FARC-medlemmer i regeringens varetægt. Turbays kone udtalte den 6. november 2007 sin optimisme over de pågående forhandlinger, der "vil medføre friheden for dem alle (fanger i FARC's varetægt, red.)" til det colombianske dagblad Vanguardia.

Angel Rabasa mente også, at FARC havde henrettet parlamentarikerne Cosuelo Gonzalez de Perdomo og Orlando Beltrán Cuéllar. De er begge i live ifølge bl.a. Den Interparlamentariske Union og Colombias Luftvåben.

Union Patriotica

"Jeg ved med sikkerhed, at FARC aldrig har haft et legalt politisk parti," var Angel Rabasas svar, da Thorkild Høyer spurgte, om han ikke var bekendt med, at FARC havde opstillet til valg under partiet Union Patriotica i 1980'erne.

Blandt andet Amnesty International og UNHCR kan bekræfte, at FARC var med til at oprette Union Patriotica, og at ledende FARC-medlemmer stillede op for partiet. Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission skriver: "Den Patriotiske Union blev også set som et politisk redskab for FARC's mulige genindtræden i det civile liv," og at partiet opnåede "hurtig betydelig valgsucces ved valgene i 1986 og 1988".

Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) skriver om Union Patriotica, at "næsten alle medlemmer af partiet, som blev valgt til parlamentet eller andre vigtige poster, er blevet myrdet."

Forsvarets vidne Niels Lindvig sagde i dag til retten, at "det er første gang, jeg hører nogen med indsigt i Colombia, benægte eksistensen af Union Patriotica."

Angel Rabasa kan da heller ikke være uvidende om partiet, da det specifikt er nævnt i bogen Colombian Labyrinth der er udgivet af RAND Corporation og forfattet af Peter Chalk og Angel Rabasa selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her